Baby Driver
Baby Driver
TGIF
6 juli 2017

Thank God It’s Friday, 7 juli

baby driverTGIF | Voor Schokkend Nieuws schrijf ik over filmmuziek in het magazine en praat ik over filmmuziek in de podcast. “Misschien vind je het leuk om eens wat anders te doen?”, vroeg de hoofdredacteur van de Schokkend Nieuws-website. Jazeker. Linken naar filmmuziek!

Hoewel ik vooral liefhebber ben van originele filmmuziek, muziek speciaal gecomponeerd voor de film, is de soundtrack van de week wat mij betreft BABY DRIVER. De keuze van de popsongs is spot on en de manier waarop de muziek in de film gebruikt wordt, is fenomenaal. De popsongs zijn er niet zomaar onder gezet, ze zijn onderdeel van het narratief van de film. “De echte ster van de film is de soundtrack”, schreef collega Marjan in haar recensie. Nu vind ik dat wel vaker, maar voor wat betreft BABY DRIVER is het ook echt waar.

In BABY DRIVER zit overigens wel degelijk originele filmmuziek, gecomponeerd door Steven Price, met wie Edgar Wright eerder samenwerkte voor THE WORLD’S END. Price’s grote doorbraak was GRAVITY (Alfonso Cuaró, 2013), waarvoor hij een Oscar en een BAFTA won en tevens genomineerd werd voor een Golden Globe en een Grammy. Zijn vernieuwende score werd wonderlijk genoeg volledig genegeerd door de World Soundtrack Awards. Nu zijn deze awards, die sinds 2001 worden uitgereikt op het Film Fest Gent in België, bij het grote publiek misschien niet zo bekend, maar voor de doelgroep zijn ze wel degelijk een dingetje. Eén van de categorieën is de Public Choice Award en sinds deze week kan je stemmen op jouw favoriete soundtrack. Mijn stem ging dit jaar naar NERVE van Rob Simonsen, een catchy en verrassend afwisselende synth-score met een vleugje 80’s. Ook wordt er ieder jaar een componist in het zonnetje gezet door middel van een compilatiealbum met opnieuw opgenomen hoogtepunten uit zijn/haar filmmuziekcarrière. In 2015 was dit bijvoorbeeld Alan Silvestri (BACK TO THE FUTURE, THE AVENGERS) en vorig jaar Ryuichi Sakamoto (MERRY CHRISTMAS MR. LAWRENCE, THE REVENANT). Dit jaar is de speciale gast componist en jazzmuzikant Terence Blanchard (MALCOLM X, INSIDE MAN). Traditiegetrouw wordt de productie van het album gefinancierd door middel van een crowdfundingcampagne op Indiegogo. En als je daar dan toch bent, kijk dan ook even naar de campagne van John Massari die zijn elektronische score voor KILLER CLOWNS FROM OUTER SPACE opnieuw wil opnemen met een groot orkest. I’d buy that for a dollar!

In Nederland hebben we misschien niet zoiets prestigieus als de World Soundtrack Awards, maar aandacht voor filmmuziek is er wel degelijk. Sinds 2014 is er bijvoorbeeld de Avond van de Filmmuziek in het Concertgebouw in Amsterdam. De editie van 2017 is inmiddels al achter de rug, maar begin december kan je nog wel naar het Star Wars-concert uitgevoerd door het Nederlands Philharmonisch Orkest. Voor de hardcore liefhebber is er een heus Nederlandstalig filmmuziekmagazine, Score, uitgebracht door Stichting Cinemusica. Score bestaat al sinds 1971 (!) en is daarmee het oudste nog bestaande filmmuziekmagazine ter wereld. Sinds een paar jaar brengen ze helaas alleen nog maar een digitale versie uit die je gratis kunt downloaden op hun website. En uiteraard zijn ze ook actief op Facebook.

Net uit is de documentaire SCORE: A FILM MUSIC DOCUMENTARY (Matt Schrader), met interviews met onder andere Hans Zimmer, Danny Elfman, Bear McCreary en Junkie XL. De film draait momenteel alleen in de VS in een beperkt aantal zalen, dus ik heb ‘m helaas nog niet kunnen zien, maar de buzz is positief.

Deze week verschenen er ook een paar interessante heruitgaven op lp en cd. Platenlabel La-la Land Records bracht Jerry Goldsmiths iconische score voor STAR TREK: THE MOTION PICTURE al eerder uit op op cd en komt nu met een nieuwe release op vinyl. Platenlabel Mondo deed hetzelfde met de klassieker JAWS van John Williams en de nieuwste release van Intrada is een cd-album met de muziek van Richard Band voor de televisieserie STARGATE SG-1.

Na deze aflevering van TGIF mag ik meteen aan de slag met mijn soundtrackrecensie voor Schokkend Nieuws #127. De film en de cd liggen al op me te wachten: LE LAC DES MORTS VIVANT a.k.a. ZOMBIE LAKE geregisseerd door Jean Rollin (onder het pseudoniem J.A. Lazer) en met muziek van Daniel J. White. Ik heb al wat clips bekeken op YouTube, en oh boy, er staat me geloof ik wat te wachten.

Veel luisterplezier en een fijn weekend. Promizoulin, finissons-en!

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!