BUTFF 2017
BUTFF 2017
Nieuws
5 juli 2017

De hoofdgast op het BUT is…

BUTFF 2017 BUT | Het is officieel: de hoofdgast van het BUT filmfestival is… Richard Stanley! Onze eigen Theodoor Steen is mede-verantwoordelijk voor de aanwezigheid van deze iconische cultregisseur.

Steen vertelt dat er voor Stanley is gekozen omdat hij een van de meest vindingrijke regisseurs op het gebied van genrefilm is. “Niet alleen kennen we hem van bijzondere poëtische en surrealistische horrorfilms als DUST DEVIL (1992) en HARDWARE (1990), maar hij maakte, na persona non grata te zijn geworden in Hollywood vanwege de roemruchte productie van THE ISLAND OF DR. MOREAU (afgemaakt door John Frankenheimer), ook een reeks bijzondere korte films en documentaires.”

Als documentairemaker onderzocht hij onderwerpen als voodoo en complottheorieën over De Heilige Graal. “Deze controversiële onderwerpen bekeek hij met een open blik. Hij neemt het in zijn films op voor de underdogs en vreemde gevallen, waarbij hij religieuze rituelen van andere culturen beschouwt zonder kolonialistische vooringenomenheid en zichzelf kwetsbaar opstelt door zijn eigen geloof in complottheorieën en het bovennatuurlijke te delen met zijn publiek. Als filmmaker valt hij daarmee buiten de norm, maar het levert ook interessante gelaagde cinema op.”

Steen merkt op dat Stanley een perfecte match is voor het BUTFF: “Hij is, door zijn uitzonderlijke interesses, en affiniteit met randfiguren in de samenleving, bij uitstek een BUT-ter, want dit is een festival dat een warm hart heeft voor iedereen die een beetje raar en afwijkend is en houdt van rare en afwijkende films. Daarnaast zijn de verhalen achter zijn films bijna even interessant, zoals te zien in de documentaire LOST SOUL: THE DOOMED JOURNEY OF RICHARD STANLEY’S ISLAND OF DR. MOREAU. Ook vanwege zijn uitstekende vertelkunsten en ongelooflijke anekdotes is hij in een laagdrempelige festivalsetting perfect op zijn plaats. De ontstaansgeschiedenis van al zijn films is dermate interessant dat er genoeg materiaal zou zijn om avonden mee te vullen.”

Het BUTFF vindt plaats van 30 augustus tot en met 3 september in Breda. Meer informatie over BUTFF 2017 vind je op de website of op Facebook.

5 juli 2017

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!