fade to black ver2
fade to black ver2
TGIF
5 oktober 2018

Thank God It’s Friday, 5 oktober

fade to black ver2 TGIF | Het is weer gelukt! De nieuwe Schokkend Nieuws is heelhuids van de drukker gekomen. Met artikelen en illustraties die gemaakt zijn in de VS, in Italië en in elke hoek van de Lage Landen. We werden allemaal weer voortgedreven door één ding: pure filmliefde. Dus laten we het daar vandaag eens over hebben.

Een kleine twee weken geleden fietste ik met bonkende griepslapen en het vers geschilderde werk van Eric Peters voor de Reduxpagina half Amsterdam door om het te laten scannen. Nadat de scan op weg was naar onze vormgevers Bram en Arie en ik rillend en doordrenkt van het zweet terugfietste, schoot er maar één vraag door mijn hoofd: ‘Waarom DOE ik dit?’. Ik dacht even aan de geweldige anekdote  van Jerry Seinfeld over Glenn Miller, en bedacht toen ik thuiskwam: ‘Nou, gewoon. Uit liefde voor Ons Soort Films. ‘ Filmliefde drijft ons allemaal voort bij Schokkend Nieuws, maar het is een breed begrip. Gelukkig.

Nostalgische filmliefde kennen we allemaal. Die ene film van vroeger waar je zo verzot op was. Het zou me niks verbazen als mensen in de rij gaan staan wanneer Tim Burtons BEETLEJUICE weer even gaat draaien vanwege z’n dertigste (!) verjaardag . Terecht, het blijft na drie decennia nog altijd een van zijn leukste films. En toen in mei vorig jaar bekend werd dat Netflix een prequel zou maken op Jim Hensons THE DARK CRYSTAL ging menig hart sneller kloppen. Het is nog even wachten tot volgend jaar, maar voor de ongeduldigen zijn er al prentenboeken als opwarmer. Netflix wordt soms gebrek aan filmliefde verweten vanwege de overgrote stroom van content, maar er valt meer dan genoeg moois te ontdekken, zelfs al is het gericht op kinderen. Ik ga in ieder geval zeker kijken naar de animatieserie Hilda . Het ziet er geweldig uit! Oh, en om even terug te komen op boeken: volgend jaar kun je Guillermo del Toro’s PAN’S LABYRINTH lezen als kinderboek. In opdracht van de regisseur zelf. Sweet dreams, kids!

Maar de ware filmliefde moet natuurlijk komen van de creatieve kant. Zij die de films maken, ze schrijven of erin spelen. In de nieuwste Schokkend Nieuws vertelt Jamie Lee Curtis hoe het was om weer terug te keren in de nieuwste HALLOWEEN. Niet voor het geld, maar vanwege de kans om weer met Laurie Strode aan het werk te kunnen: het personage dat in 1978 haar doorbraak betekende. En kijk dit filmpje filmpje eens. Sissy Spacek vertelt in detail en vol enthousiasme over haar beroemdste rollen in bijvoorbeeld BADLANDS en CARRIE. Je ziet iemand die puur uit liefde voor haar vak films maakt. En nu moet ik ook gelijk denken aan het interview dat een jonge (en superontspannen) Malcolm McDowell in 1973 gaf op de Poolse (!) televisie over A CLOCKWORK ORANGE.  Lekker babbelen over acteren met een sigaretje in de hand. Mooi om te zien.

Regisseurs dan: de grote namen… Het zijn allemaal filmofielen. Het was dus wel even schrikken toen berichten deze week suggereerden dat David Cronenberg stopte als regisseur en John Carpenter geen vervolg wilde maken op THE THING Suf clickbait natuurlijk, want als er twee regisseurs zijn die echt houden van films maken dan zijn zij het wel. Die mannen gaan door tot het graf. Of James Cameron. Dat hij onterecht wordt weggezet als blockbustermakende centenharker bewijst deze clip, waarin weer eens duidelijk wordt dat de man echt wel weet hoe hij met liefde en vakkennis een film kan maken. 

Natuurlijk draait het vaak wel om centen. Wie dit stuk leest over het gehannes over de scenariorechten van FRIDAY THE 13TH krijgt geheid koudere rillingen dan tijdens de film zelf. Maar gelukkig is de filmliefde sterker. Ennio Morricone wordt 90 en heeft een soundtrackrepertoire langer dan mijn arm. Dat lukt toch alleen maar als je echt van film houdt? Special effects-mensen, creature designers, de makers van deze te gekke short  waarin LORD OF THE RINGS wordt nagespeeld met ratten… De wereld barst nog van de filmliefde! Ik ben blij dat wij met z’n allen bij Schokkend Nieuws daar een klein steentje aan mogen bijdragen.

Daarom: een heel fijn (film)weekend gewenst met de nieuwe Schokkend Nieuws of wat jullie filmhart ook sneller doet slaan. Keep the love alive!

© Vincent Hoberg
5 oktober 2018

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!