amsterdamned
amsterdamned
Nieuws
10 oktober 2018

Amsterdamned 2018

amsterdamned EVENT | Van woensdag 24 t/m vrijdag 26 oktober vindt voor de derde keer het Amsterdamned Film Festival plaats in, hoe kan het anders, Amsterdam. Met de allereerste film van Dick Maas als openingsfilm en extra aandacht voor Brian De Palma!

Het festival van Jan ‘Mr. Horror’ Doense, de oorspronkelijke oprichter van het Imagine Film Festival en mede-oprichter van Schokkend Nieuws, gaat alweer zijn derde editie in, en zoals inmiddels traditie is wordt het festival geopend met een klassieker van Dick Maas. Na het toepasselijke AMSTERDAMNED, gevolgd door DE LIFT, is deze keer gekozen voor zijn zelden geziene eerste lange film: RIGOR MORTIS, een zwarte komedie over een caféhouder die het wereldrecord ‘grafliggen’ wil verbeteren. Dick Maas zelf zal weer aanwezig zijn, evenals cast- en crewleden, onder wie Olga Zuiderhoek en Wim T. Schippers. De film wordt voorafgegaan door HISTORIA MORBI, een korte studentenfilm van Maas over een moorddadige boer.

Nadat in voorgaande jaren extra aandacht werd besteed aan Nicolas Roeg en John Boorman, is het dit jaar tijd voor een hommage aan Brian De Palma. Op het programma staan de Hitchcockiaanse thriller BODY DOUBLE, de horrormusical PHANTOM OF THE PARADISE en RAISING CAIN. Die laatste in de hergemonteerde versie van de Nederlander Peet Gelderblom, door De Palma zelf tot director’s cut gebombardeerd.

Ook interessant: de zwart-witklassieker NOSFERATU, EINE SYMPHONIE DES GRAUENS (F.W. Murnau, 1922) met live muziek van Kevin Toma. En ook de jongens van Straight to Video zijn aanwezig. ‘Onze eigen’ Eric van der Woude presenteert samen met Willem van Rossum van LAB111 een speciale editie van hun feestje voor VHS-liefhebbers: een ‘Henenlotter Halloween’ met BRAIN DAMAGE (1988) en FRANKENHOOKER (1990).

Recentere films zijn er natuurlijk ook: ANNA AND THE APOCALYPSE (John McPhail, 2017), een Schotse film die beschreven wordt als een schoolmusical slash zombiekomedie slash kerstfilm; HOUSEWIFE (Can Evrenol, 2017), een Turkse Lovecraftiaanse nachtmerrie die teruggrijpt op Bava, Fulci en Argento; PIERCING (Nicolas Pesce, 2018), een stijlvolle en sleazy seventies-pastiche met echo’s uit gialli en De Palma’s thrillers en tevens een verfilming van een boek van Ryû Murakami (AUDITION); en SUSPIRIA (Luca Guadagnino, 2018), de langverwachte remake van Dario Argento’s klassieker. Zelfs de kleintjes zijn niet vergeten, de eerste film op woensdag is DE GRIEZELBUS! Elke film wordt voorafgegaan door een korte film.

Klik hier voor het volledige programma en hier voor de kaartverkoop.

Amsterdamned, 24 t/m 26 oktober 2018
Kriterion, Amsterdam
Losse voorstellingen: € 9,50 euro
Dagkaart (3 films): € 24 euro
Dagkaart (4 films): € 32 euro
Cineville is geldig.

10 oktober 2018

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!