cheese in your bum photo u2
cheese in your bum photo u2
TGIF
3 december 2021

Thank God It’s Friday, 3 december 2021

cheese in your bum photo u2TGIF | We nemen even de filmlinkjes door / daarna weer aan de gedichten, hoor / schroom niet, toon eens lef / en lees gewoon de TGIF.

Dat het onzin is het gebrek aan een gezonde Nederlandse (genre-)filmcultuur te wijten aan de grootte van ons land, bewijzen de Noordelijker landen die (in tegenstelling tot Nederland en wat we graag over onszelf geloven) écht klein zijn, maar toch de ene na de andere interessante internationaal gewaardeere film afleveren. Wat IJsland wel op ons voor heeft: de landschappen. 

Maar veel getalenteerde Nederlandse filmmakers vertrekken naar het buitenland, en geef ze eens ongelijk. Hoyte van Hoytema, de Nederlandse cameraman die vooral bekend is van zijn werk voor Christopher Nolan en de James Bond-film SPECTRE (maar ook bij interessantere films betrokken was, zoals HER en LET THE RIGHT ONE IN), zet zijn aanzienlijke talent voor het eerst in voor Jordan Peele: hij schiet NOPE deels op 65 mm voor IMAX. Hoe belangrijk IMAX kan zijn, bewees DUNE volgens deze video. Even terugkomen op Nolan: in dit artikel legt Ben Pearson uit waarom zo veel dialogen in films tegenwoordig moeilijk verstaanbaar zijn. 

Het is alweer vijf jaar geleden dat Paul Feigs verguisde GHOSTBUSTERS-remake uitkwam. Die film vond ik destijds aardig; met name de rollen van Kate McKinnon en Chris Hemsworth blijven me positief bij. En om eerlijk te zijn kan ik me geen grap in het origineel herinneren waar ik zo om moest lachen als om Andy García’s burgemeester die ab-so-luut niet vergeleken wil worden met ’the JAWS mayor’.

Lang niet iedereen die de film afkraakte, deed dat omdat de hoofdrollen gespeeld werden door vrouwen. Dat dat soort mensen echter wel degelijk bestaan, werd deze week nog eens bewezen door Nick Fletcher. Ik ben het niet eens met Matt Rooney dat GHOSTBUSTERS 2016 geweldig is, maar wel met zijn punt dat de geest van die remake dichterbij de eerste film lag dan die van GHOSTBUSTERS: AFTERLIFE. De originele GHOSTBUSTERS is een licht anarchistische komedie die niets met sentimentele nostalgie te maken heeft. Eerbied is de artistieke dood voor zo’n franchise. Je kunt GHOSTBUSTERS: AFTERLIFE ook vergelijken met de latere seizoenen van RICK & MORTY, die zich volgens deze video te veel verliezen in zelfbewuste fan service. 

Over late toevoegingen aan een sciencefictionfranchise gesproken: ik kijk nog steeds erg uit naar THE MATRIX: RESURRECTIONS. En over anarchistische komedies gesproken: dit artikel legt uit waarom Tom Greens onderschatte meesterwerk FREDDY GOT FINGERED z’n tijd ver vooruit was. 

Om af te sluiten: december is natuurlijk ook een lijstjesmaand, dus hier die van John Waters! 

Prettig Sinterklaasweekend!

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!