catchingrue
catchingrue
TGIF
29 november 2013

Thank God It’s Friday 29 november

catchingrueHet is het weekend van Thanksgiving in Amerika, dus de meeste blogs hebben al twee dagen geen nieuwe berichten. Toch hebben we allerlei leuke linkjes voor je weten te vinden. Bovendien hebben we allerlei tips voor het nationele feest dat wíj volgende week vieren: Sinterklaas!

CATCHING FIRE | Concept art voor THE HUNGER GAMES: CATCHING FIRE en body art die op de films (en boeken) geïnspireerd is. Dit stuk – waar ik het grotendeels mee oneens ben – gaat over negen deprimerende dingen uit Mockingjay die aangepast zouden moeten worden voor de film. Ik vind juist de meedogenloze bruutheid van het derde boek heel indrukwekkend. De voorgestelde aanpassingen zouden de film alleen maar in de standaard Hollywood-richting duwen.

FEMINISTISCH HOEKJE | Naar aanleiding van het overweldigende financiële succes van CATCHING FIRE zette Twitch de twintig beste vrouwelijke actieheldinnen op een rij. De New York Film Academy herinnert ons middels een uitgebreide infographic eraan, dat het nog steeds niet erg goed is gesteld met de rol van vrouwen in de filmwereld, zowel op als achter het scherm. Ik hoop dat Katniss Everdeen een nieuwe trend zal zetten: er mogen van mij veel meer vrouwelijke personages komen die net zo interessant zijn als zij. Ik kies trouwens bewust het woord ‘interessant’, en niet het woord ‘sterk’: Katniss is een fantastisch personage, maar niet omdat ze nou toevallig goed om kan gaan met een boog.  Ze is koppig, dapper, een echte overlever, maar – zoals een personage aan het eind van de film opmerkt – er is ook een reden waarom zíj niet de plannen maakt. Bovendien weet ze te ontsnappen aan stereotiep ‘vrouwelijke’ eigenschappen: ze is bijvoorbeeld bijzonder slecht in het lezen van mensen – iets waar ik zelf ook geen natuurtalent in ben. Linda Holmes merkt terecht op dat Peeta net zo goed tegen sekseverwachtingen ingaat: hij is de zorgzamere van de twee en degene die voortdurend gered moet worden. Eigenlijk vervult hij de rol die meestal aan ‘het meisje’ wordt toegewezen. Ik zeg niet dat het altijd zo zou moeten zijn, maar verfrissend is het wel. En ik ben blij dat deze omkering duidelijk op geen enkele manier het commerciële succes heeft gehinderd. Het publiek kan duidelijk veel meer subversie aan dan Hollywood denkt!

CHUCKY | Da’s pas een reclamestunt!

KORT | Monsterlijke reizen! Miniatuursets! Goedkope, hilarische buitenlandse remakes!

OLDBOY | Wat is er toch aan de hand met de posters van Spike Lee’s OLDBOY? In deze open brief beweert Juan Luis Garcia dat zijn concept-art voor de film is gestolen voor de officiële campagne – zonder dat hij er ooit geld voor heeft gezien. Iedereen tweette naar Lee om een reactie, terwijl hij het gewoon maar bleef hebben over voetbal. Toen kwam dan toch de vrije onsymphatieke reactie: nooit van gehoord, die pipo. Ik weet niet zo goed wat ik ervan moet denken, maar ik vermoed dat Lee’s publiciteitsfirma zich niet heel netjes heeft gedragen.

mt_ignore:redrumsweaterSINTERKLAAS | Voor de letterlijke Zombie-lover. Voor de Kubrick-fan die het warm wil hebben deze winter. Voor de Twin Peaks-fan die wel van een stijlvolle jurk houdt. Voor de stripliefhebber. Voor de STAR WARS-fan die zijn telefoon in de auto wil opladen. Voor de liefhebber van geeky T-shirts en kaarten. Voor de mensen die Breaking Bad best leuk vinden, maar natuurkunde nog leuker (met andere woorden: voor mij). En voor wie houdt van STAR TREK én van geeky T-shirts is de winnaar van de Make it sew-wedstrijd een must!

AANKOMENDE PROJECTEN | Een LIFEFORCE televisieserie. Een found-footage FRIDAY THE 13TH sequel. GOTHIC LOLITA BEAR BATTLE. En ik ben erg benieuwd naar THE BOOK: een anthologie waaraan twaalf Italiaanse meesters meewerken.

DOCTOR WHO | Ik kan wel alle linkjes op een rijtje gaan zetten, maar eigenlijk heeft BBC America dat al prima gedaan. Ze zijn maar één linkje vergeten.

LIJSTJES | Tien redenen waarom zombiefilms waardeloos zijn (maar ze leveren wel heel veel geld op). Vijf horrorsequels om je voor te schamen en de tien langste pauzes tussen sequels. Tien smerige filmmaaltijden. Vijf franchises waar Tatiana Maslany in zou moeten zitten (nu ik Alias heb gelezen denk ik in ieder geval dat zij een heel goede Jessica Jones zou zijn.)

SUPERHELDENHOEKJE | Spider-Man personages die op zichzelf kunnen staan. De beste en slechtste aanpassingen van superheldenorigines. De schilderijen van Francis Bacon dienden ter inspiratie van de make-up van The Joker in THE DARK KNIGHT. Is Christopher Lee niet ook stiekem een superheld? En de nieuwe viral-reclame voor X-MEN: DAYS OF FUTURE PAST gaat over de rol die Magneto wel of niet speelde in … de moord op Kennedy!

Volgende week is het alweer tijd voor de 50ste editie van Thank God It’s Friday! Zelf daar een leuk linkje voor gevonden? Stuur het naar tgif@schokkendnieuws.nl. Prettig weekend, en tot dan!

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!