Tony MUsante
Tony MUsante
Nieuws
29 november 2013

I.M. Tony Musante

Tony MUsanteOp 26 november j.l. overleed op 77-jarige leeftijd Tony Musante, de Amerikaans-Italiaanse acteur die we vooral kennen van dat ene bijna-meesterwerk van Dario Argento, THE BIRD WITH THE CRYSTAL PLUMAGE.

Musante was een carrière lang afwisselend te zien in films (THE DETECTIVE) en tv-series (As the World Turns). Maar genrefans herinneren zich vooral zijn bijdragen – in de jaren zestig, zeventig en tachtig – aan de Italiaanse genrecinema. Zo speelde hij in 1968, naast Franco Nero en Jack Palance, een hoofdrol in Sergio Corbucci’s spaghettiwesternklassieker IL MERCENARIO. Het is L’UCELLO DALLE PIUME DI CRISTALLO/THE BIRD WITH THE CRYSTAL PLUMAGE (1970) die van hem de iconische Argento-held maakte (zie foto): de Amerikaan die op vreemde bodem een nachtmerrie-achtig, bloed doordrenkt avontuur doormaakt.

Musante bleef tot aan het eind van zijn leven op en neer pendelen tussen de VS en Italië. In 2007 speelde hij in James Gray’s gangsterdrama WE OWN THE NIGHT, dit jaar dook hij nog op in een Italiaanse miniserie. Maar op ons aller netvlies gebrand blijft natuurlijk de scène uit THE BIRD WITH THE CRYSTAL PLUMAGE, waarin Musante als schrijver Sam Dalmas, klem gezet tussen twee glazen deuren, machteloos moet toezien hoe in een galerie een moord wordt gepleegd.

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!