wasp
wasp
TGIF
26 september 2014

Thank God It’s Friday 26 september

waspTGIF | Herfst is hier. En hoe korter de dagen, hoe eerder het borreltijd is op vrijdag. Maar eerst nog even linkjes klikken! Vandaag o.a. True Detective, geekery voor gevorderden, fan art, en nog veel meer.

TRUE DETECTIVE | Eerst maar een true confession: ik heb nog steeds het eerste seizoen van True Detective niet gezien. Het is niet dat ik niet wil, maar ik ben steeds van plan er een dag of weekend voor uit te trekken om ze allemaal achter elkaar te kijken en dat komt er dan steeds weer niet van, en… nou ja, je kent dat wel. Hopelijk tenminste, anders lijk ik nu wel heel triest. Anyway! Er is lang gespeculeerd over de hoofdrollen in het tweede seizoen, maar het lijkt nu rond te zijn: Matthew McConnaughey en Woody Harrelson worden vervangen door… trompetgeschal en tromgeroffel… Colin Farrell en Vince Vaughn! Oh, okay. Zou het toeval zijn dat het allebei acteurs zijn wier carrière ook wel een McConnaissance kan gebruiken? Toch ben ik er minder fatalistisch over dan de rest van het internet, het zijn allebei acteurs die best wat kunnen, maar verzand lijken te zijn in, respectievelijk, nutteloze remakes en eindeloze bro-coms. We gaan het zien. Laat ik eerst seizoen 1 maar eens gaan kijken. Misschien dit weekend…?

FAN ART | Dit is gemaakt in MS Paint! Dat kan dus blijkbaar, ik kan er nog geen recht lijntje in trekken. Star Warps is een online boek met STAR WARS inspired art (dat klinkt natuurlijk veel sjieker dan fan art). Hier en hier nog wat geslaagde IRON MAN fan art. En sommige fan art is zo goed, dat het gewoon niet acceptabel is dat het niet echt bestaat. Ziehier, de geanimeerde intro van Buffy, the Vampire Slayer!

GEEKHOEKJE | Dit is interessant: Steven Soderbergh haalde alle kleur en dialogen uit RAIDERS OF THE LOST ARK, om te laten zien hoe goed Steven Spielberg is in staging. Werkt nog prima als stomme zwart-witfilm ook! En en passant wordt ook weer duidelijk wat een geweldige DoP Douglas Slocombe was (die trouwens nog leeft en 101 jaar oud is!). Ook belangrijk: hoe zitten lightsabers in elkaar en zouden ze echt gemaakt kunnen worden? En hier een ultieme geek chart. Ik citeer: “A Massive & Now Complete Chart Comparing the Sizes of Famous Spaceships From Movies, TV Shows, & Video Games”. Print hem uit en hang hem boven je bed!

INSIDE JOHN MALKOVICH | Dit moet gewoon even gezien worden: legendarische foto’s gerecreëerd met John Malkovich. Niet erin gephotoshopt, écht opnieuw gefotografeerd! Fascinerend. Einstein en Dali zijn perfect, maar voor Marilyn Monroe is toch iets meer overtuigingskracht nodig.

FILMS EN SERIES | De regisseur van het enorm vermakelijke BIG ASS SPIDER laat zijn niche-markt niet zomaar schieten, zijn volgende film wordt LAVANTULA! Vuurspuwende tarantula’s inderdaad, goed geraden. Met nog en passant een POLICE ACADEMY-reünie ook. Ik ruik een hit (of aangebrande spinnen). Matt Smith en Lena Headey gaan samen in de zombies, en Joss Whedon is zo’n bikkel dat ‘ie zelfs met een gebroken tand nog een scenarioworkshop komt geven. En als scripts schrijven niet je ding is, kan je altijd nog professor in de Marvelogie worden! Ook leuk: Nick Frost gaat in de Christmas-special van Doctor Who spelen. En er komt er ook weer eentje aan in de categorie ‘er kunnen nooit teveel Stephen King-verfilmingen zijn’. Deze keer betreft het een mini-serie van het boek 11/22/63. Dat vond ik persoonlijk een beter boek dan Under the Dome, dus van mij mag het. Deze BIG EYES-trailer wil dat je weer van Tim Burton gaat houden. Maar wát, als je helemaal nooit gestopt bent met van Tim Burton houden? Hier is nog een animatietest voor de POPEYE-film van animator Genndy Tartakovsky die in 2016 uit moet komen. Hartstikke leuk, alleen wel nog even de ankers terug op zijn armen schilderen, Mr. Tartakovsky! ‘Nieuw’ ‘idee’ in Hollywood: de oude Universal monsters weer tot leven brengen. Eén van de gevraagde regisseurs is Noah Hawley, newly hot door alweer zo’n succesvolle reboot: de Fargo-serie. En tenslotte, wat doe je als er steeds maar geen DREDD II komt? Dan zing je daar een zielig liedje over natuurlijk!

VAN ALLES | Stephen Colbert is… Prince Hawkcat! Wie kent hem niet. BLUE VELVET’s bierdrinkende Frank Booth draait zich om in zijn graf. We blijven overspoeld worden door Lego die niet bestaat, maar wel zou moeten bestaan. Hier zijn er weer een paar. Deze speelkaarten mogen trouwens ook wel gemaakt worden. Disney stretch portraits met het venijn in de bodem. Ik ben eerlijk gezegd een beetje het overzicht kwijt over wat we al gehad hebben qua 8-bit, dus ik gooi deze gewoon in de groep: 8-bit THE MATRIX! De supercuts worden steeds gezelliger: om de eerste aflevering van de nieuwe Gotham-serie te vieren (!), zie je hier de sterfscènes van Batmans ouders in alle films tot nu toe. Snel wat vrolijkers: superheroine pin-ups! (zie ook bovenaan) En als je het helemaal niet meer ziet zitten, dan kun je altijd nog je woonkamer in een Tardis veranderen. Oh, Darth Vader, wat ben je toch een poser. Old school ALIEN! Life imitates art imitates life imitatesaaaaargh! En easter eggs en Stan Lee cameo’s zijn zó vorig jaar, onzichtbare superheldencameo’s, die zijn hip!

We sluiten af met dit: 2001: A SPACE ODYSSEY in (count ‘em) 60 seconden! Daarna mag je aan het bier, beloofd.

Dat was hem weer! Tips voor de volgende TGIF kunnen zoals altijd naar [email protected].

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!