liquid sky poster 02
liquid sky poster 02
Nieuws
25 september 2014

Punkadelic!

liquid sky poster 02 EVENT | Onder de titel Punk’s not dead presenteert de Brusselse Cinematek morgen een double bill met films die elk een uiterste van het punkfenomeen  belichten. Tuig van de richel in CLASS OF 1984; snuivende en spuitende new wavers in LIQUID SKY.

De zogenaamd gewelddadige kant van de punkrebellie werd effectief geëxploiteerd in Mark L. Lesters CLASS OF 1984 uit 1982 (met een piepjonge Michael J. Fox in een bijrol). Geïnterviewd voor Schokkend Nieuws #108 liet Lester weten vooral geïnspireerd te zijn door de juvenile delinquent-klassieker THE BLACKBOARD JUNGLE (Richard Brooks, 1954) waarin een leraar het eveneens aan de stok krijgt met opstandige leerlingen. “Ik las wel eens over incidenten waarbij leerlingen werden betrapt met wapens. Ik heb dat geëxtrapoleerd: stel nou dat het uit de hand loopt? Aan het begin van de film is er een waarschuwing: als we dit probleem van het geweld op scholen niet aanpakken, wordt het alleen maar erger.” Niet echt een punk-statement, zou je zeggen, maar met zijn punkparafernalia (hanenkammen, leren broeken, graffiti) en dankzij het snoeiharde geweld groeide de film wel uit tot een document van zijn tijd. En een tijdloze guilty pleasure.

Ook het bizarre LIQUID SKY, uit hetzelfde jaar als CLASS OF 1984, werd gemaakt door een buitenstaander, de Russische immigrant Slava Tsukerman. Maar waar de film van Lester pure pulp is, dompelt Tsukerman zijn film onder in psychedelische weirdness. Het verhaal speelt zich af in en rond het Newyorkse appartement van stijl-iconen Margaret en Jimmy (gespeeld door een en dezelfde actrice), een vrijhaven voor druggebruikers en andere schilderachtige klaplopers. Met de komst van een kwaadaardige buitenaardse entiteit neemt het verhaal een even grimmige als uitzinnige wending.
LIQUID SKY- de titel is slang voor heroïne – zou achteraf vooral veel invloed hebben op de new wave-mode van die dagen, terwijl de film onder Japanse jongeren het tot dan toe onbekende fenomeen van een gedeeld huishouden zou populariseren. Op de nog steeds actieve website van de film kondigt Tsukerman de documentaire LIQUID SKY REVISITED aan, waarvoor het geld via crowdfunding bijeen moet worden gebracht.

26 september
Cinematek Brussel
Baron Hortastraat
91000 Brussel
www.cinematek.be

25 september 2014

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!