horror-vacui-by-federico-chiesa-03
horror-vacui-by-federico-chiesa-03
TGIF
25 april 2014

Thank God It’s Friday 25 april

horror-vacui-by-federico-chiesa-03Thank God It’s Friday is back with a vengeance! Na anderhalve week Imagine zijn de bioscoopknieën weer soepel en beperken we ons tot borrelen op vrijdagmiddag (ahum). En dat gebeurt natuurlijk onder het genot van een lading linkjes! Daarin kennen we overigens geen matigheid, want het is een bomvolle editie geworden met onder andere geitjes en een ontluikende bromance.

SCHILDPADDEN | In mijn laatste Thank God It’s Friday zorgde de opmerking “Ninja schildpadden zijn stom” zowaar voor reacties! Die waren overigens niet heel positief, maar elke reactie is natuurlijk hartstikke welkom en het is een vrij land en dat soort dingen. Wist ik veel dat de Teenage Mutant Ninja Turtles zoveel verstokte fans kende onder Schokkend Nieuws-lezers. Maar goed, speciaal voor hen wat linkjes om het goed te maken. Zo is in deze nieuwe trailer een glimpje op te vangen van Splinter! De Oostenrijkse kunstenaar Nychos fileerde de Ninja Turtles en dat levert interessante plaatjes op. Zelf vond ik de Turtles naast stom er ook gewoon een beetje creepy uitzien met die neusgaten. Blijkbaar was ik niet de enige, want een fan gaf Bay’s schildpadden een facelift waardoor ze er minder creepy en meer Ninja Turtleliger uitzien.

LEESVOER | Voordat iedereen te dronken is en zich vergrijpt aan zijn/haar stagiair(e), heb ik nog een paar interessante artikelen voor jullie. Zoals over de fantastische cultserie Mystery Science Theater 3000. En Vulture komt met een korte geschiedenis van de art-horrorfilm waarin onder andere recente films als STOKER, ENEMY, ONLY LOVERS LEFT ALIVE en UNDER THE SKIN vallen. Die laatste film wordt ook genoemd in dit artikel over de ‘verborgen camera’-film.

THE RAID | Op een haartje, of afgebroken fles in je keel na liep THE RAID 2 de Silver Scream publieksprijs van Imagine mis. In deze video vertelt regisseur Gareth Evans over zijn favoriete actiescènes en hoe deze zijn films hebben beïnvloed. Op Evans’ Twitter was ook deze knullige schets te vinden van wat later de ‘Hammer Girl’-vechtscène in de metro zou worden. Hier kan een THE RAID 2 8 bit game gespeeld worden! Mocht je het nog niet weten – er komt dus een Amerikaanse remake en die wordt volgens de regisseur echt heel erg interesting….

GAME OF THRONES | Het zal niemand ontgaan zijn dat het nieuwe seizoen van Game of Thrones is begonnen. Weet je niet meer wie wie is en met wie ze het doen en wie er kassiewijle is? Daarvoor is er deze geinig genaamde site You Know Nothing. Ook hartstikke handig: deze interactieve kaart. Knappe koppen bij Stanford maakten deze geologische kaart van Westeros en omstreken. Weet je precies wanneer je deze leggings aan moet. Niet zozeer handig, wel leuk, deze jaren tachtig-versies van Game of Thrones-personages. De volgende video heb ik dus al een stuk of vijf keer gezien en ik vind ‘m nog steeds grappig, al zegt dat misschien ook wat over mijn gevoel voor humor. Game of Goats!

SPEEL EN KNUTSEL | Geen zin in werk? Op vrijdagmiddag heb je natuurlijk Thank God It’s Friday voor het betere uitstelgedrag. Voor de rest van de week heb ik ook wat tips. Speel hier raad-de-film-of-televisie-set. Je kunt ook lekker ouderwets kleuren in dit ‘bleak movie’ kleurboek. Vind je dat toch te somber dan is er ook een Benedict Cumberbatch-kleurboek! Of je maakt natuurlijk deze GHOSTBUSTERS- raadsels. Nog een lading eetstokjes over van de afhaalchinees? Knutsel er een leuk portret van, zoals deze dame deed van Jackie Chan. Wat karton, lappen stof, tie-rips en gewillige vrienden en je hebt zo de GODZILLA-trailer nagemaakt.

BROMANCE | Tijd voor wat bromantiek! Zo smolt menig nerd-hartje weg bij het zien van deze foto van Bruce Campbell en Nathan Fillion. Bromantiek in drievoud en ook drie keer zo geeky: Firefly-collega’s Alan Tudyk en Nathan Fillion die het opnemen tegen hobbit Sean Astin in een lightsaber-gevecht. De bromance van de eeuw is natuurlijk die tussen Patrick Stewart en Ian McKellen. Hoe goed kennen ze elkaar eigenlijk?

HORROR | Wie nog niet genoeg horror heeft gehad na Imagine en/of The Night of Terror, dan hier nog wat horrornieuwtjes. Zo is er nog genoeg om naar uit te kijken de komende maanden. Hier vind je een lijstje met interessante horrorfilms die hopelijk ook hier gaan draaien. Ciarán Foy regisseerde eerder het behoorlijk enge CITADEL. Zijn volgende wordt een sequel, namelijk SINISTER 2. FRIDAY THE 13TH krijgt ook een zoveelste sequel. Geruchten gaan dat het een found footage-versie wordt. Waarschijnlijk omdat we dat nog nooit eerder gezien hebben. Om in het ‘Oh! Wat origineel en nieuw!’-hoekje te blijven: CABIN FEVER krijgt een remake. Doe daarmee wat je wilt. Om het toch nog leuk te houden: een interessant interview met de ultieme screamqueen Heather Langenkamp die Nancy in A NIGHTMARE ON ELM STREET speelde. Bovenaan deze pagina zie je al Michael Meyers met een looprekje. Hier vind je de hele serie schurken op hun oude dag.

MIYAZAKI | Animatie-held Hayao Miyazaki kondigde onlangs zijn pensioen aan. Nu schijnt hij dit, à la Cher en Heintje Davids, wel vaker te doen, dus misschien zien we hem over een paar jaar weer terug. Tot die tijd is er natuurlijk nog genoeg Miyazaki om van te genieten. Zo is er komende zondag om 15.00 uur een bijzondere voorpremière van THE WIND RISES in ’t Hoogt in Utrecht, met een speciale inleiding door iemand van het anime-tijdschrijft Aniway en is er de hele maand mei een speciaal Miyazaki-filmprogramma in de Melkweg te zien. Hier een uiteenzetting van de archetypes in Miyazaki’s werk. En wat als Miyazaki’s films eruit zouden zien als andere anime? Of als pixelart? En Iron Man Miyazaki-style.

GRABBELBAK | De laatste linkjes klikken het hardst! Of het snelst? Een Ikea-meubel in elkaar zetten is alsof je een compleet onbekend object in elkaar moet sleutelen met behulp van een geknakt takje en een handleiding in een niet-bestaande taal. Dan zijn deze fictieve Ikea-meubels toch een stuk leuker. Ook leuk: ouwe vhs-hoesjes van foute films. Het allerleukste: Schokkend Nieuws-columniste Yfke van Berckelaer scoort met haar hamburgersite The Burgerists. Ray Harryhausen maakte uitgebreide schetsen voordat hij de modellen maakte van bijvoorbeeld de skeletten in JASON AND THE ARGONAUTS. Die schetsen zelf zijn al het bekijken waard. Twaalf regisseurs die hun eigen films haatten. Hedendaagse personages uit film en televisie, maar dan als Byzantijnse iconen. Ook iconisch: de brul van Godzilla door de jaren heen. Zet die volumeknoppen maar open! Om af te sluiten nog twee video’s die onder het kopje ‘ongemakkelijk, maar stiekem ook om te lachen’ vallen, een beetje dus zoals een vrijdagmiddagborrel op het werk. Boba Fett danst met jongetjes in hun ondergoed en hoe Jean-Claude van Damme bijna dé Predator was:

En dat was hem! Tips kunnen naar [email protected] en reacties mogen hieronder.

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!