TGIF
TGIF
TGIF
22 september 2016

Thank God It’s Friday 23 september

TGIF TGIF| Het is de eerste vrijdag van de herfst, wat naast natte blaadjes, rommel op het spoor en mijmeren over de mooie zomer, ook betekent dat het weer tijd is voor het nieuwe televisieseizoen en onversneden nostalgie. Daarom in deze Thank God It’s Friday onder meer aandacht voor genretelevisie en films van weleer maar ook voor lijstjes en projecten in de pijplijn.

 LIJSTJE | Het blad Empire kwam met een top 50 van de beste horrorfilms – maar die is niet zonder problemen. Waar zijn de werken van Cronenberg? Waar is DAWN OF THE DEAD? Waar zijn de films van Fulci? Dat kunnen jullie als lezers van Schokkend Nieuws veel beter, getuige de door jullie samengestelde  Top 100 Aller Tijden uit 2013

GENRE TV | Hoewel de pijnlijk onleuke Jimmy Kimmel tijdens de presentatie van de Emmy’s anders leek te bewijzen,  zijn het gouden tijden op de beeldbuis (of streamingkanalen). Ook voor de genrefan. Dat bewezen bijvoorbeeld de Emmy’s voor Mr. Robot, Orphan Black en Game of Thrones. Net nieuw, maar erg leuk, is The Good Place. Parks and Recreations-producer Michael Schur voegt ditmaal een genre-twist toe: The Good Place speelt zich af in een hiernamaals dat sterk doet denken aan inspiratiebronnen als Lost en The Prisoner. Grimmiger is de nieuwe horrorserie Channel Zero, over volwassenen die terugdenken aan het mysterieuze kinderprogramma Candle Cove. De trailer is puik. Een andere fijne horrorserie, tenminste volgens SN’s Henriëtte Poelman, is The Living and the Dead. Jammer alleen dat er geen tweede seizoen komt. Ongetwijfeld een langer leven beschoren is de Dark Tower televisie-serie. Die volgt op de aankomende bioscoopfilm, zo Ka het wil.

VOOR EN DOOR FANS | Kim McGuire, de actrice die Hatchet Face speelde in CRY BABY is onlangs overleden. Wil je haar character eren, probeer dan deze make-up-toturial eens. Minstens even populair zijn de unpacking-filmpjes, want we leven ook in gouden tijden van nutteloze content. Zo’n unpacking video is echter best leuk als George Lucas het doet. De Do It Yourself-mentaliteit van het internet in natuurlijk al jaren aanwezig op filmsets, waar de grootste special effects soms bestaan uit een gitaarsnaar en een glas water of kwik en een haardroger. Fancultuur leeft ook in Nederland, getuigt deze fijne trailer van voor de speciale STAR WARS-aflevering van Willem Wever Gemaakt onder leiding van Martijn Smits (BROTHER’S KEEPER, ZOMBIBI) en op 10 oktober te zien op Zapp NPO. En voor wie te lui is om zijn cosplay zelf te bouwen: er zijn nu ook levensgrote TRANSFORMERS te koop.

VROEGÂH | Mijmeren over weleer is soms best fijn, zoals over die tijd dat George Lucas een vervolg op STAR WARS schreef. Niet THE EMPIRE STRIKES BACK, maar SPLINTER OF THE MINDS EYE.  Kan de nieuwe televisieserie Westworld opwegen tegen de originele WESTWORLD met Yul Brynner? Spoiler: Barend de Voogd schreef, op basis van de eerste vier afleveringen, een enthousiaste recensie voor de aankomende Schokkend Nieuws-editie. Walter Hill is ook terug van weggeweest met een nogal…eh… bijzonder klinkende film. Ook in India kunnen ze trouwens lekker remaken, getuige deze rip-off van THE EVIL DEAD, nu met meer zang en dans. Meer recycling vinden we in ERNEST SCARED STUPID, waar twee KILLER KLOWNS opduiken in vermomming. De wens is de vader van de gedachte, en als het internet het wenst, is Steven uit Stranger Things de vader van Jean-Ralphio uit Parks and Recreation. De acteurs hebben inmiddels familiefoto’s genomen.

BLAIR WITCH | De nieuwe BLAIR WITCH draait inmiddels een week in de bioscoop, maar de marketingsmachine draait nog op volle toeren. Zie bijvoorbeeld dit interview met regisseur Adam Wingard en schrijver Simon Barrett. Origineel slachtoffer Heather doet ook haar duit in het zakje over de vervolgfilm. Wie het eerste deel en de marketing daarvan niet gezien/gevolgd heeft, kan hier zijn geheugen verfrissen. Austin, Texas, is inmiddels veranderd in het domein van de heks. Scriptschrijver Simon Barrett schreef deze quiz over de originele film en begon een twitterrel die zelfs Perez Hilton haalde. Overigens zijn Barrett en Adam Wingard nog steeds aan het mijmeren over vervolgfilms voor hun films YOU’RE NEXT en THE GUEST, maar of de kans groot is dat we die ooit gaan zien?

IN DE PIJPLIJN | Dax Shephard, de man van Kirsten Bell en het menselijk equivalent van Shaggy uit Scooby-doo,  wordt co-regisseur van een nieuwe animatiefilm over... Scooby-doo! Ruh-roh!. SAUSAGE PARTY was voor een grote Hollywood-film heerlijk ongeremd en wansmakelijk, waardoor het misschien niet verwonderlijk is dat co-regisseur Conrad Vernon nu zijn paperclip-pijlen richt op THE TOXIC AVENGER-remake. Desalniettemin: geen medewerking van Loyd Kauffman is geen kaartje voor mij. Hetzelfde geldt voor de Brian Yuzna-, Stuart Gordon- en Jeffrey Combs-loze remake van RE-ANIMATOR. Is er dan niets heilig meer? Een vervolgfilm waar ik wel op zit te wachten is MAD MAX 5: hopelijk zijn de geruchten waar. Comicbook-artiest Todd MacFarlane, god van elke emo-nerd (een kleine, maar vocale doelgroep), belooft een nieuwe SPAWN film, en het geluid dat je net hoorde zijn de verhoorde gebeden aan Mefistofeles van duizenden paarsharige pubers. Ook/wél veelbelovend (afhankelijk van je gevoelens bij het vorige item) is de nieuwe film van Karyn Kusama, die na haar kneiterfijne THE INVITATION in het horrorgenre blijft met BREED.

RECLAME, RECLAME | Een van de buzzigste titels van alle films met buzz dit jaar is PASSENGERS, ‘waarin ‘velicorapterfluisteraar’ Chris Pratt en ‘pijl-en-boog-badass’ Jennifer Lawrence als enige ontwaken op een gigantisch ruimteschip. Mooie posters vinden we in de trailer voor A MOVIE ABOUT MOVIE POSTERS, waarvoor dan ook een mooie poster is gemaakt, die misschien weer niet opgenomen is in de film en mijn hoofd doet nu pijn en ik voel me als Leonardo Di Caprio in INCEPTION. Help! De russen doen hun gooi naar ‘meest onzinnige blockbuster van het jaar’ met GUARDIANS en wat ziet het er fijn uit! Sovjet-beer-mannen en sikkelzwaarden galore. Meer heerlijke pulp op grote schaal vinden we in de trailer van PHANTASM RAVAGER, de laatste film van Angus Scrimm.

EN DAN NOG DIT | Birth Movies Death verdedigt GODS OF EGYPT als een glorieus onzinnig scifi-epos zoals ze niet meer gemaakt worden, maar dan vergeten ze toch echt het superieure JUPITER ASCENDING (ik meen het…). THE BAD SEED bestaat zestig jaar, want kleine meisjes worden groot: een mooie terugblik. Taika Waititi timmert na WHAT WE DO IN THE SHADOWS fijn aan de weg met HUNT OF THE WILDERPEOPLE en THOR: RAGNAROK, maar hoe lang blijft hij nog films maken? Whatever happened to hagsploitation? Blumhouse.com zoekt het uit. UNTIL THE END OF THE WORLD, het mislukte meesterwerk van Wim Wenders had een memorabele soundtrack. En we besluiten deze editie van TGIF met Joss Whedon en zijn boodschap voor Trump.

Dat was ’m weer! Blijf tips sturen naar [email protected], geniet van je weekend en tot volgende week!

22 september 2016

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!