GDI
GDI
Nederhorror & scifi
24 september 2016

The Creature leeft!

GDI EVENT | Het Geoffrey Donaldson Institute bestaat drie jaar – en dat wordt aankomende zondag onder meer gevierd met de terugkeer van The Creature from the Black Lagoon!

Het filminstituut in Noord-Scharwoude timmert al drie jaar aan de weg. Geoffrey Donaldson (1929-2002) is niet een naam die bij iedereen meteen een belletje zal doen rinkelen, maar de geboren Australië bleef in 1955 in Rotterdam hangen en was een autoriteit op het gebied van de Nederlandse filmgeschiedenis tot 1930, culminerend in het standaardboek Of Joy and Sorrow. Een paar van de wapenfeiten van het GDI sinds november 2013: vijf tentoonstellingen, twee boeken en één zelfgeproduceerde film. Daarnaast restaureerde het GDI tien brandbare films en verzamelde naar schatting tweehonderd films, 6000 videobanden, duizend boeken, tijdschriften, archieven, en ongeveer vijftig apparaten. Schokkend Nieuws-lezers profiteerden ook van het instituut, want dankzij desteun van het GDI konden we in 2015 het extra-dikke STAR WARS-nummer maken.

Het instituut beschikt, naast een archief en tentoonstellingsruimte, ook over een eigen filmzaaltje en draait alleen vintage 35mm. Op 30 september kun je daar onder meer een originele print zien van Enzo G. Castellari’s oorlogsfilm EAGLES OVER LONDEN / LA BATTAGLIA D’INGHILTERRA (1969). In de aankomende editie van Schokkend Nieuws een groot interview met Castellari. Jan Doense presenteert op 11 november een double bill in het GDI met onder meer PLAN 9 FROM OUTER SPACE (Ed Wood Jr., 1959)

mt_ignore: Creature De andere film in die double bill is dit jaar door het GDI zelfgemaakt en gaat aanstaande zondag in première: CREATURE FROM UNDER THE BRIDGE. De korte film is in de omgeving van Noord-Scharwoude opgenomen en gebaseerd op een bijzondere prop in het bezit van het instituut: een manshoog promotiebeeld van de oorspronkelijke CREATURE FROM THE BLACK LAGOON (Jack Arnold, 1954)  Het is een liefdevolle parodie op de monsterfilms van de jaren vijftig van de vorige eeuw  – en natuurlijk op celluloid! Grafisch ontwerper Piet Schreuders maakte voor de gelegenheid een mooie poster. CREATURE FROM UNDER THE BRIDGE is zondag te zien tijdens de literaire manifestatie ‘Verhalen halen’ en draait om 13.30 uur, 14.30 uur, 15.30 uur en 16.30 uur. En als je er dan toch bent: geniet dan ook even van de mooie Laurel en Hardy-tentoonstelling die er op dit moment te zien is!

Zondag 25 september 2016
Geoffrey Donaldson Instituut
Dorpsstraat 612, Noord-Scharwoude
Meer informatie

24 september 2016

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!