godzilla vs megalon
godzilla vs megalon
TGIF
22 maart 2019

Thank God It’s Friday, 22 maart

godzilla vs megalonTGIF | De wereld gaat aan wij/zij-denken ten onder. HenriĂ«tte Poelman schreef een Thank God It’s Friday vol tegenstellingen, zwart-wit-denken en een pleidooi tegen hakken en koppen in het zand.

Wij/zij-denken kom je overal tegen. Op straat, in de politiek en met stip op Ă©Ă©n: online. De ander heeft het gedaan, wij lossen het op. Zij zijn de slechteriken, wij de helden. Makke schapen in de Matrix tegenover de red-pilled few. Als zij nou gewoon naar ons luisteren, dán komt het goed. Ook in film draait het vaak om tegenstellingen, om het goede en het kwade. Dat hoeft niet eendimensionaal en zwart-wit, maar kan ook vol schakeringen en nuance zijn. Het is niet altijd bedoeld zoals de kijker het opvat (hoewel je heus een theorie over racisme in STAR WARS kunt koesten) maar ja, je kunt heel veel dingen precies zo lezen als je zelf wilt, zoals ik al eens in een eerdere TGIF schreef. Van het sociaal-maatschappelijke commentaar in Jordan Peeles US is in elk geval duidelijk hoe het is bedoeld, en soms hĂ©bben helden nu eenmaal schurken tegenover zich – hoewel de meest interessante helden feilbaar zijn, en de meest intrigerende schurken en monsters ook een menselijke kant  laten doorschemeren. En soms zijn dingen niet wat ze lijken. BĂ©la Lugosi, ‘Hollywood’s Prince of Darkness’, was bijvoorbeeld vakbondsleider en vocht als antifascist tegen de echte monsters in de wereld.

Terug naar de filmmonsters. We beginnen met een terugblik op Ray Harryhausen, vader van zovele onvergetelijke stop-motion monsters. En hier zijn de eerste beelden van Larry Fessendens DEPRAVED, geinspireerd door Frankenstein. Dave Franco regisseert zijn eerste film: THE RENTAL, met Dan Stevens en Alison Brie. De plot lijkt nog wat dunnetjes, maar het kan dus nog alle kanten op. Hans Zimmer, die onder meer verantwoordelijk was voor de soundtrack van Denis Villeneuve’s BLADE RUNNER 2049, zal ook de muziek verzorgen van Villeneuve’s nieuwe film DUNE. Er komt daarnaast steeds meer nieuws naar buiten over de cast: Oscar Isaac, Rebecca Ferguson, Javier Bardem, Josh Brolin en Charlotte Rampling doen mee.

Hier is de trailer voor seizoen 2 van CHILLING ADVENTURES OF SABRINA en Netflix komt daarnaast met een eigen zombieserie: BLACK SUMMER. Voor iedereen die geen genoeg kan krijgen van naargeestige series: ‘This show is not tongue-in-cheek, it’s very, very serious: it’s as if the zombie apocalypse really happened in 2018 and explores what that would be for all of us.’ Dan iets very very not serious: Bill & Ted komen terug. Jawel. Op hun vijfenvijftigste. Misschien hadden ze voor de vorm nog een paar jaar kunnen wachten, tot hun… negenenzestigste?

Getting the old team back together – er wordt nog veel meer gereunieĂ«erd (is dat een woord? Nu wel). De kids uit STRANGER THINGS zijn over een paar maanden terug met een nieuw seizoen vol weirde shit Ă©n tienerhormonen; het speelgoed van TOY STORY leert opnieuw hoe groot de wereld buiten hun baasjes’ huis is; Quentin Tarantino werkt opnieuw samen met Leonardo DiCaprio, Tim Roth en Kurt Russell in ONCE UPON A TIME… IN HOLLYWOOD (trailer); maar Mark Hamill gelooft juist dat er een reunie ontbreekt in de nieuwe STAR WARS-films: Han, Leia en Luke, broeder-/zusterlijk bij elkaar. Een goed voorbeeld van een legacy film (ik kende de term niet, maar hieronder wordt-ie uitgelegd).

Even een grabbeltonnetje tussendoor: over de filmcarrière van David Fincher, over Disneys videodienst die mogelijk als eerste in Nederland te zien zal zijn, over interieuradvies aan de hand van AMERICAN PSYCHO, en over de plek waar heel Hollywood vliegtuigscènes schiet. Tim Roth vertelt over zijn meest iconische personages, net als Caleb Landry Jones. Wat ik jullie ook niet wil onthouden: deze mindblowing trailer van TWISTED PAIR. Pure Breenius. En nee, het is niet de low-budget versie van een Ă©chte filmtrailer, zoals deze. Ook een mooie twist: John Williams’ Imperial March in majeur. Daar zou zelfs Darth Vader van opknappen.

Wist je dat er een paar jaar geleden werd geschreven aan een GALAXY QUEST-serie? Heel benieuwd waar het verhaal wordt opgepikt, of er oude castleden in meedoen, en hoe de serie om zou gaan met de hedendaagse geek- en comic con cultuur. By Grabthar’s Hammer, nu heb ik zin om die film weer te kijken! Wat ik nog niet heb gezien is de eerste aflevering van het tweede seizoen van AMERICAN GODS. Ik ben aan het opsparen, maar weet niet hoe lang ik het volhoud. Vandaar dat ik dit artikel ook geen context kan geven, maar de titel After a creative exodus, is the magic gone from American Gods? belooft niet veel goeds. Hoewel, het bronmateriaal is fanfriggintastisch, dus daar zal het niet aan liggen. Hier spreekt Neil Gaiman over de House on the Rock, die met die caroussel in het midden, en waarom dit in de serie nog veel raarder is dan in het boek. Ook raarder dan het boek (oh nee: vérder dan het boek) is GAME OF THRONES, dat bijna van start gaat met het laatste seizoen. Wat is jullie theorie over Bran Stark?

Ook sterk: vrouwen. Lees hier over Marvels eerste superheldenfilm met een vrouwelijke hoofdpersoon (ja, die, ja) en dit artikel van Basje Boer, over de vermoeidheid die ze voelt bij de huidige sterke-vrouwentrend in films en series. En inderdaad, laat alsjeblieft niet elk vrouwelijke hoofdpersonage sterk zijn op de manier die Basje beschrijft. Liever een rolmodel zoals de meest interessante helden en meest intrigerende schurken: feilbaar, met diepere lagen, soms krachtig, soms zoekend en twijfelend. Als je je nergens in herkent, slaat het zogenaamde rolmodel de plank mis. Waar met zichzelf worstelende mannelijke hoofdpersonen vaak moedig of kwetsbaar worden genoemd, zijn zulke vrouwen zwak of te emotioneel. Meer verhalen over meer vrouwen tonen dat vrouwen net zo complex, inconsequent, veranderlijk en stuk voor stuk verschillend zijn als mannen – wat zeg ik; mensen. Klinkt verdomde logisch, maar kennelijk moet er toch nog op gewezen worden.

Film is een prachtig en bij uitstek geschikt medium om onze blik te vergroten, onze wereldbeelden te verruimen, empathie voor elkaar te ontwikkelen en het menselijke in de ander te zien. Laten we elkaar vinden in onze liefde voor film, voor oude verhalen en nieuwe gedachten, en uiteindelijk voor elkaar.

Oftewel: be excellent to each other! Fijn weekend!

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nĂłg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!