Nieuws
21 maart 2019

Psychedelic Cinema

KinskiEVENT | Groningen is een filmdoek rijker! Op 25, 26 en 27 maart trapt Cinema Kinski af met een trippy trio psychedelische films. ‘Drie verslavende filmpareltjes die de geest verruimen,’ aldus het persbericht. Ons eigen Straight to Video-team verzorgt ook een programma-onderdeel! 

Schokkend Nieuws #134 stond natuurlijk ook al in het teken van de psychedelica. In onze Open Your Mind!-special stonden George Vermij,  Alfred Bos en Bart van der Put uitgebreid stil bij trippy roadmovies, REEFER MADNESS en acid westerns.

Het beroemdste voorbeeld van dat laatste subgenre kun je op maandag 25 maart in Cinema Kinski zien: EL TOPO (Alejandro Jodorowsky,1970). De surrealistische en bloederige acid western, waarin ‘Jodo’ zelf de hoofdrol speelt verwierf in de jaren zeventig een enorme cultstatus, niet in de laatste plaats onder blowende hippies die er geen genoeg van kregen. Dr. Tom Slootweg (Mediahistoricus & postdoc researcher Universiteit Utrecht) geeft er een inleiding bij.


Op dinsdag 26 maart is het de beurt aan THE SUBSTANCE: ALBERT HOFMANN’S LSD (Martin Witz, 2011), een fascinerende documentaire over de ontstaansgeschiedenis van LSD. Ontdekker Albert Hofmann spreekt, aangevuld met archiefmateriaal over LSD-experimenten in de psychiatrie en het Amerikaanse leger. Met inleiding van Jan Mars, GZ-psycholoog bij het psilocybine-onderzoek van het UMCG, waarbij de effecten van psychedelica op depressie worden onderzocht.

Allemaal iets te academisch voor je? Op woensdag 27 maart vertonen Willem van Rossum (LAB111) en Eric van der Woude (Schokkend Nieuws) Frank Henenlotters klassieker BRAIN DAMAGE (1988). Het team van Straight to Video toont de film op originele VHS, gespeeld vanaf een old school videorecorder, mét glitches, trailers, en bier… Pillen zul je zelf mee moeten nemen.


Cinema Kinski wordt georganiseerd in de bovenzaal van het Grand Theatre in Groningen. Cinema Kinski is opgericht door de Groningse vriendengroep die eerder de openluchtbioscoop Zienemaan & Sterren en Kino Klandestino oprichten. Het persbericht: ‘Verwacht interessante themaprogramma’s, event-cinema, retrospectieven van regisseurs maar ook hommages aan belangwekkende acteurs en actrices. Verdiepend en laagdrempelig tegelijk. Spraakmakend als het zo uitkomt en actueel als het nodig is, maar áltijd gedreven door eigen smaak en liefde voor film. ‘

Cinema Kinski: Psychedelic Cinema
Open: 19:30 uur
Start: 20:00 uur
Tickets: € 8,50 per film, € 20 passepartout
Locatie: Grand Theatre Groningen

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!