battle
battle
TGIF
20 september 2019

Thank God It’s Friday, 20 september

battleTGIF | Grootste nieuws van de week: Colin Trevorrow (JURASSIC WORLD) blijkt toch een aardige dino-film in zich te hebben. Het kortje BATTLE AT BIG ROCK (zie hieronder) is misschien wel de leukste toevoeging aan de JURASSIC PARK-franchise sinds de originele film (niet dat dat veel zegt).

Hoor je trouwens die laatste vier noten voor de aftiteling? Dat is het begin van John Williams’ iconische thema, natuurlijk, maar even lijkt het alsof de Dies Irae ingezet wordt, een veertiende-eeuws stuk muziek dat in talloze genrefilms gebruikt wordt: zie hier enkele voorbeelden. De Dies Irae is stokoud, maar het gebruik ervan heeft weinig met nostalgie te maken. Het is gewoon heel effectief. Net zoals het gebruik van zwart-wit door de films op dit lijstje. We vinden er ook de op blu-ray verschenen ‘black & chrome’-editie van MAD MAX: FURY ROAD. De beste film van de eenentwintigste eeuw, trouwens, vinden ook Trey Parker en Matt Stone volgens deze lijst filmmakersfavorieten van The Guardian.

De film ontbreekt gek genoeg op dit lijstje, ook van The Guardian, waarin hun eigen critici de beste films van de eenentwintigste eeuw tot nu toe noemen. Sowieso verrassend weinig genrefilms. Wél THE DARK KNIGHT en níet FURY ROAD? Nou ja, dat soort lijstjes zijn er natuurlijk om discussie aan te wakkeren. Ik ben blij met de hoge plaatsen voor GET OUT en UNDER THE SKIN. De enige noteringen die écht onterecht zijn, zijn GLADIATOR, REQUIEM FOR A DREAM, AMORES PERROS, CROUCHING TIGER, HIDDEN DRAGON, THE HOUSE OF MIRTH, A ONE AND TWO en IN THE MOOD FOR LOVE. De kop zegt immers dat het om films uit de 21e eeuw gaat, en die titels komen allemaal uit 2000. Zo moeilijk is het niet: noem je lijst gewoon ‘beste films van de jaren 2000’ en het klopt weer.

Al die vroege eindejaarslijstjes hebben natuurlijk te maken met de aankomende jaarwisseling; we leven nu al 20 jaar in de toekomst, en dat doet verlangen naar terugkijken. Wat waren we eigenlijk onschuldig, vroeger. Toen we Dick Miller nog hadden. En handgetekende animatie. In THE SIMPSONS MOVIE is Arnold Schwarzenegger de president van Amerika; toen een flauwe grap, inmiddels zou je willen dat het waar was. Schwarzeneggers aankomende rol als president in KUNG FURY komt in een totaal andere context dan die van 2007.

Je wordt nostalgisch van leven in een dystopische toekomst, kijk maar naar STRANGER THINGS. Over de gevaarlijke kanten van die nostalgie hoor je hier. Dat we toch niet in de duisterste tijdlijn leven, bewijst dit bericht: als Steve Jobs nog geleefd zou hebben, zouden Apple en Disney misschien samengevoegd zijn tot een nog groter monster dan beide bedrijven afzonderlijk zijn. Vergeleken met die nachtmerrie heeft onze huidige wereld de onschuld van KIKI’S DELIVERY SERVICE, om nog maar eens een aardige link in het verhaal te forceren.

Genoeg achterom en naar alternatieve tijdlijnen gekeken: blik vooruit! Ik ben best benieuwd naar de aankomende WATCHMEN-serie, die zich afspeelt ná de briljante strip van Alan Moore en Dave Gibbons. Ergens is het zonde een vervolg te geven aan het perfecte einde van dat verhaal, en bij Lindelof heb ik vanwege PROMETHEUS nog steeds mijn twijfels. Maar dat zijn WATCHMEN een betere bewerking zal zijn dan Zack Snyders misbaksel, daarvan ben ik alvast zo goed als zeker. Waar ik ook naar uitkijk is Rob Zombie’s 3 FROM HELL, het vervolg op HOUSE OF 1000 CORPSES en THE DEVIL’S REJECTS. De regisseur is nogal hit-and-miss, maar hij is goed in vervolgen: THE DEVIL’S REJECTS en HALLOWEEN 2 zijn allebei stukken beter dan hun magere voorganger. Hier een sterk essay over de mooie vrouwenrollen in zijn films.

Andere zaken om naar uit te kijken: een nooit vertoonde PSA van George A. Romero komt in de bioscoop, Fede Álverez produceert een nieuwe TEXAS CHAIN SAW MASSACRE, en wie gaat Spider-man vervangen in het MCU? Best lekker, zo’n onzekerheid. Prettig weekend!

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!