35eb39b4 0001 0004 0000 000001013100 w1200 r1 fpx32.32 fpy49.98
35eb39b4 0001 0004 0000 000001013100 w1200 r1 fpx32.32 fpy49.98
TGIF
19 augustus 2022

Thank God It’s Friday, 19 augustus 2022

35eb39b4 0001 0004 0000 000001013100 w1200 r1 fpx32.32 fpy49.98TGIF | Het waren vooral de doden die afgelopen week de voorpagina’s haalden, met Olivia Newton-John en Anne Heche als de grote blikvangers. De malaise houdt niet op, want toen ik dacht dat deze TGIF klaar was, kwam het nieuws dat Wolfgang Petersen op 81-jarige leeftijd aan de gevolgen van alvleesklierkanker is overleden.

De Duitse regisseur is natuurlijk het meest bekend om DAS BOOT of THE NEVERENDING STORY (in dit leuke artikel blikt Petersen terug op de film) , maar in Hollywood maakte hij ook nog IN THE LINE OF FIRE, OUTBREAK, AIR FORCE ONE, TROY en waarschijnlijk zijn meest ondergewaardeerde, THE PERFECT STORM. Over die laatste is ook Diane Lane, die er een Oscar-nominatie voor kreeg, zeer te spreken.

Maar het grote nieuws van de afgelopen week kwam achter de coulissen, en wel met de nieuwe beleidsvoering van HBO Max. De filmwereld was geschokt toen Warner aankondigde dat BATGIRL van Bilall Fallah en Adil El Arbi nooit het levenslicht zou zien. Het is zeker niet de eerste keer dat zoiets gebeurt. Screenrant maakte een lijstje, en ook Screen Crush heeft er een. Het meest bekende voorbeeld is THE DAY THE CLOWN CRIED, waarin de komiek Jerry Lewis als clown Joodse kinderen naar de gaskamer begeleidt zodat ze niet in paniek raken. Lewis gaf de film aan The Library of Congress op voorwaarde dat hij niet vertoond zou worden tot 2025. Nog een paar jaartjes wachten dus.

Ook zijn er een heleboel films waarvan het een wonder mag heten dat ze alsnog het levenslicht zagen. Zo weigerde Paramount om geld te steken in PSYCHO van Alfred Hitchcock en werd het script van BACK TO THE FUTURE meer dan veertig keer in de prullenmand gegooid. Of je hebt films waar men het in de wandelgangen over had, maar die nooit gedraaid zijn, zoals REVENGE OF THE JEDI waarbij zowel David Lynch als David Cronenberg als mogelijke regisseurs naar voor werden geschoven, of HEART OF DARKNESS (wat later APOCALYPSE NOW werd), die op het verlanglijstje van Orson Welles stond (door gebrek aan interesse begon hij dan maar aan CITIZEN KANE).

De reden waarom BATGIRL op de vuilnisbelt werd gegooid heeft naar verluidt niets te maken met de kwaliteit, (al beweren boze tongen van wel), maar met economische redenen. Tijdens de coronacrisis hield HBO Max vol dat ze de filmreleases van Warner Bros. op HBO Max gelijktijdig zouden laten verschijnen met de bioscopen. Deze bedenkelijke strategiepolitiek hield het amper een jaar vol en na de nodige kritiek komt Warner Bros. op zijn stappen terug met de boodschap dat voortaan alles ingezet wordt op hoogstaande bioscoopreleases, met voorop een nieuwe koers voor het DC-universum dat binnen tien jaar gelijk moet staan met Marvel. De bioscoopuitbaters steken de duimen op, maar voor de HBO-abonnees is het wel balen, zeker als daar ook nog eens het onheilspellende bericht bijkomt dat wellicht ook bepaalde series zullen verdwijnen, waaronder WESTWORLD.

Terwijl Warner de streaming de rug toekeert lijkt Disney het omgekeerde te doen. Disney+ raast Netflix voorbij. Laatstgenoemde streamingdienst verloor meer dan 1 miljoen abonnees en wie weet bevinden zich onder de zes mogelijke redenen die MUD verzon wel de juiste. De studiobonzen van Disney zullen er alleen maar in hun vuistje om lachen, want de nieuwe PREDATOR-film PREY zag dan wel niet het witte doek, maar verpulverde zowat alle records in het streamingwereldje.

Om de TGIF af te sluiten vonden we nog wat leuks op YouTube. Een parodie (of wat het ook is) op de muziek van JURRASIC WORLD, een satirische blik van MovieBob over de gekke beslissingen van Warner en deze fantastische rollercoaster van magische filmbeelden.

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!