SN 127 cover web
SN 127 cover web
TGIF
14 juli 2017

Thank God It’s Friday, 14 juli

SN 127 cover webTGIF | Schokkend Nieuws 127 komt er aan! Hoofdredacteur Barend de Voogd  heeft vandaag dus eigenlijk helemaal geen tijd voor gifjes, linkjes en fantheorieën.  Thank God It’s Friday? De lay-out en de eindredactie zijn in volle gang en het wordt nog een extra dik nummer ook!

Sorry. Jullie zullen nog even geduld moeten hebben. Nummer 127 komt pas op 4 augustus van de drukker. Zestig pagina’s! We hebben weer heel veel recensies en leuke achtergrondverhalen: huiselijke horror, horror uit Indonesië, poliziesci van Umberto Lenzi… Maar de meeste bladzijden zijn deze keer gewijd aan Stephen King. The Master of Horror wordt 70. Dat vieren we met een dikke themaspecial. Fikse klus.

Achter de schermen van Schokkend Nieuws werken bijna veertig mensen: allemaal onbetaald, allemaal ontzettend getalenteerd. Wij vieren ook nog steeds onze eigen verjaardag dit jaar: 25 jaar ‘griezelig goed op de hoogte’. Telkens weer een mirakel dat het lukt om het hoofd boven water te houden. Doneer! De prachtige cover van striptekenaar Erik Kriek werd gisteravond al gedeeld door de Stephen King Fanclub Nederland. Nieuwe vrienden. Zij kregen de primeur. Enjoy. Erik werkt aan een nieuwe strip, over Vikings. Ik kan niet wachten. Hij is in zijn vorige leven vast een Noorman geweest.

Tussen al het schrijven en redigeren door is er weinig tijd voor films. En al helemaal niet voor de zogenaamde ‘social’ media, die zich als een soort wethouder Hekking tussen mij en mijn vrienden hebben geschoven. Like, por of app toch een eind op! Ik genoot ontzettend van WAR FOR THE PLANET OF THE APES. Vanwege de knappe performance capture. Meer nog omdat dit een blockbuster is die me raakt en die me wat vertelt. Je kunt zien wat je wilt in The Colonel die een muur wil bouwen tegen de apen, maar ik vind dat soort interpretaties vaak een doodlopende weg richting geestdodende afvinklijstjes. APOCALYPSE NOW, BEN-HUR, THE TEN COMMANDMENTS, UNFORGIVEN… dát waren de belangrijkste invloeden op deze film. Ceasars levensverhaal is een tijdloze mythe over beproeving,  geloof en volharding. Alleen op deze verdomde aardkloot. Belaagd door vijanden. Verlaten door God. Mens te zijn. Nou ja: chimpansee.

Ah ja, misschien heb ik ook wel teveel THE OMEN gekeken deze week. Tussendoor. Bijbelstudie. Ik heb de hele Pentology nog eens afgespeeld én de suffe remake uit 2006. En misschien heeft de dood van Nelsan Ellis me toch meer geraakt dan ik dacht. De ster van TRUE BLOOD is niet oud geworden en voerde zo te lezen een gevecht met zijn eigen demonen. Wat doe ik mezelf in godsnaam aan? De eerste THE OMEN is best leuk. De rest is slecht. Waarom heb ik daarvoor wel het geduld – en haak ik al na een paar alinea’s af bij dit artikel van een gewaardeerde Schokkend Nieuws-collega over GAME OF THRONES? Ik kan eindeloos slechte horrorfilms kijken, maar L+R=J?Who cares? “Rhaegar Targaryen was de oudste zoon van ‘mad king’ Aerys II en de oudste broer van Daenerys en Viserys…” Gaap.  Sorry. Ik wil het wel proberen te begrijpen, maar ik ga toch liever nog even een artikel bewerken. Voor mij klinkt het allemaal als…

En ik zal eerlijk zijn: dat heb ik eigenlijk ook met TWIN PEAKS. Ik heb nog niet alle afleveringen gezien, maar ik ben niet iemand die bijvoorbeeld Bill Hastings website helemaal gaat zitten uitpluizen. Hartstikke leuk en retro, zo’n mysterieuze spin-off van TWIN PEAKS, maar vragen als: Wie is Heinrich Viegel? Zitten er verborgen boodschappen in de audio files die Hastings op zijn site post? Wat betekent de coordinaten 44°30’44.8″N 103°49’14.6″W onderaan de pagina? Ik heb er de tijd niet voor. Ik heb er het geduld niet voor. Ik houd van het mysterieuze gevoel dat TWIN PEAKS me geeft, maar ik wil het niet bestuderen. Ik hou helemaal niet van fan theories. Hier is mijn theorie: zijn het niet vooral de bloggers en vloggers en andere betaalde en onbetaalde en overambitieuze filmprofessionals die de hype over al die fan theories altijd maar in leven houden?

De wereld van de film- en entertainmentwebsites kampt eigenlijk al jaren met fake news, data mining en astroturf.  Het resultaat is dat de bioscoop nu bijna volledig in handen is van superhelden: The Greatest, The Strongest, The Best, Huge… Kortom: de Donald Trumps van het filmbedrijf. Ik zag deze week ook DR. STRANGE en WONDER WOMAN nog eens terug. Ik was het met onze recensenten eens. Leuke films, maar waren die personages niet veel beter geweest als ze niet in dat infantiele keurslijf waren geperst? Geef mij maar een echt hallucinante filmtrip of feministische rolmodellen als Coffy, Lady Snowblood of, vooruit dan maar,  Jessica Jones. The Dark Dimension… Kom op nou toch!? Doctor Poison? Wat zijn we? Twaalf? Misschien moet ik het bovenstaande amenderen: misschien hebben de Amerikanen na een decennium superheldenfilms en hero’s journey-obesitas de oranje-gekuifde stripfiguur als leider gekregen die ze verdienen.

Hier zijn ook wat uitgelekte e-mails… van Frank Darabont toen hij nog showrunner was van THE WALKING DEAD: “Everybody, especially our directors, better wake the f— up and pay attention. Or I will start killing people and throwing bodies out the door.” Gezellig. Nog meer Nieuws, fake of niet? Tarantino gaat een film maken over de Manson Family Murders. Mijn hoofd begint te kloppen. Jennifer Lawrence schijnt gecast te zijn, maar haar zie ik nog niet echt voor me als Sharon Tate. En Arrow, het uitstekende label waarvan we heel vaak dvd’s en blu-rays bespreken,  is een podcast begonnen! Wij waren natuurlijk eerder. Maandag nemen Tim, Basje, Jasper en Lieuwe de dertiende aflevering op. Zolang die nog niet online staat, raad ik je dus de podcast van Arrow aan. Over THE BIRD WITH THE CRYSTAL PLUMAGE nog wel. Snel zelf ook luisteren. Oh, en Roel Reiné gaat een Vikingfilm maken. Erik Kriek moet een cameo krijgen. Vind ik.

Wat nog meer? Gisteren werden de nominaties bekend gemaakt voor de Emmy Awards.  22 nominaties voor WESTWORLD. Terecht, want het is een fantastisch complexe hervertelling van een film waar je eigenlijk niet aan mocht komen. Ook een nominatie voor Jane Fonda. Haar eerste! Over feministisch icoon gesproken. Aanleiding is natuurlijk de Netflix-serie GRACE AND FRANKIE. Niet Schokkend Nieuws, maar heerlijke relax-TV. Thank God It’s Friday! Ik zet nog maar een aflevering op. Dan weer verder. Ik moet me niet zo opwinden. Misschien ontspannen bij deze Accidental Wes Andersons? Nee! Terug naar de nacorrectie. Fijn weekend!

Barend de Voogd

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!