TGIF | In deze TGIF een afscheid van Douglas Trumbull, morele kwesties en overwegingen over het breken met conventies.
Verdrietig nieuws deze week: Douglas Trumbull is overleden. De special effects-kunstenaar was een van de belangrijkste figuren in de geschiedenis van de sciencefictioncinema: met zijn werk aan onder meer 2001: A SPACE ODDYSEY, CLOSE ENCOUNTERS OF THE THIRD KIND, STAR TREK: THE MOTION PICTURE en BLADE RUNNER schiep hij werelden die talloze scifi-films zouden inspireren.
Over BLADE RUNNER gesproken: de versie van die film die nu vooral gekeken wordt is Ridley Scotts final cut uit 2007. Veel kijkers zullen zelfs nooit de oorspronkelijke bioscoopversie gezien hebben, die berucht is om de afschuwelijke voice-over, in deze video geanalyseerd.
Ook STAR WARS is visueel schatplichtig aan Trumbull. Deze video over de Disney-trilogie maakt aardig had dat we hier van een anti-trilogie kunnen spreken – hoewel ik het niet eens ben met het idee dat klassieke vertelconventies als plottwists en verrassingen opeens ‘leugens’ heten als het over THE LAST JEDI gaat.
Als we het over breken met conventies hebben, mag deze video over PIG en JOHN WICK niet ontbreken. En wat als je een film wilt maken volgens bepaalde genreconventies, maar je bewust bent dat de conventies schadelijk zijn? Voor die kwestie zag S. Craig Zahler zich toen hij BONE TOMAHAWK maakte, en volgens deze video slaagde hij er niet in de zaak goed op te lossen. Een interessante vraag komt ter sprake: als je als criticus een film moreel verwerpelijk vindt, heeft het dan nog zin om over de technische kwaliteit te spreken, of is dat, zoals de video betoogt, als het aanprijzen van een vergiftigd broodje om de smaak?
Morele vraagstukken brengen ons bij censuur. Hier een video over hoe de strenge Chinese wetten beïnvloeden hoe films in Hollywood gemaakt worden. Het filmpje vergroot de angst dat alle blockbusters binnenkort van het veilige, voorspelbare, karakterloze soort zullen zijn. Over Marvel gesproken, Austin McConell ontwerpt voor de grap zijn eigen filmuniversum rond vergeten superhelden uit de jaren veertig. Maar geen gedeeld verhalenuniversum zo ambitieus als Alan Moore’s stripreeks The League of Extraordinary Gentleman, waarin ‘alle fictie’ werkelijkheid is. Wie de tijd heeft, kijkt deze bijna twee uur lange video waarin Kyle Kallgren de hele serie doorneemt.
Ja, het zijn deze week bijna alleen maar video’s in de TGIF. Maar ik beloof dat ze de tijd waard zijn. Je vindt hier geen CinemaSins. Fijn weekend!