edgarallanho
edgarallanho
TGIF
1 november 2013

Thank God It’s Friday 1 november

edgarallanhoVorige week was de officiële Halloween-editie van Thank God It’s Friday, maar op deze eerste november zal niemand verbaasd zijn dat we nog steeds heel veel griezelig goede links hebben.

KOSTUUMS | Wie had het beste kostuum dit jaar? Ik vind dat Edgar Allan Ho (zie links) tot winnaar mag worden bekroond, maar er gaan ook stemmen op voor Neil Patrick Harris en zijn familie. Op onze facebookpagina werd Sir Patrick Stewart (die trouwens een fantastische twitternaam heeft) uitverkoren.

ENG ENG ENG | Wat is er eigenlijk eng? Kate Erbland vindt E.T.: THE EXTRATERRESTRIAL nog steeds de engste film ooit. Bij The Dissolve zijn ze iets meer gewend en voeren ze een gesprek over wat ze, na honderden horrorfilms, nog steeds bang maakt.

VINCENT PRICE | Vorige week had ik al een Vincent Price-onderdeel, zonder te beseffen dat hij die dag precies twintig jaar geleden overleden was. De horrorheld leeft voort: er is een nieuwe blu-ray-box van Shout!Factory (die wij natuurlijk ook zullen bespreken) en hij was afgelopen maand de ‘ster van de maand’ bij Turner Classic Movies. Ter ere daarvan schreef Kimberly Lindbergs een hele artikelenserie over Price: over zijn theaterdebuut, over zijn televisieoptredens, over zijn films met Gene Tierney en … over z’n kookkunsten! De film LEAVE HER TO HEAVEN, een film noir in kleur met Tierney, kan ik trouwens van harte aanraden als je nog op zoek bent naar een memorabel filmmonster.

THE SHINING | Film van de week bij The Dissolve was THE SHINING, de film die volgens onderzoek de engste scène ooit bevat. De ‘keynote‘ en het groepsgesprek zijn boeiend, maar vooral interessant vond ik dit stuk over de kritiek van Stephen King op de film. Hij betrekt ook de miniserie erbij, die King wél goed vindt. Vulture zette de 25 beste horrorfilms sinds THE SHINING op een rij, al zullen velen het niet eens zijn met een aantal van hun keuzes. Ik ben totaal niet bijgelovig, maar toch lijkt dit me niet echt een goed idee. En wist je dat er een link is tussen THE SHINING en BLADE RUNNER?

KORT | Doctor Dubstep! Horror à la Kippenvel! Wolverine als Disneyprinses!

SPOILERS | Als recensent zit ik vaak te dubben over wat ik wel of niet kan verklappen over een film. Wat geldt als spoiler en wat niet? Over het algemeen vind ik dat de spoilerpaniek tegenwoordig wat overtrokken is: niet elke ‘spoiler’ verpest daadwerkelijk de film. Chris Klimek bij The Village Voice pakt het systematischer aan, en verdeelt spoilers in vier categoriën.

wickerZONDER NICOLAS CAGE | Tja, zo kan je een film natuurlijk ook adverteren (zie rechts).

LIJSTJES | In afnemende volgorde, ditmaal. Op die manier kan ik beginnen met de indrukwekkende lijst van 666 horrorfilmpersonages van Empire! Dan de vijftig leukste easter eggs in Marvelfilms, en (nog) twintig minder bekende horrorfilms. Dat laatste is een beetje een thema: hier minder bekende horrorfilms uit de jaren ’80, hier vergeten horrorfilms die je nog eens moet kijken, en hier de jaarlijkse lijst ‘pompoenen’ van Reverse Shot. Dan nog twee lijstjes die wel wat met elkaar te maken hebben: de tien beste horrorfilms over vrouwen en tien goede horrorfilms dóór vrouwen. Minder feministisch: deze lijst met ‘butterfaces’ uit horrorfilms. Het gangbare equivalent van die term was bij mij op de middelbare school: PLORK – prachtlichaam onder rotkop. Ten slotte: deze lijst met echte spookhuizen.

INFOGRAPHICS | Cineville weet welke horrorfilm je moet zien. Vulture bekijkt hoe de populariteit van vampiers, zombies en heksen door de jaren heen verandert – de puntige hoeden zijn duidelijk bezig met een comeback. En Indiewire heeft een heel gedetailleerde infographic over de anatomie van horrorfilms. Jammer van de typ- en spelfouten. Pinno Donagio?

TIEN DAGEN HORROR | Bij The A.V. Club is na vorige vrijdag ook nog veel verschenen. Een lijst met horrorscènes in niet-horrorseries, bijvoorbeeld. Een overzichtsstuk over de HALLOWEEN-franchise. En misschien nog wel het meest schokkende: de ontdekking dat Rob Zombie dol is op stomme films.

DIRECT TO VIDEO | Noel Murray ziet in de recente horrorfilms die direct op dvd en blu-ray werden uitgebracht (waaronder DEAD IN TOMBSTONE) de problemen met het genre uitvergroot.

SINTERKLAAS | Het is november, dus de goedheiligman is weer in aantocht. Cadeau-ideetjes nodig? Misschien zijn deze kabelversieringen een idee, of deze geeky leggings. Je kunt je geliefde natuurlijk ook een ring aanbieden (bloed niet inbegrepen).

SUPERCUT | Helaas niet te embedden, maar wel het linken waard: hier komen de final girls.

HORRORHINTS | Gelukkig wel te embedden: de serie horrorhints van Slacktory. Op de facebookpagina linkten we al naar de ‘Pas op! Achter je!’-video. Nog meer goed advies: “Don’t check it out. Don’t split up.”

QUIZ | Ook leuk: kan jij de horrorfilm raden op basis van alleen de imdb-keywords? Ik wist 91 punten te scoren, maar ik denk dat de echte horrorkenner dat wel beter kan!

Dat was hem weer voor deze week! Suggesties voor de volgende editie kunnen zoals altijd naar tgif@schokkendnieuws.nl. Prettig weekend!

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!