ohwhatalovely1
ohwhatalovely1
Nieuws
1 november 2013

Cinema Egzotik: humoristische oorlogsfilms

ohwhatalovely1Oh! What a Lovely War Night! – zo heet de eerstvolgende editie van Cinema Egzotik. De double bill op 8 november bestaat uit twee films van dezelfde maker, Mike Nichols, die  daarmee laat zien dat oorlog op een cynische manier best grappig kan zijn.

De avond opent met CATCH-22, de verfilming van Joseph Heller’s beroemde roman uit 1970. De titel is als uitdrukking welbekend – een Catch-22 is een situatie waarin er geen goede keuzes bestaan – maar wie weet eigenlijk nog waar het verhaal over ging? Alan Arkin speelt de man die voor de titulaire Catch-22 staat: hij wil zich gek laten verklaren om niet meer mee te hoeven doen aan de oorlog, maar het feit dát hij dat niet meer wil, bewijst juist dat hij allesbehalve gek is. De bizarre situatie leent zich ideaal voor gitzwarte komedie.

Vervolgens vertoont Cinema Egzotik BILOXI BLUES uit 1988. Achttien jaar later was Nichols niet veel optimistischer geworden. Ditmaal verfilmde hij een toneelstuk van Neil Simon over een jongen van twintig (Matthew Broderick) die wordt opgeroepen om in de Tweede Wereldoorlog te vechten. Hij komt in conflict met een drilinstructeur gespeeld door Christopher Walken.

Zoals altijd zullen Maarten Koolhoven en Ronald Simons de films introduceren.

Cinema Egzotik: Oh! What a Lovely War Night!
8 november, 20.00 uur
EYE Amsterdam

Meer informatie

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!