watchmen 2019 regina king 3 1571750814
watchmen 2019 regina king 3 1571750814
TGIF
1 november 2019

Thank God It’s Friday, 1 november

watchmen 2019 regina king 3 1571750814TGIF | Ik hoop dat iedereen Halloween heeft overleefd. Deze vrijdag een uiteenlopende verzameling traktaties om je tanden mee stuk te eten, maar ook wat appels in de snoepzak: er is ten slotte zorgwekkend nieuws.

Of niet? Netflix gaat waarschijnlijk experimenteren met de mogelijkheid films en series sneller te kijken. Sommige mensen maken zich daar zorgen over: betekent dit dat haastige kijkers een film van drie uur er in 90 minuten door zullen jassen? Die zorg lijkt me overdreven. Afstandsbedieningen hebben al decennia een fast forward-knop, en bij YouTube en de mediaspelers op je computer kun je video ook op hogere snelheid afspelen. Ik ben nooit in verleiding geweest daarvan gebruik te maken om een lange kijkervaring te versnellen, hoe saai ik een film ook vond. Wat betreft veranderingen in kijktechnologie zal deze Netflixfunctie nauwelijks een voetnoot in de geschiedenis zijn.

Maar goed, als het op media aankomt is iedereen huiverig voor nieuwe golven, al dan niet terecht. Zie ook Martin Scorseses opmerking dat Marvelfilms geen ‘cinema’ zijn en de daarop volgende ophef, waarover wat mij betreft hier voorlopig het laatste woord wordt gesproken. (Dat Scorsese geen snob is, blijkt trouwens wel uit zijn liefde voor horror: hij zou zeker FRANKENSTEIN CREATED WOMAN (1967), een van zijn favorieten, hebben toegevoegd aan deze lijst.)

Nog even over superhelden: dat Damon Lindelof met zijn WATCHMEN-serie iets beters neer zou zetten dan de mislukte verfilming van Zack Snyder, stond wat mij betreft zo goed als vast, maar dat de serie zo goed zou zijn als-ie tot nu toe is had ik ook niet direct verwacht. Ook hier enige controverse, want sommige kijkers vinden de serie te politiek, en daarom geen goede bewerking van de strip van Alan Moore. Hoe je die strip kunt lezen zonder de politieke lading te zien is me een raadsel. Vooral het feit dat Rorschach in de serie een racistische groepering heeft geïnspireerd, is de boze kijkers een doorn in het oog. Zij stopten blijkbaar met lezen voor het slot van de strip, waarin Rorschach zijn dagboek opgestuurd blijkt te hebben naar het extreemrechtse tijdschrift New Frontiersman.

Ander serienieuws: HBO maakt voorlopig geen prequel op GAME OF THRONES, en volgens sommigen is dat maar goed ook. Vooruit, het was Halloween, dus nog even het laatste snoep uitdelen. Twee lollies: een filmpje over de NIGHTMARE ON ELM STREET-reeks en een lijstje met (bekende en minder bekende) found footage-films. En de wat zwaardere, bittere chocolade: een analyse van de briljante muziek in SWEENEY TODD en een stuk over homorepresentatie in horror. En, omdat ik het niet kan laten, een oude toespraak die ik elke Halloween kijk over de politieke potentie van de feestdag (met daarin een reden dat ik geen octopus meer eet). 

Maar hé, wij hebben toch gewoon Sint-Maarten? We zijn hier toch in Nederland, of niet? Ik vind dat gezeur. Ja, het is Amerikaanse import (van een Iers feest vermengd met van oorsprong weer Nederlandse gebruiken, natuurlijk), maar dat Halloween in Nederland zo aanslaat lijkt me vooral bewijs dat er hier gezonde liefde voor horror leeft. Ook in de filmwereld.

Prettig Allerzielen!

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!