the double 3
the double 3
Nieuws
28 december 2014

Tabé 2014 (deel 2)

the double 3JAARLIJST | Het is bijna het einde van het jaar en dat betekent dat we weer kunnen terugkijken. Wat waren de beste horror-, sciencefiction- en fantasyfilms van 2014? Hier is de tweede serie persoonlijke favorieten van de Schokkend Nieuws-medewerkers.

Jan Doense, een van de oprichters van Schokkend Nieuws, figureerde dit jaar regelmatig in het blad omdat hij DE POEL  produceerde. Hij ging ook zelf op pad voor het blad: hij interviewde shock rocker regisseur Rob Zombie.

1. UNDER THE SKIN (Jonathan Glazer, 2013). Beste nomen est omen film van het jaar.
2. DAWN OF THE PLANET OF THE APES (Matt Reeves, 2014). Beste genreblockbuster van het jaar.
3. OPEN WINDOWS (Nacho Vigalondo, 2014).Beste nieuwe mindfuck van de maker van LOS CRONOCRIMENES van het jaar.
4. MAPS TO THE STARS (David Cronenberg, 2014). Beste nieuwe Cronenberg van het jaar.
5. DEAD SNOW 2: RED VS. DEAD (Tommy Wirkola, 2014). Beste nazizombiesplattersequel van het jaar.

Redactielid Hedwig van Driel begon op 1 januari met een nieuwe, meer-dan-fulltime baan. ‘Leuk voor de portemonnee, maar voor films bleef er schrikbarend weinig tijd over.’ Ze schrijft echter nog volop. Over GUARDIANS OF THE GALAXY dit jaar bijvoorbeeld, en een pittig essay over Christopher Nolan.

1. HER (Spike Jonze, 2013). De beste sciencefiction stelt de vraag: ‘What if?’ HER is een prachtige verkenning van wat er zou gebeuren als besturingssystemen menselijke trekjes ontwikkelden – en vooral welke problemen er ontstaan door de elementen die toch onherroeppelijk anders blijven.
2. THE LEGO MOVIE (Phil Lord, Christopher Miller, 2014). Het had een filmlange reclame kunnen zijn. Dat is het ook, in de zin dat je er zin van krijgt met Lego te spelen. Maar het is vooral ook een ode aan de fantasie en aan het weggooien van het handboek.
3. EDGE OF TOMORROW (Doug Liman, 2014). GROUNDHOG DAY met alien-actie, wie wil dat nou niet zien? En mocht dat niet genoeg zijn: het heeft ook een zekere charme om keer op keer te zien hoe Tom Cruise in zijn gezicht wordt geschoten door Emily Blunt – de nieuwe Jason Statham, als het aan mij ligt.
4. THE DOUBLE (Richard Ayoade, 2014) Richard Ayoade maakte van zijn Dostojevski-verfilming een nachtmerrie in primair gekleurd neon – en ook, niet geheel toevalligerwijs, een van de grappigste films van het jaar.
5.  GUARDIANS OF THE GALAXY (James Gunn, 2014). Deze plaats had eigenlijk net zo goed naar CAPTAIN AMERICA: THE WINTER SOLDIER kunnen gaan, maar twee keer Scarlett op één lijst is ook weer zo wat. Marvel heeft een geoliede machine, en met GUARDIANS liet James Gunn zien dat zelfs zelfparodie in het format past. Het beklijft misschien niet, maar in termen van puur entertainment zijn de Marvel-films op het ogenblik niet te verslaan.

Roel Haanen interviewde dit jaar een grote en een nóg grotere filmheld: Mark L. Lester (regisseur van oa. CLASS OF 1984 en COMMANDO) en John Carpenter. Aan de laatste wijdden we in Schokkend Nieuws #110 een volledige special.

1. UPSTREAM COLOR (Shane Carruth, 2013). Carruth overtreft David Lynch in pure cinematografische droomlogica.
2. ENEMY (Denis Villeneuve, 2013). Het was een goed jaar voor dubbelgangers, maar Jake Gyllenhaal in kwadraat hield me langer bezig dan +1, COHERENCE en THE DOUBLE bij elkaar.
3. HOW I LIVE NOW (Kevin Macdonald, 2013).Indringende young adult-film die, anders dan veel films in het genre, niet wegkijkt wanneer het echt akelig wordt.
4. I AM A GHOST (HP Mendoza, 2012). Afwisselend poëtisch en creepy, deze omdraaiing van het haunted house-grenre.
5. UNDER THE SKIN (Jonathan Glazer, 2014). Ik was niet helemaal overtuigd na één keer kijken, maar potverdorie, het is lastig om deze uit je hoofd te krijgen. Hij kruipt als het ware…


Erik van ’t Holt
houdt ons wekelijks op de hoogte van wat er zoal op dvd en blu-ray wordt uitgebracht. Hij schrijft ook regelmatig recensies en kreeg dit jaar zijn eigen soundtrackrubriek in het blad. Zijn muzieksmaak is breed. Hij schreef dit jaar over de scores van THE WIND RISES, CITY OF THE LIVING DEAD, MASTER OF THE WORLD / GOLIATH AND THE BARBARIANS, THE GATLING GUN en HALLOWEEN: THE CURSE OF MICHAEL MYERS.

1. DER SAMURAI (Till Kleinert, 2014)
2. UNDER THE SKIN (Jonathan Glazer, 2014)
3. SNOWPIERCER (Joon-ho Bong, 2013).
4. WE ARE WHAT WE ARE (Jim Mickle, 2014)
5. DE POEL (Chris W. Mitchell, 2014)

Morgen nog meer!

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!