captainmarvel
captainmarvel
Nieuws
1 november 2014

Super tot 2020

captainmarvel NIEUWS | Een ware tsunami aan superheldenfilms overspoelt ons de komende tijd. Tot 2020 zit alles volgepland – en dan hebben we het nog niet eens over de vele geplande televisieseries. Gelukkig zitten er tussen de vele sequels en reboots ook een paar interessante ideeen.

Marvel maakte vorige week met veel fanfare de agenda voor de komende jaren bekend. Warner Bros. en DC haden hun plannen met wat minder flair een weekje eerder al aangekondigd, tijdens een aandeelhoudersvergadering. Sony gaat ondanks tegenvallende cijfers door met hun plan een heel Spider-Man universum te bouwen, en Fox heeft naast nieuwe titels in de X-Men-reeks een reboot van de Fantastic Four in petto. Kortom: de superliefhebber komt aan zijn trekken.

Volgend jaar is nog bescheiden, met “slechts” 3 titels. Van de meest veelbelovende zagen we al een trailer: AVENGERS: AGE OF ULTRON. ANT-MAN is helaas regisseur Edgar Wright onderweg kwijtgeraakt, maar duidt er wel op dat Marvel na GUARDIANS OF THE GALAXY echt wat ziet in de vreemdere titels. En FANTASTIC FOUR? Het filmen blijft wat verdacht onder de radar, maar veel slechter dan de oorspronkelijke films kan het moeilijk zijn, toch?

Het jaar daarna ontploft de boel echt. De handige tijdbalk van ComicsAlliance vermeldt maar liefst 7 titels voor 2016, van grote events als BATMAN V. SUPERMAN: DAWN OF JUSTICE en CAPTAIN AMERICA: CIVIL WAR tot minder bekende (anti)helden als DEADPOOL en DOCTOR STRANGE; van een nieuw uitje van een bekend team in X-MEN: APOCALYPSE tot twee alliteratieve superslechteriken-teams: SUICIDE SQUAD en SINISTER SIX.

Je zou alleen van de dubbele punten al een beetje moe worden. Roddelsite Lainey Gossip noemt BATS V. SUPES consequent SUPERHERO FACE PUNCH, en dat zou voor wel heel veel van de genoemde films een passende alternatieve titel zijn. Een aantal titels maakt benieuwd – de Civil War-plotlijn is interessant genoeg dat het mooi zou zijn een beter uitwerking te zien dan in de comics, DEADPOOL is tonaal lastig maar kan hilarisch worden, de goede acteur kan van Doctor Strange iets moois maken – maar het genre wordt wel erg uitgemolken, op vaak doorzichtig cynische wijze (Ja. Sony. Jij).

Gelukkig wordt het na eindeloos veel films met een blanke man in de hoofdrol (en zelfs eindeloos veel films met een blanke man die Chris heet in de hoofdrol) ook eindelijk  een tikkie diverser. Wonder Woman is in SUPERHERO FACE PUNCH voor het eerst te zien, en krijgt in 2017 eindelijk een eigen film. Iets soortgelijks geldt voor een van de meest iconische zwarte superhelden: Chadwick Boseman zal in CIVIL WAR al als T’challa/Black Panther te zien zijn, en mag het in het najaar van 2017 solo proberen.

In 2018 komt dan Carol Danvers/Captain Marvel laten zien hoe goed ze vliegen kan – het geroep van fans om Katee Sackhoff (Battlestar Galactica) is ondertussen oorverdovend. DC kan ook niet achterblijven en geeft een van de weinige zwarte superhelden uit hun stal een kans: CYBORG.

De studio’s hebben duidelijk door dat het tijd is, al ontbreekt het soms aan ideeën: voor Sony staat er in 2017 een “female lead spider-man spin-off” op het programma. Tsja. Als je het als een verplicht nummertje beschouwt zal er niet veel goeds van komen. Of Zack Snyder de juiste man is om de rijzige Amazone tot haar recht te doen komen valt ook te betwijfelen. Zolang elke studio maar één film per minderheid toestaat, riekt het bovendien enigszins naar excuustruusisme. Maar wat deze films sowieso zullen zijn is net wat anders, en een beetje frisse wind kan het genre tegen die tijd waarschijnlijk goed gebruiken.

1 november 2014

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!