Slagschaduw 10 100x138
Slagschaduw 10 100x138
Nieuws
17 april 2012

Slagschaduw #10

Slagschaduw 10 100x138 Trillend van de filmkoorts: al teveel gezien, te vaak en in doorwaakte nachten. Schaduwen op de muur. Flakkerende beelden in het achterhoofd. Af en toe haalt de cinefiele junk wel eens een beeld, een scène of zelfs een hele film door elkaar. Columnist Basje Boer doet het opzettelijk. Welke twee films doemen vannacht op in haar delirium?

Breekpunt

mt_ignore: Slagschaduw 10 Onder een viaduct ligt een zwerver. Als zijn lallende stem niet door de tunnel zou echoën, zou je denken dat hij dood was. Zijn lijf is stijf en gezwollen en het maakt een onheilspellende schaduw op de grond. De zwerver zingt, met lage uithalen, een ouderwets lied.

Langgerekte schaduwen voegen zich bij die van de zwerver, ze krioelen over de grond als insecten. De schaduwen horen bij een troep jonge mannen, hun gezichten onzichtbaar door het felle licht achter hun hoofden. Bij de zwerver houden ze halt.

Het lied is ten einde. De jongens klappen en joelen. Hebben ze geen geld voor hem, vraagt de zwerver klaaglijk. Het antwoord is een luid gelach. Een van de jongens, de leider, prikt de man in zijn middenrif. Maak me maar af, gilt de zwerver. In deze rotwereld wil hij toch niet leven.

Zijn hete adem komt in wolkjes uit zijn mond wanneer de leider van de groep het woord neemt. Wat is er zo rot aan deze wereld, vraagt hij. De zwerver begint een tirade, zijn ogen wijd en verbeten. Er is geen rechtsorde meer, spuugt hij. Hoe bozer hij zich maakt, hoe harder de jongens lachen.

Onverwachts springt de zwerver op, in zijn rechterhand een hamer. Zijn voornaamste wapen het feit dat hij niets te verliezen heeft. De zwerver werkt zich systematisch door de jonge mannen heen. Hij bevecht ze zo goed en kwaad als dat gaat: schoppend, duwend, slaand. Zelf wordt hij geslagen met stokken, bekogeld met planken. Hij valt en staat weer op. Hij blijft zich voortbewegen, door de haag van aanvallers heen.

De zwerver gaat neer, uit zijn schouder steekt een dolk. De jongens kijken op zijn bewegingsloze lichaam neer. Is hij dood? klinkt het uit de groep. Dan krabbelt de zwerver op, vecht zich andermaal door de menigte heen.

De laatste mannen gaan neer, alleen de zwerver staat nog. De dolk in zijn schouder gaat op en neer terwijl hij uithijgt, zich vastklampt aan de muur. Hij valt, rolt over de vloer, staat weer op. Hij gaat voort.

 

Om welke twee films gaat het hier? Het antwoord vind je hier.

 

 

 

© Basje Boer
17 april 2012

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!