la chute
la chute
Nieuws
17 april 2012

Edgar Allan Poe live

la chute Het HERMESensemble geeft op vrijdag 20 april een eenmalig concert in het Muziekgebouw te Amsterdam. Het Antwerpse collectief voor hedendaagse muziek begeleidt live LA CHUTE DE LA MAISON USHER (1928) van Jean Epstein.

Het beroemde verhaal van Edgar Allan Poe werd tientallen keren verfilmd. De bekendste versie is ongetwijfeld die van Roger Corman uit 1960 met Vincent Price, maar Watson en Webber waren de eersten in 1928. Onmiddellijk gevolgd, nog datzelfde jaar, door Jean Epstein (1897-1953). De invloedrijke Franse filmcriticus, schrijver en regisseur maakte tientallen films, maar het surrealistische LA CHUTE DE LA MAISON USHER, waarin hij werd geassisteerd door Luis Buñuel, is tegenwoordig zijn bekendste werk.

Allan bezoekt zijn jeugdvriend  Roderick Usher, en treft hem aan in een spookachtige woning en bizarre mentale conditie. Roderick is volkomen geobsedeerd door het portret dat hij van zijn jonge vrouw Madeleine schildert en de angst voor haar naderende dood…

Epsteins zwijgende griezelfilm is op zijn beurt weer inspiratie geweest voor vele componisten en muzikanten. Claude Debussy schreef een – nooit voltooide – opera naar het verhaal. De Nederlander Kevin Toma treedt met enige regelmaat op met een compositie die hij schreef voor LA CHUTE DE LA MAISON USHER. Het HERMESensemble baseert zich op de score uit 1995 van de Italiaanse componist Ivan Fedele. Epstein roept met surrealistische decors en een uitgekiende belichting een lugubere sfeer op. De muziek van Fedele is zowel een ode aan de avant-garde van de jaren twintig als een radicaal nieuwe score.  Het HERMESensemble en Mezzo-sorpraan Mireille Capelle zorgen zonder twijfel voor kippenvel.

Vertoning en concert worden voorafgegaan door een inleiding in de BAM Zaal. Aanvang 19.15 uur. Er is plek voor maximaal 100 personen.

Vrijdag 20 april
La Chute de la Maison Usher
Muziekgebouw aan ’t IJ
Aanvang:20.00 uur, grote zaal
Info en toegangskaarten

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!