mt_ignore: Slagschaduw 10
mt_ignore: Slagschaduw 10
Nieuws
20 mei 2012

Slagschaduw: Breekpunt

 Slagschaduw 10Geen reden om het op te geven: meerdere mensen hadden de juiste antwoorden bij de laatste aflevering van ons  filmcryptogram Slagschaduw!

Vanaf morgen voor iedereen een nieuwe kans met aflevering 11.  De cryptische filmcolumn Slagschaduw, waarin Basje Boer opzettelijk twee genrefilms door elkaar heen beschrijft,  levert altijd een fascinerende cocktail op van filmbeelden, tekstflarden en fantastische associaties. Het is even puzzelen, maar wanneer je het antwoord hieronder ziet, denk je: natúúrlijk!

Na tien afleveringen Slagschaduw staat Jerry Veneman nog steeds op nummer één in ons algemeen klassement. CecilBDemented en Rob Henskens bezetten een gedeelde tweede plaats.

Breekpunt

Onder een viaduct ligt een zwerver. Als zijn lallende stem niet door de tunnel zou echoën, zou je denken dat hij dood was. Zijn lijf is stijf en gezwollen en het maakt een onheilspellende schaduw op de grond. De zwerver zingt, met lage uithalen, een ouderwets lied.

Langgerekte schaduwen voegen zich bij die van de zwerver, ze krioelen over de grond als insecten. De schaduwen horen bij een troep jonge mannen, hun gezichten onzichtbaar door het felle licht achter hun hoofden. Bij de zwerver houden ze halt.

Het lied is ten einde. De jongens klappen en joelen. Hebben ze geen geld voor hem, vraagt de zwerver klaaglijk. Het antwoord is een luid gelach. Een van de jongens, de leider, prikt de man in zijn middenrif. Maak me maar af, gilt de zwerver. In deze rotwereld wil hij toch niet leven.

Zijn hete adem komt in wolkjes uit zijn mond wanneer de leider van de groep het woord neemt. Wat is er zo rot aan deze wereld, vraagt hij. De zwerver begint een tirade, zijn ogen wijd en verbeten. Er is geen rechtsorde meer, spuugt hij. Hoe bozer hij zich maakt, hoe harder de jongens lachen.

Onverwachts springt de zwerver op, in zijn rechterhand een hamer. Zijn voornaamste wapen het feit dat hij niets te verliezen heeft. De zwerver werkt zich systematisch door de jonge mannen heen. Hij bevecht ze zo goed en kwaad als dat gaat: schoppend, duwend, slaand. Zelf wordt hij geslagen met stokken, bekogeld met planken. Hij valt en staat weer op. Hij blijft zich voortbewegen, door de haag van aanvallers heen.

De zwerver gaat neer, uit zijn schouder steekt een dolk. De jongens kijken op zijn bewegingsloze lichaam neer. Is hij dood? klinkt het uit de groep. Dan krabbelt de zwerver op, vecht zich andermaal door de menigte heen.

De laatste mannen gaan neer, alleen de zwerver staat nog. De dolk in zijn schouder gaat op en neer terwijl hij uithijgt, zich vastklampt aan de muur. Hij valt, rolt over de vloer, staat weer op. Hij gaat voort.

Bekijk alle vorige afleveringen van Slagschaduw.

 

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!