A Monster Calls DEF
A Monster Calls DEF
Nieuws
1 april 2020

Schokkend Nieuws let op de kleintjes 3

A Monster Calls DEFKINDERPRET | Door de coronacrisis zit een groot deel van de beroepsbevolking opeens thuis. En de scholen zijn ook nog dicht! Wat nu? Schokkend Nieuws schiet te hulp. Vanaf vandaag geven we elke week vier kijktips voor genrefilms en -series. Geschikt voor het hele gezin!

A MONSTER CALLS (2016)

Monsters zijn echt en ze komen in vele gedaanten. Voor de twaalfjarige Conor O’Malley (Lewis MacDougal) bijvoorbeeld in de vorm van pestkoppen op school, een onaardige grootmoeder (Sigourney Weaver) en een afwezige vader (Toby Kebbell) maar vooral een zieke moeder (Felicity Jones). Conor kan en wil de werkelijkheid niet aanvaarden, maar krijgt op een nacht de hulp van een kolossaal boommonster (met de diepe stem van Liam Neeson) dat hem verhalen komt vertellen … en langzaamaan leert wat het is om de realiteit te accepteren. Met A MONSTER CALLS maakte J.A. Bayona (JURASSIC WORLD: FALLEN KINGDOM, 2018) een donkere en aanvankelijk weinig vrolijke jeugdfilm, gebaseerd op het mooi geïllustreerde prentenboek van Patrick Ness.

Kijkwijzer: 12

Genre: avontuur

Lengte: 108 minuten

Te zien op Netflix

Te koop op dvd en blu-ray

 

DE ZEVENSPRONG (1982)

Verantwoord bingewatchen voor kinderen doe je natuurlijk met de klassieke jeugdseries die in de jaren tachtig op de Nederlandse televisie zo populair waren. Zoals de reeks DE ZEVENSPRONG, naar het boek van Tonke Dragt, waarin meester Frans van der Steg (Peter Bos) betrokken raakt in een geheimzinnig avontuur dat mij als kind alvast slapeloze nachten bezorgde. De beginmuziek van Tonny Eyk gaat door merg en been en niemand was ooit griezeliger dan Cor van Rijn als Thomtidom. Joost Prinsen speelt Jan Toereloer en Bart Gabriëlse Roberto alias De Brozem. Het is een serie vol avontuur, spanning en griezel zoals die vandaag de dag niet meer gemaakt worden. Helaas rust er ook een zware vloek op de serie: regisseur Karst van der Meulen (ook bekend van andere aanraders als PETER EN DE VLIEGENDE AUTOBUS, MARTIJN EN DE MAGIËR, DE BENDE VAN HIERNAAST en THOMAS EN SENIOR) werd begin jaren negentig veroordeeld voor seksueel misbruik van minderjarige acteurs waarmee hij werkte. De werkelijkheid bleek dus nog enger dan de fictie.

 Kijkwijzer: onbekend

Genre: Griezelverhaal, avontuur

Lengte: 312 minuten

Te koop op dvd

 

DE GVR (1989)

Wie zoekt naar de verfilming van het bekende boek DE GVR (originele titel: THE BFG) van Roald Dahl zal inmiddels vooral de geflopte film van Steven Spielberg uit 2016 tegenkomen. Die is zwaar inferieur aan de animatiefilm uit 1989 van Brian Cosgrove, een van de weinige verfilmingen waar de kritische Dahl zelf ook over te spreken was. In DE GVR wordt Sofie op een nacht uit een weeshuis meegenomen door een mysterieuze reus. Hij blijkt een vriendelijke reus en dat is uniek, want de negen andere reuzen uit Reuzenland zijn agressieve, kwijlende, mensverslindende gedrochten. Deze monsters leveren zoals je kan verwachten de spannendste scènes op, zoals wanneer de GVR bezoek krijgt van de Bloedbottelaar, wanneer of de Vleeslapeter – de leider van de reuzen – een nacht in een stadje ronddwaalt om wat te snacken. Zoals we gewend zijn van Dahl dus vrij gruwelijke taferelen, maar die worden afgewisseld met een scheetgrapje hier en daar. De animatie – met name de achtergronden – en de muziek zijn nog steeds prachtig; de film is één brok sfeer. Een reusachtige aanrader voor jong en oud.

Kijkwijzer: AL

Genre: animatie, fantasy

Lengte: 87 minuten

Te zien op iTunes

Te koop op dvd

www.film.nl  

THE WITCHES (1990)

Veel klassieke familiefilms hebben enge momenten, maar pure horrorfilms voor de jeugd zie je bijna nooit. De Roald Dahl-verfilming THE WITCHES is waarschijnlijk het beste voorbeeld van echte kinderhorror. Zelden was een film er zo aan toegewijd jonge kijkers de stuipen op het lijf te jagen. Anjelica Huston schittert als Grand High Witch in een van de mooiste camp-rollen aller tijden. Stilistisch is THE WITCHES misschien de meest conventionele film van regisseur Nicolas Roeg, maar zijn karakteristieke gebruik van montage is ook hier bij vlagen te herkennen. Dus: niet alleen geschikt om je kinderen bang te maken, maar ook om cinefielen van ze te maken. Roeg maakte eerder een horrormeesterwerk met DON’T LOOK NOW (1973), maar eerlijk is eerlijk: de meeste kippenvelbezorgende scène in zijn oeuvre is die waarin het lot van de kleine Erica uit de doeken gedaan wordt.

Kijkwijzer: 9

Genre: horror

Lengte: 91 minuten

Te zien: iTunes, Rakuten

Te koop op dvd en blu-ray

 
Samenstelling: Hans Dewijngaert, Jasper ten Hoor & Julius Koetsier. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbenden. Online gepubliceerd op 2 april 2020.

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!