Kinderpret 13
Kinderpret 13
Nieuws
11 juni 2020

Schokkend Nieuws let op de kleintjes 13

Kinderpret 13 KINDERPRET | De scholen zijn eindelijk weer volledig open, maar de zomervakantie nadert alweer. Als goede ouder kun je dus wel weer wat tips gebruiken voor het genrefilmmatig bezighouden van je kroost. Schokkend Nieuws to the rescue!

THE WILLOUGHBYS (2020)

Als je goed hebt opgelet zag je in INTERSTELLAR het boek The Willoughbys voorbijkomen. De gelijknamige filmbewerking beantwoordt deze easter egg door er een boek met de titel Interstellar in te verwerken. Net als INTERSTELLAR draait THE WILLOUGHBYS volledig om familie. De kinderen van de bijzondere familie Willoughby verachten hun ouders en sturen ze daarom op een levensgevaarlijke reis, om eindelijk van hen verlost te zijn.

Maar dan krijgen ze een vriendelijke oppas die hen de waarde van familie doet inzien. Was het wel een goed idee om hun ouders weg te wensen? Of beginnen ze een compleet gezin toch te missen? Waarschijnlijk hadden de makers tijdens het animeren een enorme hoeveelheid suiker op, want de film is hyperactief. De acties en scènes volgen elkaar razendsnel op, waardoor de film lekker wegkijkt. Voeg daar een hele hoop grappen en grollen aan toe en je hebt een waanzinnig vermakelijke animatiefilm. (JL)

Kijkwijzer: 6
Genre: avontuur, komedie
Lengte: 92 minuten
Te zien op: Netflix


MONSTER HOUSE (2006)

Het is de dag voor Halloween en oranje blaadjes vallen van de bomen. Hard “la-lala-la-laaa la la la” zingend fietst een klein meisje op haar driewieler door een rustige straat, tot ze per ongeluk vast komt te zitten in het gazon van meneer Nebbercracker. “Get off my lawn!” Meneer Nebbercracker is die vreselijke man in de buurt die alle kinderen wegjaagt en boos wordt als je op zijn gazon komt, en als hij je speelgoed inpikt zie je het nooit meer terug. Aan de overkant ziet de dertienjarige DJ het allemaal weer gebeuren; weg driewieler. Maar DJ kijkt al langer met zijn telescoop naar zijn overbuurman en vermoedt dat er meer aan de hand is. Er is iets vreemds met het huis van Nebbercracker. Het kijkt naar hem en lijkt te leven…

Als Nebbercracker een hartaanval krijgt en met een ambulance wordt afgevoerd, ziet DJ zijn kans schoon en gaat samen met zijn beste vriend Chowder en de bijdehante Jenny op onderzoek uit. Het computergeanimeerde MONSTER HOUSE van regisseur Gil Kenan (CITY OF EMBER, POLTERGEIST (2015)) is een jeugdfilm, maar niet een voor angstige kindertjes. De sfeer is donker en de spanning stijgt snel. Voor kleinere kinderen dus niet per se aan te raden, maar gelukkig valt er veel te lachen (ook voor volwassenen) en dat breekt de spanning af en toe. Met de stemmen van onder meer Steve Buscemi, Maggie Gyllenhaal, Jason Lee, Kathleen Turner, Sam Lerner en Spencer Locke. (KM)

Kijkwijzer: 6
Genre: fantasy, horror
Lengte: 91 minuten
Te zien op: Amazon Prime, Google Play, iTunes, Netflix, Pathé Thuis, Ziggo on Demand, dvd en blu-ray


WIPLALA (2014)

Als filmproducent Burny Bos een boek van Annie M.G. Schmidt uit de kast pakt om te verfilmen, zetten wij alvast de popcorn klaar. Of het nu een serie wordt (OTJE, ABELTJE) of een film (MINOES, PLUK VAN DE PETTEFLET); het resultaat is altijd fijn. Dat geldt ook voor de meest recente productie WIPLALA, waarin het kleine jongetje Johannes (Sasha Mylanus) het nog kleinere ventje Wiplala (Geza Weisz) in de keuken ontdekt.

Samen beleven ze uiteraard allerlei avonturen, waarbij Wiplala’s gave tot tinkelen (toveren) de ene keer beter lukt dan de andere keer. In dat laatste geval wordt een aantal mensen verkleind waardoor we op het terrein van HONEY, I SHRUNK THE KIDS komen. Maar dan wel met een lekker typisch Nederlandse insteek; in miniformaat vliegen ze bijvoorbeeld mee met de duiven op de Dam. Door de humor en de geslaagde visuele effecten is dit ook weer fijn voor volwassenen – net als die andere Bos/Schmidt-producties. (RvK)

Kijkwijzer: 6
Genre: avontuur, fantasy
Lengte: 93 minuten
Te zien op: Google Play, iTunes, Netflix, Pathé Thuis, Videoland, dvd en blu-ray


MINISCULE EN DE MIERENVALLEI (2013)

Deze Franse animatiefilm dankt op de aftiteling Jean Giraud (a.k.a. Moebius), en dat is niet de enige genreconnotatie die de film heeft. Zich afspelend in een wereld vol bijdehante insecten met hun eigen persoonlijkheden lijkt dit misschien geen “Schokkend Nieuws-achtige film”, maar er zijn genoeg genre-elementen te ontdekken. Niet alleen spelen regisseurs Thomas Szabo en Helene Giraud (jawel, de dochter van Moebius) voor hun plot en uiterlijk veelvuldig leentjebuur bij de western, er zijn ook verwijzingen naar avonturenfilms (RAIDERS OF THE LOST ARK), sciencefiction (STAR WARS) en de epische finale zou niet misstaan in een fantasyblockbuster als THE LORD OF THE RINGS: THE FELLOWSHIP OF THE RING. Er zit zelfs een horrorsequentie in, met verwijzingen naar POLTERGEIST, PSYCHO en THE EVIL DEAD.

Maar het meest in het oog springend is de animatie, die na zeven jaar nog steeds staat als een huis. Liveaction-achtergronden van natuurlandschappen worden naadloos versmolten met fotorealistische CGI. De vormgeving van de insecten is simpel maar effectief, waardoor er geen dialoog nodig is; net als in PINGU bestaat alle communicatie uit getoeter. Voor kinderen die houden van het avonturengenre en eens wat anders willen dan Pixar of Dreamworks, is MINUSCULE EN DE MIERENVALLEI een uitstekende keuze. Ook geschikt voor erg jonge koters. (TS)

Kijkwijzer: alle leeftijden
Genre: avontuur, fantasy
Lengte: 89 minuten
Te zien op: Cinemember, Pathe Thuis en dvd


Samenstelling: Romy van Krieken, Jasper Loos, Karel Menting en Theodoor Steen. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbenden. Online gepubliceerd op 11 juni 2020.

© Schokkend Nieuws
11 juni 2020

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!