offscreen poster a4 660
offscreen poster a4 660
Nieuws
9 februari 2014

Programma Offscreen bekend

offscreen poster a4 660Wij keken al uit naar het Offscreen Filmfestival, maar nu het programma bekend is helemaal! De liefhebber van de betere cultfilm is tussen 5 t/m 23 maart in Brussel te vinden.

De mooie cover van SN #106 gezien? Dat beeld komt uit L’ETRANGE COULEUR DES LARMES DE TON CORPS van Hélène Cattet en Bruno Forzani, de makers van AMER. “De vreemde kleur van je lichaamstranen” (zoals de letterlijke vertaling van de titel luidt) opent het Offscreen festival.

Het is niet de enige nieuwe film met cultpotentie die er zal draaien. HER, de nieuwe van Spike Jonze over een man (Joaquin Phoenix) die verliefd wordt op een operating system, werd in Amerika vol lof ontvangen. COMPUTER CHESS, van de godfather of mumblecore Andrew Bujalski, werd gefilmd op zwart-wit videocamera´s en bevat ook al een (schaak)computer die een eigen willetje lijkt te hebben ontwikkeld. Ook te zien: A FIELD IN ENGLAND, de nieuwe van Ben Wheatley (KILL LIST, SIGHTSEERS) die van Basje Boer in SN#105 vier skulls kreeg; R100 van Hitoshi Matsumoto, over een wel heel vreemde SM-club; de wraakfilm BLUE RUIN van Jeremy Saulnier; en nog veel meer moois.

Ook zeker het vermelden waard is het Ken Russell-programma, waarin een breed overzicht van de carrière van de Britse cultregisseur wordt vertoond. Een greep uit het aanbod: rock-opera TOMMY, ALTERED STATES, WOMEN IN LOVE en THE LAIR OF THE WHITE WORM. Natuurlijk mag THE DEVILS niet vergeten worden: van de klassieker is zelfs de oorspronkelijke X-rated versie te zien! Naast de films van Ken Russell is er een overvloed aan andere Britse cult te zien. Zo kan je de creepy kindjes uit THE VILLAGE OF THE DAMNED op het grote scherm bekijken, is het exploitatiespektakel KILLER’S MOON te zien en staat ook BUNNY LAKE IS MISSING van Otto Preminger op het programma.

Actrice Martine Beswick is te gast, en ook op het doek te bewonderen in SLAVE GIRLS, DR. JEKYLL AND SISTER HYDE en – vroeg op de dag – in ONE MILLION YEARS B.C. Robin Hardy komt ook langs, mét zijn allerbekendste film. Jawel: een programma over Britse cultfilms kan natuurlijk niet zonder THE WICKER MAN. Het origineel, even voor de duidelijkheid –  Nicolas Cage is nergens te bekennen.

De officiële eregast van het festival is Radley Medzger, meester van de erotische arthouse-film. THE OPENING OF MISTY BEETHOVEN noemde Barend de Voogd in SN#102 nog “een genot om te zien”. Genieten kun je ook van o.a. CAMILLE 2000, THE LICKERISH QUARTET, én van een masterclass van de man zelf. Barend heeft al een interviewafspraak.

We kunnen nog lang doorgaan: er zijn Belgische cultfilms te zien, animatiefilms van Gisaburo Sugii, stomme films met live begeleiding… We raden je dan ook zeker aan om op de website verder te snuffelen, en om volgende maand af te reizen naar Brussel!

Offscreen Film Festival
5 t/m 23 maart 2014
Cinema Nova, Cinematek, Bozar en Cinema Rits
Brussel
Website

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!