KylieMinogue
KylieMinogue
Nieuws
11 februari 2014

Non-stop Gondry

KylieMinogueZelfs de grootste fan van Michel Gondry zal toegeven dat de regisseur visueel sterker is dan narratief. Gelukkig heb je daar in zijn videoclips, zaterdag 15 februari te zien in de Melkweg Cinema te Amsterdam, geen last van!

Het knappe van het werk van Gondry is dat hij in dit CGI-tijdperk nog steeds bij voorkeur gebruik maakt van praktische, in-camera effecten. Je kunt hem makkelijk zien als erfgenaam van mede-Fransman Georges Méliès. Zijn enthousiasme voor de meest simpele trucs is aanstekelijk. Neem bijvoorbeeld de YouTube-video waarin hij een Rubiks kubus met zijn tenen lijkt op te lossen. Het is niet gelikt, en in dit geval is de truc ook niet heel moeilijk uit te vogelen, maar het is wel met pret uitgevoerd. Later deed hij de kubus nog een keertje over – met z’n neus!

Vaak ook, blijf je je toch op je hoofd krabben. Het ziet er zo simpel uit, maar hoe heeft hij het gedaan? De videoclip voor Kylie Minogue’s Come into my world lijkt één langgerekt shot. De eerste minuut loopt ze gewoon rond, maar dan opeens komt ze zichzelf tegen, en zijn er twéé Kylie Minogues. En dan drie. En dan vier.

De op zichzelf terugkerende, zelfs matroesjka-achtige structuur komt vaker voor in de videoclips van Gondry, zoals bijvoorbeeld in de clip bij Bachelorette van Björk. Het aandoenlijk knutselige van Gondry is er ook goed in te zien, net als in een andere clip voor Björk, Crystalline, die deels in stop-motion is uitgevoerd. Gondry is in die zin een echte auteur – hij zet heel duidelijk zijn stempel op het werk dat hij maakt.

Iedereen met een internetverbinding kan een mini Gondry-festivalletje voor zichzelf houden. Leuker is het natuurlijk om de videoclips op een groot scherm te bekijken, en dat kan op zaterdag 15 februari in de Melkweg Cinema in Amsterdam. Non-stop: het programma is onderdeel van Helemaal Melkweg en de clips van Gondry kan je gebruiken om jezelf tussen 00.30 en 01.30 uur ’s nachts lekker naar andere werelden te laten vervoeren.

Zorg trouwens dat je er om 23.00 uur al bent. Gewapend met Super 8 Projector presenteert Melkweg-projectionist Hado obscure korte filmpjes uit zijn archief: van horror tot science fiction, cowboys en cartoons, found footage, 3D en Scope, Elvis VS Marilyn en Kung fu boxers VS Cinema Classics. Een aanrader!

Helemaal Melkweg
Zaterdag 15 februari
Lijnbaansgracht 234a
1017 PH Amsterdam
Meer informatie

Hado´s Filmcorner
Vanaf 23.00 uur

Non Stop Gondry
Vanaf 00. 30 uur

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!