Oscar
Oscar
Nieuws
5 maart 2018

Oscars 2018

OscarNIEUWS | Afgelopen nacht kon je live de 90ste Oscaruitreiking volgen, waar diversiteit én genre werden toegejuicht.

Guillermo del Toro’s THE SHAPE OF WATER was genomineerd voor dertien Oscars en won er uiteindelijk vier: Beste film, Beste regisseur, Original score en Production design. Zijn eerste Oscar ooit kreeg hij nu voor zijn regie, waarna hij Fox Searchlight hartelijk bedankte: “In 2014 luisterden ze naar een waanzinnige pitch, met wat tekeningen en een verhaal en een maquette en zij geloofden dat een film over een amfibische god, een stomme vrouw, gemaakt in de stijl van Douglas Sirk en een musical en een thriller een uitgemaakte zaak was.” 

Na het LA LA LAND-oh-nee-toch-MOONLIGHT debacle van vorig jaar, controleerde Del Toro breed lachend of het inderdaad zijn eigen naam was die op het kaartje van de presentatoren stond. Sally Hawkins (hoofdrol THE SHAPE OF WATER) won niet de prijs voor Best Actress; die ging naar Frances McDormand voor THREE BILLBOARDS OUTSIDE EBBING, MISSOURI.

Jordan Peele won de prijs voor Best original screenplay voor GET OUT, waarover hij zei: “Ik ben twintig keer gestopt met schrijven omdat ik dacht dat deze film onmogelijk gemaakt kon worden en niemand deze film wilde maken. Maar ik bleef bezig, want ik wist dat als ik de film zou maken, iemand het zou zien.” Pixars COCO kreeg Best animated feature en het nummer “Remember Me” won Best original song.

Er werd zoals verwacht veel gesproken over het belang van diversiteit, maar het bleef gemoedelijk. Dat THE SHAPE OF WATER de Oscar voor beste film won is een geweldige aanmoediging voor genrefilmmakers over de hele wereld. Aan de ene kant was het wellicht een wat veilige keuze: de film voert je mee naar oude Hollywoodtijden, ziet er prachtig uit, gaat over een underdog en er spelen diverse minderheden in – dus (vanuit de Academy gedacht) als je je daarachter schaart, dan ‘doe je het goed’. Maar het was lang niet denkbaar dat een genrefilm (nu met monster) echt overwogen werd voor de grotere prijzen bij de Oscars. Genrefilms zijn niet enkel niche of ‘ook leuk maar niet serieus’; het wordt steeds duidelijker dat je met genre veel kunt zeggen en veel kunt maken, waardoor je de maatschappij misschien wel beter een spiegel voor kunt houden dan een niet-genrefilm dat kan. 

Klik hier voor de volledige lijst met Oscarwinnaars en -nominaties.

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!