Klimaatverandering is voor Roland Emmerich vooral een excuus om de wereld weer eens te vernietigen – maar hoe realistisch is dat? Paleo-klimatoloog dr. Appy Sluijs komt er komende zondag over vertellen in Paradiso, Amsterdam.
Ik moet eerlijk zeggen dat ik om THE DAY AFTER TOMORROW hartelijk gelachen heb. Ik zapte er langs, en binnen twee minuten wist ik dat ik naar een film van Emmerich zat te kijken. Toegegeven: mijn gelach ging vooral om de bizarre natuurkundige ‘feiten’ in de film en had wellicht ook te maken met het feit dat “The neutrinos have mutated!” uit Emmerichs 2012 nog vers in mijn geheugen lag.
Maar ja, ik ben maar natuurkundige. Ik weet alleen dat het me niet heel realistisch lijkt dat New York zó snel bevriest. Of New York op een wat langzamer tempo wél zou kunnen veranderen in een ijzige woestenij, daar moet je geen natuurkundige voor hebben, maar een klimatoloog. En laten ze dát nou net voor elkaar hebben gekregen bij de Science of Fiction-reeks in Paradiso. Dr. Appy Sluijs van de Universiteit Utrecht komt komende zondag toelichten hoe je het klimaat in het verleden onderzoekt, wat die koolstofcyclus nou eigenlijk inhoudt en ook of de trends van de afgelopen decennia nou echt zo uniek zijn.
En er komen nog meer leuke Paradiso-lezingen! Over dromen en films (13 april door dr. Douwe Draaijsma), over de zin en onzin van teleportatie (18 mei door dr. Ronald Hanson) en over onwaarschijnlijk onderzoek (1 juni door Kees Moeiliker).
Science of Fiction: Klimaatverandering van eergisteren en overmorgen
Zondag 30 maart, 11:00 (zaal open: 10:30)
Paradiso, Weteringschans 6-8, Amsterdam
Meer informatie