LIFF 2018 poster
LIFF 2018 poster
Nieuws
22 oktober 2018

Knettergek in de Sleutelstad: LIFF 2018

LIFF 2018 posterFESTIVAL | Het Leiden International Film Festival (LIFF) staat bekend om zijn mix van toegankelijke arthousefilms en betere publieksfilms. Maar voor de Schokkend Nieuws-lezer is er dit jaar ook erg veel te beleven.

Dit komt vooral door het onderdeel BONKERS! waarin de programmeurs films hebben geschaard die lekker bizar zijn of gewoon knettergek. Deze selectie is een wervelende trip langs innovatieve, vreemde en bovenaardse films die de genregrenzen doorbreken en vooral heilige huisjes kapottrappen.

Dat kan je natuurlijk vooral verwachten van de nieuwe film van enfant terrible Lars von Trier. Zijn THE HOUSE THAT JACK BUILT (2018) zorgde in Cannes dit jaar al voor boze reacties, en voor mensen die de zaal uit renden. Is dit daadwerkelijk een schokkende film of zijn die festivalbobo’s gewoon niets gewend? Ervaar het zelf met dit verhaal over het verknipte leven van een seriemoordenaar, gespeeld door Matt Dillon.

En als we het dan toch over gekte hebben: bij Schokkend Nieuws zijn we natuurlijk allemaal dol op MANDY. Tijdens het LIFF kun je, naast deze bedwelmende film, andere hoogtepunten uit de carrière van Nicolas Cage zien. De man himself programmeerde zijn favoriete filmrollen voor een Nic-a-Thon waar cultfavoriet VAMPIRE’S KISS (Robert Bierman, 1988) ook voorbijkomt. Wat is er nou leuker dan Nicolas Cage die lekker kauwt op een kakkerlak!

Zombies en postapocalyptische ongein krijgen een muzikaal tintje in ANNA AND THE APOCALYPSE (John McPhail, 2017) waarin een slaperige stadje tijdens kerst wordt belaagd door een legertje ondoden. Verwacht naast blood and guts dus ook mooie danspasjes en meezingrefreinen.

Voor de technothriller UPGRADE (Leigh Whannell, 2018) staat nog geen release gepland in Nederland, maar hij draait wel op het festival. In deze wraakfilm wordt een man ernstig te grazen genomen. Hij komt er weer bovenop door middel van nieuwe technologie, maar deze geeft hem ook de mogelijkheid om gewelddadig terug te slaan. Als dat maar goed gaat…

Hoge verwachtingen zijn er voor SORRY TO BOTHER YOU (Boots Riley, 2018) die wordt gezien als de nieuwe GET OUT. Het is altijd even afwachten met die buzz, maar het verhaal over iemand die werkt in de telemarketing en door duistere krachten opeens alles blijkt te kunnen verkopen, heeft zeker potentieel. Hoe gaat deze grijze kantoorwerker zijn gave inzetten? En wat vindt zijn activistische vriendin er nou van dat hij kiest voor het grote geld?

Wij kijken zeker uit naar AU POSTE! van die vermakelijke, surreële Franse gast Quentin Dupieux (van Flat Eric, weet je wel?!). Al eerder betoverde hij ons met het knotsgekke en absurde REALITY (2014) (2014). AU POSTE! Is vooral aanlokkelijk door acteur Benoît Poelvoorde die wij natuurlijk kennen van C’EST ARRIVÉ PRÈS DE CHEZ VOUS (1992) en recent nog schitterde als God in LE TOUT NOUVEAU TESTAMENT (Jaco Van Dormael, 2015). In AU POSTE! speelt hij een excentrieke rechercheur die een moord moet oplossen.

En dan ben ik persoonlijk ook nog erg nieuwsgierig naar AMERICAN ANIMALS (2018), welke weer een beklemmende mengeling van thriller en docu belooft te worden van Bart Layton, die de bizarre film THE IMPOSTER (2012) regisseerde. In deze heistfilm plannen verarmde jonge mannen een grote kraak in een oude bibliotheek, waar zich een boek met kostbare tekeningen bevindt.

En om af te sluiten zijn er ook nog wat mooie oude en nieuwe klassiekers die je kunt zien in een gezellige festivalsetting. Neem bijvoorbeeld EXISTENZ, (David Cronenberg, 1999), BRIDE OF FRANKENSTEIN (James Whale, 1935), AKIRA (Katsuhiro Ôtomo, 1988) en VERTIGO (Alfred Hitchcock, 1958). Die laatste is vooral bijzonder om dat cultregisseur Guy Maddin (THE FORBIDDEN ROOM) een bijzondere hommage aan Hitchcocks meesterwerk geeft gemaakt. Zijn THE GREEN FOG (2017) is een associatieve mash-up die is opgebouwd uit film en tv-scènes die zich afspelen in San Franciso en die tezamen een alternatieve versie van VERTIGO vormen.

Genoeg te doen dus in Leiden, dus haast je en ga als een speer naar de website!

 

Leiden International Film Festival
2 t/m 11 november 2018
Festivalbalie en -café: Stadsgehoorzaal, Breestraat 60
+ 10 filmlocaties door heel Leiden
www.liff.nl

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!