cinekid
cinekid
Nieuws
18 oktober 2019

Kindvriendelijke genrecinema op Cinekid

Komende zaterdag gaat jeugdfilmfestival Cinekid weer van start. Voor Schokkend Nieuws-lezers met kinderen of filmliefhebbers die jong van geest zijn (en zijn we dat niet allemaal?) valt op het Amsterdamse Westergasterrein een week lang te genieten van een groot aanbod kindvriendelijke cinema. Waartussen enkele genrepareltjes!

Het fijne van dergelijke films is dat kinderen kennis kunnen nemen van het type genrecinema waarvoor ze vaak nog net te jong zijn. Zo had Cinekid vorig jaar met het Zweedse ENSAMMA I RYMDEN / ALLEEN IN DE RUIMTE een kindvriendelijke variant op ALIEN en vertelde de regisseur na afloop dat een eventueel vervolg geïnspireerd zal zijn door de MAD MAX-films. Dit jaar klinkt DE CLUB VAN NEDERLANDSE KINDEREN, met zijn dystopische maatschappij waarin lelijk bevonden kinderen worden uitgebannen en zij als reactie daarop in opstand komen, als een goede opwarmer voor THE HUNGER GAMES over een paar jaar.

Of wat te denken van een kindvriendelijk instapmodel van EXCALIBUR? Het festival heeft namelijk de Nederlandse première van THE KID WHO WOULD BE KING (hier vertoond onder de titel ALEX, DE JONGEN DIE KONING ZOU WORDEN) van Joe Cornish, die eerder dit decennium een erg goede eerste indruk maakte met ATTACK THE BLOCK. In deze moderne hervertelling van de Arthuriaanse legende vindt een stel hedendaagse kinderen het zwaard van koning Arthur, waarna ze de strijd moeten aanbinden met de tovenares Morgana. Hier zie je in vier minuten waarom je deze film moet zien:

De titel van het Kroatische MIJN OPA IS EEN ALIEN draait er niet omheen wat je ervan kunt verwachten. Smaakt die combinatie van buitenaardsen en familiebanden naar meer? Sleep dan je kroost mee naar de Cinema Egzotik-vertoning van sciencefictionklassieker CLOSE ENCOUNTERS OF THE THIRD KIND, die uiteraard zal worden ingeleid door Ronald Simons en Martin Koolhoven.

Over klassiekers gesproken… De Astrid Lindgren-verfilming RONJA DE ROVERSDOCHTER is voor het eerst in jaren op het grote doek te zien. Uit hetzelfde jaar en minstens zo klassiek: THE NEVERENDING STORY. Nu was het daarbij horende liedje altijd al verdraaid catchy, maar nadat STRANGER THINGS-kids Dustin en Suzy hier onlangs het meest romantische duet van het jaar van wisten te maken, zal vast niemand het je kwalijk nemen als je het tijdens de aftiteling luidkeels meezingt: ‘Written on the pages is the answer to a neverending storyyyyy, aaahahaaa aaahahaaa aaahahaaa!’

Het volledige programma van Cinekid 2019 is hier te vinden.

© Thierry Verhoeven
18 oktober 2019

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!