Nieuws
21 oktober 2023

Imagine 2023: onze tips

Het grootste festival voor genrefilms in Nederland gaat binnenkort weer van start! Imagine Fantastic Film Festival vindt dit jaar plaats van 25 oktober tot 4 november in De Filmhallen en LAB111 in Amsterdam. Naast het gewone schema, de korte films en verschillende vertoningen van klassiekers zijn er dit jaar twee thema’s: de verloren kunst van alchemie en de mythes van Iran. Jons Klaessens heeft een aantal van de films al kunnen zien en tipt tien titels, zowel oud als nieuw. 

The Boy and the Heron (Hayao Miyazaki, 2023)

Tien jaar na zijn laatste meesterwerk THE WIND RISES heeft Hayao Miyazaki wederom zijn pensioen onderbroken om toch nog één film te maken. Nadat hij zijn moeder verliest, wordt de twaalfjarige Mahito door een grijze reiger meegenomen naar een magische wereld verborgen in een vervallen toren. In deze film blikt Miyazaki terug op een carrière van meer dan veertig jaar en THE BOY AND THE HERON is een fenomenale afsluiter… ware het niet dat Ghibli laatst afkondigde dat Miyazaki weer over de tekentafel gebogen zit. 

The Sweet East (Sean Price Williams, 2023)

Met zijn eerste speelfilm laat cameraman Sean Price Williams zien dat hij heel wat heeft opgestoken van zijn samenwerkingen met indiemakers als Alex Ross Perry en de gebroeders Safdie. THE SWEET EAST volgt tiener Lilian (Talia Ryder) tijdens haar bizarre odyssee langs de Amerikaanse oostkust. Artistieke punkers, dansende jihadisten en een beleefde neonazi gespeeld door Simon Rex: Lilian heeft de ene bizarre ontmoeting na de andere, en leert gaandeweg iets meer over Amerika.

Tiger Stripes (Amanda Nell Eu, 2023) 

Op een Islamitische school vlakbij het oerwoud van Maleisië, ondergaat de twaalfjarige Zaffan een transformatie. Na haar eerste ongesteldheid wordt de puber steeds rebelser, en al snel kan haar repressieve omgeving haar innerlijke beest niet meer onderdrukken. De eerste film van regisseur Amanda Nell Eu is wat rommelig en had overduidelijk een piepklein budget, maar het optreden van Zafreen Zairizal is ijzersterk, net als de dynamiek tussen de tienermeiden. 

She is Conann (Bertrand Mandico, 2023)

Ongetwijfeld een van de meest bizarre films die dit jaar tijdens Cannes debuteerde, SHE IS CONANN komt voort uit het eigenzinnige brein van de Franse surrealist Bertrand Mandico. Het verhaal wordt medegedeeld door de hellehond Rainer, die ons vertelt over de zes levens van slavin en krijger Conann uitgespreid over drie millennia. Grotesk, beeldschoon en heel grappig. Mandico’s droomvertelling grijpt terug naar THE HOLY MOUNTAIN, TITANE, en natuurlijk CONAN THE BARBARIAN

Dream Scenario (Kristoffer Borgli, 2023) 

Van de Noorse regisseur Kristoffer Borgli, de maker van de heerlijk narcistische satire SICK OF MYSELF, komt een van de leukste concepten van dit jaar. De neurotische, sneue professor Paul Matthews (Nicolas Cage) wordt wereldberoemd wanneer hij verschijnt in de dromen van iedereen op aarde. Meer hoeft er niet gezegd te worden. 

When Evil Lurks (Demián Rugna, 2023) 

Regisseur Demián Rugna maakte eerder al een gruwelijk leuke spookhuisfilm met TERRIFIED en het lijkt erop dat de meest bloederige film op Imagine dit keer van hem komt. Twee broers vinden een verminkt lijk in hun dorp, en komen er achter dat een van de dorpelingen geïnfecteerd is door een demon met grootse plannen. WHEN EVIL LURKS is voor de geharde horrorfan die geen kostzakje nodig heeft. Wees gewaarschuwd: het geweld is héél erg gemeen, en niet altijd op een leuke manier. 

Chess of the Wind (Mohammad Reza Aslani, 1976)

Dit Iraanse meesterwerk werd één keer vertoond vóór de Revolutie in 1979, en raakte daarna verloren. Gelukkig zijn de originele negatieven in 2020 herontdekt en is de film nu beschikbaar voor internationaal publiek. Het verhaal, over een familie die elkaar messen in de rug steekt voor een erfenis, wordt voornamelijk visueel verteld door fenomenaal gebruik van mise en scène en innovatieve camerabewegingen. Mis dit unieke stukje filmgeschiedenis niet!

Under the Shadow (Babak Anvari, 2016)

Nog een film binnen het thema Iran: The Unveiled Revolt is UNDER THE SHADOW, het kleine horrordrama dat filmcriticus Mark Kermode een van de beste films van het afgelopen decennium noemde. Shideh (Narges Rashidi) probeert haar dochter te beschermen tijdens de oorlog tussen Iran en Irak, maar de bom die hun appartementencomplex raakt is niet alleen geladen met explosieven, maar ook met een kwaadaardige aanwezigheid.

Der Golem, wie er in die Welt kam (Paul Wegener & Carl Boese, 1920)

Een expressionistische bewerking van de Joodse mythe en een van de eerste momenten in de filmgeschiedenis dat de mens tegenover zijn eigen, monsterlijke creatie komt te staan. In de zestiende eeuw creëert Rabbijn Löw een golem uit klei om het Joodse getto te verdedigen, maar het monster keert zich tegen zijn maker. De film wordt op 30 oktober gedraaid en zal live worden begeleid door Hunter Complex, die eerder al filmconcerten gaf voor HÄXAN en NOSFERATU

Wishmaster (Robert Kurtzman, 1997) 

En ten slot een vermelding van het maandelijkse Straight to Video-programma, gerund door Lieuwe van Albada en Eric van der Woude. Op 27 oktober wordt in LAB111 de cultfilm WISHMASTER gedraaid, waarin Andrew Divoff een djinn speelt in een rol die doet denken aan Robert Englund in the NIGHTMARE films. Englund is trouwens ook van de partij, net als Kane Hodder, Ted Raimi en Tony Todd. Maar de show wordt gestolen door de geweldige special effects van Greg Nicotero.

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!