Jimmy Murakami
Jimmy Murakami
Nieuws
17 februari 2014

I.M. Jimmy Murakami

Jimmy Murakami Gisteren overleed op tachtigjarige leeftijd Jimmy Murakami, regisseur van de vrolijke STAR WARS rip-off BATTLE BEYOND THE STARS (1980) en de apocalyptische animatiefilm WHEN THE WIND BLOWS (1986).

De in 1933 in San José, Californië, geboren Murakami begon zijn carrière eind jaren vijftig als animator van korte films. Zijn korte animatiefilm THE MAGIC PEAR TREE werd in 1968 genomineerd voor een Oscar. Rond 1970 belandde Murakami in de stal van Roger Corman. Bij het door Corman geregisseerde eerste-wereldoorlogspektakel VON RICHTHOFEN AND BROWN vervulde hij de driedubbelfunctie van art director, assistent-regisseur en second-unit director.

Negen jaar later vinden we Murakami terug als coregisseur (zonder naamsvermelding) van het trashy HUMANOIDS FROM THE DEEP en als regisseur van BATTLE BEYOND THE STARS, door SN-recensent Rob van der Velden omschreven als een “charmante clash van eierdoosdecors.” Beide Corman-producties genieten inmiddels een bescheiden cultstatus; de laatste vooral dankzij de medewerking van toekomstige grootheden als componist James Horner en (toen nog) art director James Cameron.

In 1986 laat Murakami zich van een serieuzere kant zien in de animatiefilm WHEN THE WIND BLOWS, over een ouder echtpaar dat na een Russische atoomaanval een langzame stralingsdood sterft. De film gaat vergezeld van  een soundtrack van Pink Floyds Roger Waters en een titelsong van David Bowie. Murakami’s laatste wapenfeit is een animatieversie van Dickens’ A Christmas Carol uit 2001. In 2010 verscheen een documentaire over de regisseur/animator: JIMMY MURAKAMI: NON-ALIEN, waarin uitgebreid wordt stilgestaan bij zijn jeugdjaren in de Tweede Wereldoorlog. Als potentiële vijanden van de VS brachten Murakami en zijn familie vier barre jaren door in een interneringskamp.

Murakami over animatie in een interview uit 2001: “Laat ik eerlijk zijn, ik maak geen kinderfilms. Dat betekent niet dat mijn films niet voor kinderen geschikt zijn. Ik denk dat je kinderen alles kunt laten zien, mits het goed gemaakt is. Het enige is dat je voorzichtig moet zijn met seks en geweld. Maar waarom zou je kinderen niet iets intelligents kunnen voorzetten? Het kan best zónder hondjes of konijntjes. CHICKEN RUN is zo’n goed gemaakte film, maar bij MULAN val ik in slaap. Aan de andere kant; een van mijn favorieten is SOUTH PARK, dat juist totaal ongeschikt is voor kinderen!”

17 februari 2014

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!