bernie wrightson 254x300
bernie wrightson 254x300
Nieuws
19 maart 2017

I.M. Bernie Wrightson

bernie wrightson 254x300 R.I.P. | Vanaf de jaren zeventig behoorde Bernie Wrightson tot de toonaangevende Amerikaanse striptekenaars en illustrators. Ook was hij conceptual artist voor films als LAND OF THE DEAD en THE MIST. Vandaag maakte zijn echtgenote Liz zijn overlijden bekend.

Wrightson, geboren in 1948, groeide al op jonge leeftijd uit tot een stertekenaar, met dank aan de legendarische Frank Frazetta, die de 18-jarige Wrightson na een ontmoeting op een stripbeurs aanmoedigde van zijn hobby zijn beroep te maken. Wrightsons stijl zou je zowel realistisch als expressionistisch kunnen noemen, uiterst gedetailleerd maar ook bevrijd van strenge anatomische wetten. Soms bombastisch als de spierbonken van Frank Frazetta, vaak ronduit buitenissig als het werk van EC-tekenaar Graham ‘Ghastley’ Ingels.

Begin jaren zeventig stond Wrightson aan de basis van de comic Swamp Thing voor DC. Later volgden stripbewerkingen van verhalen van Poe en Lovecraft en maakte hij illustraties voor Mary Shelleys Frankenstein. Na de stripbewerking van het door Stephen King geschreven en door George Romero geregisseerde CREEPSHOW (1983), zou Wrightson vaker bij King terugkeren, o.a. als illustrator van de novelle Cycle of the Werewolf.

MT_ignore: wrightson creepy62

Wrightson was een levenslange liefhebber van horror en fantasy en werkte als conceptual artist mee aan films als GHOSTBUSTERS, THE FACULTY, GALAXY QUEST, SPIDER-MAN, LAND OF THE DEAD en THE MIST. In januari van dit jaar onderging hij een ingrijpende operatie die het hem onmogelijk maakte verder te werken. Vandaag overleed hij, 68 jaar oud, aan een hersentumor.

19 maart 2017

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!