IFA 2023 see
IFA 2023 see
Nieuws
6 maart 2023

Genrefilms op de 43e editie van IFA

Op de 43e editie van het Internationaal Filmfestival Assen vind je tussen de 40 films op het programma een aantal interessante genretitels en gasten. Naast een focus op vrouwelijke filmmakers en onderbelichte perspectieven, biedt IFA volop ruimte aan opkomende filmmakers uit (Noord-) Nederland.

IFA 2023 presenteert 28 lange en 12 korte films, voor het overgrote deel gemaakt door vrouwelijke regisseurs en/of scenaristen. Hiermee geeft het festival vrouwelijke makers een podium en versterkt het hun positie in de filmwereld. Een aantal films wordt voor het eerst in het land vertoond; de meeste verschijnen later in het jaar in de Nederlandse bioscopen.

Veel films op IFA vertellen vanuit perspectieven die niet dominant zijn in onze westerse wereld, en bevragen of doorbreken stereotiepe gender-/sekserollen en -patronen. Zoek vooral ook de genrefilms op tijdens het festival, zoals de feministische serial killer komedie EMPLOYEE OF THE MONTH, door de Belgische regisseur Véronique Jadin ooit gepitcht als ‘The Office meets THELMA AND LOUISE’. Jadin is op het festival aanwezig voor een nagesprek bij haar film, net als Sia Hermanides (WHITE BERRY), Floor van der Meulen (PINK MOON), Nafiss Nia (DIE MIDDAG) en Lilian Anneloes (DE BUURVROUW IS EEN KUTWIJF). Schokkend Nieuws’ eigen Basje Boer gaat in de talkshow over haar boek Pose in gesprek met Gerlinda Heywegen, die ook de podcast How male can you be? presenteert.

Voor wie de films op het Imagine Film Festival heeft gemist: op IFA draait zowel MONA LISA AND THE BLOOD MOON (van Ana Lily Amirpour, die we o.a. kennen van A GIRL WALKS HOME ALONE AT NIGHT) als VESPER (Kristina Buožytė en Bruno Samper) – zie ook het interview dat Schokkend Nieuws had met de regisseurs. Tot slot noemen we graag nog even het Nicaraguaanse DAUGHTER OF RAGE van Laura Baumeister, dat qua verhaal en een magisch realistisch randje doet denken aan Issa López’ TIGERS ARE NOT AFRAID. Voor wie van bijzondere animatie houdt is er de documentaire AURORA’S SUNRISE (Inna Sahakyan), het uitzonderlijke, waargebeurde levensverhaal van een jong meisje, gevlucht voor de Armeense genocide, dat in 1919 in Hollywood werd verfilmd met haarzelf in de hoofdrol. En voor de cultliefhebbers is er de documentaire SIRENS (Rita Baghdadi), over de eerste all female thrash metal band van Libanon, in de aanloop naar het festival te zien op 7 maart in VERA Zienema in Groningen.

De kortefilmcompetities KersVers en Noordsterren zijn dit jaar in maar liefst drie blokken onderverdeeld, omdat er zoveel kwalitatief sterke korte films werden ingestuurd door opkomende regisseurs uit (Noord-)Nederland. Prijzen voor Beste Nederlandse en Noordelijke Film worden uitgereikt door een vakjury, dit jaar bestaande uit filmjournalist Omar Larabi, regisseur Sanne Rovers en Roze Filmdagendirecteur Werner Borkes. In deze selectie zie je onder meer het fantasyverhaal EOS (Razan Hassan) en de korte animaties L’ETRANGER (Sarah Pannekoek), RED DINO (Kees Koorevaar) en VACHT (Madeleine Homan). Voor deze filmsmakers – en natuurlijk overig geïnteresseerd publiek – wordt i.s.m. Filmclub Groningen en Movies that Matter ook een Masterclass met Sia Hermanides georganiseerd en een Workshop Impact maken.

Kijk hier voor het volledige programma en de kaartverkoop!

Internationaal Filmfestival Assen
10-12 maart 2023, DNK Assen
+ 7-8 maart VERA Zienema & Forum Groningen
www.filmfestivalassen.nl

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!