LogoNFF staand kleur RGB
LogoNFF staand kleur RGB
Nederhorror & scifi
14 september 2015

Tips voor het Nederlands Film Festival

LogoNFF staand kleur RGB EVENT | Overal in Utrecht zijn tekenen die erop wijzen dat het Nederlands Film Festival weer van start gaat op 28 september; zelfs op de zijspiegels van de bussen zijn Gouden Kalveren te vinden. Schokkend Nieuws zet een paar interessante programmaonderdelen voor je op een rijtje.

De komedie J. KESSELS van Erik de Bruyn opent de 35ste editie van het festival. Een schrijver en zijn favoriete personage J. Kessels (Fedja van Huët en Frank Lammers) reizen naar Hamburg, op zoek naar een frikadellenhandelaar. Maar eigenlijk hoopt de schrijver vooral het mooie meisje uit zijn jeugd terug te zien. Een absurdistische roadtrip down memory lane.

Te genieten valt er ook van de korte  stop-motion animatiefilm UNDER THE APPLE TREE. Eerder interviewde Barend de Voogd de regisseur van deze Nederlandse zombieanimatie, Erik van Schaaik.  We gaan voor hem duimen: UNDER THE APPLE TREE is genomineerd voor een Gouden Kalf in de categorie Beste Korte Film!

Nog meer zombies vind je in BESTE VRIENDEN. De korte horrorkomedie van Ruwan Heggelman is onderdeel van de Nieuwe Lichting 2 en dingt mee in de NFF Studentencompetitie. Het NFF heeft een groot aantal programmaonderdelen gewijd aan jonge makers: leuk om de nieuwe talenten te spotten!

Ook de korte sciencefictionfilm SUNDAYS van Mischa Rozema zal het Schokkend Nieuws-publiek al bekend zijn. SUNDAYS is een proof-of-concept, een korte film die een indruk moet geven hoe de uiteindelijke speelfilm eruit komt te zien. Warner Bros. heeft de film inmiddels aangekocht.  Een interview met de filmmakers vind je hier.

Het NFF heeft ook de langverwachte première van KRISTEN, de lange horrorthriller Mark Weistra (TAXANDRIA). Waarin een jonge vrouw op nieuwjaarsdag wordt gestalked door een onbekende man aan de telefoon. Uiteraard gaat dat van from bad to worse… Prachtig camerawerk!

SLUIZER SPEAKS, de documentaire van Dennis Alink, is ook een aanrader. De in 2014 overleden regisseur van een van de beste Nederlandse genrefilms, SPOORLOOS (1988), vertelt over zijn carrière. Met  veel smakelijke anekdotes over onder anderen Klaus Kinski, Michelangelo Antonioni en John F. Kennedy.

En als je ze nog niet gezien hebt: dit is ook je kans om de dystopische thriller BOY 7 nog even in te halen of Alex van Warmerdams SCHNEIDER VS. BAX. En dan wordt er ook nog een poging gedaan om het wereldrecord  binge-watching te verbeteren. Het huidige record staat op 91 uur kijken. De poging start op 28 september en gaat tot vrijdag 2 oktober door. Als je zin hebt om uren en uren Nederlandse televisie te kijken, kun je je hier aanmelden.

Nederlands Film Festival
28 september -2 oktober 2015
Verschillende locaties in Utrecht
www.filmfestival.nl

© Carlijn Kruidhof
14 september 2015

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!