Songerskop2
Songerskop2
Nederhorror & scifi
21 oktober 2019

Songerskop is af!

Songerskop2NEDERHORROR | Eindelijk! SONGERSKOP, de korte film over Cicilia van Hamel. a.k.a de ‘Juffrouw Zonder Kop’, is af! De première was afgelopen zaterdag in het Royal Theater in Echt – het Limburgse plaatsje waar de griezelsage zich afspeelt.

SONGERSKOP duurt 21 minuten en begint met een title scroll: ‘Aan de zuidkant van het aloude stadje Echt verheft zich een bos waar kinderen op een eerbiedwaardige afstand vandaan blijven. Het is de plaats waar op onheilspellende nachten een spookgestalte rondwaart…’ Cicilia van Hamel (gespeeld door Sharon Hegt) werd er in 1498 door woedende dorpelingen onthoofd. Vlak daarvoor, zien we in de proloog van de film, begroef ze onder een heldere maan haar schat tussen de donkere bomen. Meer dan vier eeuwen later dwingt de koploze spookdame drie jonge tieners de schat weer op te graven…

SONGERSKOP is het werk van Limax Film, het filmcollectief dat in 2012 verantwoordelijk was voor OMEGA. Regie is in handen van Vincent Konings en Ron Roumen. Het scenario werd geschreven door Martijn Daamen en de film werd geproduceerd door Mike Stoffels (HARTELOOS). Het verhaal over een nachtelijke dropping tijdens een schooluitje en de personages van de drie tieners en hun docenten zijn een beetje voorspelbaar, de nasynchronisatie haalt je bovendien uit het verhaal, maar de aankleding en het camerawerk van Stefan Thoolen zijn dik in orde. ‘Keep in mind,’ schrijft Mike Stoffels, ‘dit is een jeugdfilm (6+) om basisschoolleerlingen meer in contact te brengen met Limburgse sages en legendes… dus helaas hebben we ons op gebied van SFX erg moeten inhouden.’ Bij de film werd ook een speciaal lespakket voor het basisonderwijs ontwikkeld. De film is geheel Limburgs gesproken.


SONGERSKOP ging op 19 oktober in première. Mike Stoffels deed op ons verzoek verslag: ‘Langzaam begint de foyer zich te vullen. Cast en crew en speciaal genodigden druppelen binnen. Er worden veel handjes geschud en knuffels en high fives uitgedeeld. Sommigen hebben elkaar na de laatste draaidag in augustus 2018 niet meer gezien. Het voelt voor iedereen als een terugkeer naar het warme nest. De zaal is in no time helemaal gevuld. Als om acht uur spreekstalmeester Henk Hover het podium op komt is de spanning te snijden. Na een korte introductie en twee gastsprekers begint de film, gevolgd door twee korte making-of’s. Een hartverwarmend applaus later komt cast en crew het podium op voor het dankwoord aan het publiek.’

Vanwege de onverwacht grote belangstelling werden op zondagmiddag nog twee overvolle voorstellingen ingelast. ‘De meest gehoorde kritiek was dat hij een stuk langer mocht zijn,’ schrijft Stoffels tevreden. Bijzonder: tijdens de Q&A op de eerste avond nodigde cameraman Stefan Thoolen zijn vriendin uit het podium op te komen zodat hij haar voor een volle zaal die éne vraag kon stellen, waarop ze natuurlijk volmondig ‘ja’ zei. Limax Film kan tevreden zijn: een juffrouw zonder kop en een cameraman die zijn hart weggaf.

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!