Cleaner
Cleaner
Nederhorror & scifi
22 april 2017

Nieuwe horror- en scifi-filmplannen!

CleanerIMAGINE | Afgelopen woensdag hebben ze gepitched en gisteravond werd de winnaar bekendgemaakt. Welk Nederlands talent mag in juli naar de Frontières Co-Production Market in Montréal om daar te proberen de volgende Nederlandse  sciencefiction- of horrorfilm van de grond te krijgen?

De pitch contest van het Imagine Film Festival geeft Nederlandse en Vlaamse regisseurs elk jaar de kans een grote stap verder te komen met hun filmprojecten. De inzet is meer dan de roem alleen. Thijs Meuwese en Colinda Bongers, de winnaars van 2015, konden dit jaar concrete resultaten laten zien: hun film MOLLY is af en de scifi-actiefilm is behoorlijk geslaagd. Maar ook voor degenen die de wedstrijd niet winnen, is de dit een aardig moment om je in de kijker te spelen bij de fans en de pers. Zes nieuwe projecten presenteerden zich dit jaar. Schokkend Nieuws was erbij en scoorde ook wat vroege concept-art.

Jasper Kelderman en Iman de Vries beten het spits af met ABRAHAM. Beiden studeerden ze aan de HKU en we schreven al eerder over Imans korte zombiedrama DOORBIJTEN. De titel van de lange horrorkomedie die ze graag zouden maken kan natuurlijk alleen maar verwijzen naar Abraham van Helsing. Maar wacht even.. de heren zijn ook fan van regisseur Alexander Payne. Van Helsing is een oude man geworden inmiddels en dat resulteert dus in “ABOUT SCHMIDT meets 30 DAYS OF NIGHT”. Het idee om de beroemde Nederlandse vampierjager weer voor ons land te claimen in een cross-over van “arthouse and bloody gore” sprak ons wel aan.

Martijn Smits en Erwin van den Eshof (ZOMBIBI, POPOZ) pitchten WEEKEND OF TERROR. De helden van het verhaal, Mike en Sal, zijn net zulke enorme horrorfanaten als Martijn en Erwin zelf. Ze bezoeken een horrorconventie wanneer een per ongeluk uitgesproken eeuwenoude vloek een stel bloeddorstige demonen op alle bezoekers loslaat. Het is aan onze twee fanboys om de wereld te redden. Voordeel is dat er op dat soort conventies ook altijd een hoop geoefende horroracteurs rondlopen voor de signeersessies. Volop cameo-kansen dus. Het nadeel is dat er in de strijd enige verwarring kan ontstaan, want:  “Who’s evil? Who’s cosplay?”

mt_ignore: SpaceBeers still 05

SPACE BEERS
(Bouke van Veen en Maurice Schutte) kennen SN- lezers al. Jed, een jonge Schot, wordt na een avondje stevig doorzakken ontvoerd naar een obscure kroeg lichtjaren hiervandaan. Twee psychotische aliens, de verveelde studentes Zendra en Talia, maken er een gewoonte van vreemdelingen van andere planeten te ontvoeren en uit te dagen voor een intergalactische drinkwedstrijd….
De drie hoofdrollen zijn inmiddels gecast: Naast de twee aliens – Victoria Broom (ZOMBIE WOMEN OF SATAN, DERANGED, ABCS OF DEATH 2) en Sophia la Porta – zal ook Liam Harkins schitteren in de film. Binnenkort beginnen in Schotland de opnames van de korte prequel SPACE BEERS: THE BEGINNING.

mt_ignore: Grub 1

Schokkend Nieuws redactielid Rob van de Velden (ZOMBEER, NAILED BY NIKITA), Maurice Tromp en Eric Porcu werken aan een heuse monsterfilm. GRUB speelt zich af in de bouwputten en tunnels van de Amsterdamse Noord-Zuidlijn. Jess, een stoere vrouwelijke bouwvakker, en divers industrieel gereedschap staan garant voor een hoop actie. Onder de Amsterdamse grachtenpanden wacht de helden en het publiek een originele verrassing. De concepttekeningen van Bram Knol zien er veelbelovend uit.

Actrice Valentine Berning pitchte THE FIFTH DIMENSION. In 2016 haalde ze 10.000 euro op voor een vijfdelige drama-/actieserie onder die titel en op Imagine was ook een korte film met dezelfde titel te zien. Geregisseerd door Gary Nurse, naar een scenario van Berning die ook zelf de hoofdrol speelt. Het maakt allemaal onderdeel uit van een langer filmproject.
Sue (Valentine Berning) wordt beschuldigd van een moord, belandt in de gevangenis en daarna in een inrichting. De medicijnen die ze krijgt “openen een deur naar andere dimensies.” Berning gebruikte de toegewezen tijd niet om te pitchen maar voor een soort hypnose-sessie waardoor we verder niet veel weten over de plannen. Afgaande op de korte film wordt THE FIFTH DIMENSION een aan BRASIL schatplichtige psychologische sciencefictionfilm over “Silence, the big void, infinity…”

mt_ignore: The Cleaner theatre concept art

De laatste pitcher en – zo bleek vrijdag – tevens de winnaar van de Imagine pitch contest was Jan van Gorkum. Zijn film THE CLEANER is het verhaal van Barry, een werkloze bouwvakker van middelbare leeftijd, die per toeval een bizarre ontdekking doet: onze wereld zit vol monsters die zich voordoen als mens. Door deze ontdekking komt Barry in contact met een medewerker van een mysterieus bedrijf, dat de monsters verborgen houdt voor de wereld. De medewerker biedt Barry een baan aan: het schoonmaken van de plaatsen waar monsters hebben huisgehouden. Voor Barry is dat het begin van een afdaling in een krankzinnige onderwereld.
De jury was er zeer over te spreken: “Een goed doordacht project dat vlagen zwarte humor bevat. Dit was een helder gepresenteerd project dat een universeel publiek aanspreekt. De regisseur heeft een oprechte voorliefde en begrip voor de horrorklassiekers uit de jaren ’80.”

Felicitaties aan Jan van Gorkum. Hij beloofde ons op de hoogte te houden van zijn avonturen in Montréal, maar we blijven hier en in het magazine natuurlijk alle Nederlandse horror- en sciencefiction-projecten volgen!

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!