testbeeld
testbeeld
TGIF
21 april 2017

Thank God It’s Friday, 21 april

testbeeldTGIF | Deze week is het de beurt aan hoofdredacteur online Carlijn Kruidhof om een Thank God It’s Friday te tikken. Zij bespreekt haar grote liefde: televisie.

Ik hou van televisie. Mijn hele leven al. Johnny Bravo, Dexter’s Laboratory, Power Puff Girls en alles van de Looney Tunes stond bijna de hele dag aan. Mijn broertje en zusje gingen buitenspelen, ik zat binnen voor de televisie.

Eén van de redenen waarom ik vaak televisie prefereer, is die remakeziekte van Hollywood. Om maar te zwijgen van de sequeliritis. Alles wat ooit veel geld in het laatje bracht, moet maar opnieuw gemaakt worden. Als je originaliteit zoekt, moet je bij televisie zijn. Ja, ik ben me ervan bewust dat veel series ook gebaseerd zijn op boeken, (AMERICAN GODS bijvoorbeeld, vanaf 1 mei in Nederland via Amazon Prime te bekijken. Entertainment Weekly legt hier uit waarom het de belangrijkste serie is van dit moment), maar het blijven verhalen die we niet eerder op televisie hebben gezien. FARGO is de huidige favoriet. Showrunner Noah Hawley vertelt Vulture waarom Ewan McGregor een tweeling speelt.  Netflix zet elke week een nieuwe aflevering direct online, waardoor de serie ook in Nederland makkelijk te volgen is (thanks, Netflix!). Hedwig van Driel schrijft een recensie van de eerste aflevering van seizoen 3, hou de site in de gaten.

Maar als je écht iets anders wil, moet je kijken bij video-on-demand services, zoals Netflix of Prime. Kijk bijvoorbeeld naar TOO OLD TO DIE YOUNG van Nicolas Winding Refn. Hij is niet de meest conventionele filmmaker, maar Prime durft hem een serie te laten maken, ondanks het feit dat ze pas net originele content produceren.

Ik ben ook erg benieuwd naar de nieuwe serie van Hulu, THE HANDMAID’S TALE. Hoe we die in Nederland kunnen bekijken, is onduidelijk. Hulu is helaas niet beschikbaar in Nederland, maar man wat ziet die trailer er goed uit. Met een beetje geluk volgt Hulu het voorbeeld van Netflix en Prime en kunnen we binnenkort gewoon meegenieten. THE HANDMAID’S TALE brengt me mooi bij mijn volgende punt.

Een andere reden dat ik van televisie hou, is representatie (#representationmatters!). Televisie is gewoon een stap verder dan film. Sinds de huidige superheldenfilm-golf begon, in 2008, is er geen superheldenfilm gemaakt met een vrouw in de hoofdrol. Kijk, ik hou echt enorm van het hele MCU, alle films zijn minstens vijf keer gedraaid bij mij thuis. Captain America is mijn favoriete superheld en THE WINTER SOLDIER en CIVIL WAR waren fantastische films. Maar waarom mag een vrouw altijd de superhelden daten, maar niet zelf zijn? Dit jaar krijgen we ein-de-lijk WONDER WOMAN. Meanwhile, over in TV-land: we zitten al diep in het tweede seizoen van SUPERGIRL. En ik tel onze geliefde Khaleesi ook mee als superheld en haar kennen we al zes seizoenen.

Bovendien krijgen ook oudere actrices weer een kans op televisie. Kijk naar Susan Sarandon en Jessica Lange in FEUD (en kijk daarna naar deze geweldige insultgenerator). Twee fantastische actrices, maar wanneer heb je ze voor het laatst in een hoofdrol op het grote scherm gezien? Of kijk naar HBO-hit BIG LITTLE LIES, met Reese Witherspoon, Nicole Kidman en Laura Dern. De kwaliteit van deze actrices gaat niet achteruit met leeftijd, maar hun castbaarheid in films wel. Of er worden alleen maar bijrollen aangeboden als ‘moeder’ of ‘grootmoeder’. Televisie, allang niet meer het medium waar carrières komen om een langzame dood te sterven, is de plek waar ze nog wel kunnen tonen wat ze in hun mars hebben.

Afgelopen week is er dan ook een nieuwe KING KONG-serie aangekondigd. Origineel? Nee. Maar het feit dat die een vrouwelijke hoofdrolspeler krijgt, creëert wel nieuwe kansen. Laten we wel wezen: ondanks het feit dat de vrouw een sleutelrol speelt in elke King Kong-film, heeft ze daar erg weinig over te zeggen.

Make no mistake, ik hou ook heel erg van films! Mijn kaartje voor GUARDIANS OF THE GALAXY VOL. 2, die volgende week donderdag gaat draaien, is al gekocht. Als je hem hebt gezien en meer wil: James Gunn praatte met Empire Magazine over VOL. 3. Dat wil ook niet zeggen dat er totaal geen representatie is op het grote doek. STAR WARS: ROGUE ONE is één van de meest diverse blockbusters in lange tijd… of misschien wel ooit. CinemaWins, het zusterkanaal van CinemaSins, zet alle andere redenen waarom ROGUE ONE geweldig is op een rij. 

Maar ik vind weinig plezieriger dan het schaamteloos bingen van een serie. 

Welke serie heb jij het laatst gebinged? Laat het ons weten via Twitter of Facebook!

Prettig weekend!
Carlijn Kruidhof

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!