The Brute and The Groot
The Brute and The Groot
Nieuws
25 april 2017

Maak je eigen Groot

groot GUARDIANS OF THE GALAXY | Wat is de mini-Groot aandoenlijk, met zijn kraaloogjes en zijn dansjes. Het is puppy power in een boomstronk en zo een willen we zelf ook wel. Karina Meerman vroeg bioloog Els Martijn wat Doctor Moreau (of dat genetisch modificerende stel uit SPLICE) nodig zou hebben om een eigen Groot te knutselen.

“Wie is Groot?”, vroeg de wetenschapper. Leg dat maar eens uit… Een wandelende boom met beperkt spraakvermogen, die in zijn volwassen vorm razendsnel wortels en twijgen schiet om mee te moorden. Zijn beste vriend is een genetisch gemodificeerde wasbeer. Hij is sterk en heel loyaal en af en toe geeft hij licht.”  Daar kon de wetenschapper wel wat mee.

Groei

De wandelende tak ligt erg voor de hand, maar is zeker bruikbaar. Voor het snelle groeien is bamboe goed, dat kan 30-90 centimeter per dag omhoog schieten. Doe er ook DNA bij van een wurgvijg, bijvoorbeeld de vioolbladplant. Dat is een ficussoort die zijn leven vaak hoog in een boom begint als zaadje dat wordt meegevoerd door de wind. Hij hecht zich aan een stam en groeit luchtwortels naar beneden. Wanneer hij de grond heeft gevonden, trekt hij al het voedsel weg bij zijn stamhouder. Die sterft af en rot weg. Wat overblijft is een gezonde wurgvijg met een gat in zijn midden.  

Licht

Afgelopen maart kwam in het nieuws dat de Zuid-Amerikaanse polkadot boomkikker fluorescerend is. Onder ultraviolet licht gloeit hij blauw en groen op. Zijn fluorescente moleculen kunnen nuttig zijn voor een Groot. Of neem iets van de diepzeehengelvis, die een lantaarn op haar kop heeft. Dat geeft licht als gevolg van verschillende soorten bacteriën die elkaar daar tegen komen. Daarvan raken ze enorm in extase waardoor ze opgloeien.  

diepzeehengelvis

Kracht

Het sterkste natuurlijke materiaal ter wereld is het gebit van de in zee wonende napslak, maar spinrag is een goede tweede. Daarbij is het soepel en dat maakt een Groot sterk en buigzaam. Sommige spinnensoorten zijn ook bijzonder agressief, dus dat is mooi meegenomen. “Ze gaan echt heel naar met elkaar om,” aldus Martijn.

spinrag

Verdediging

Hier is de keuze groot. Planten en bomen zijn zeer begaafd in zelfverdediging. Ze hebben stekels en doornen en sommige stoten stoffen uit die bacteriën, schimmels en virussen weren. Zo ‘vergassen’ maïsplanten de larven van de katoenuil, een nachtvlinder. Of de stofjes trekken juist insecten aan die de parasieten eten waar ze last van hebben. De eik produceert tanninen zodat hij oneetbaar is. Zijn ruwe schors groeit overigens sneller dan die van bomen met een gladde schors zodat ‘verwondingen’ snel helen. Geen slechte kwaliteit voor een vechtende boom.

Tot slot

Met de basisbestanddelen van deze planten en dieren zijn we een aardig eind op weg naar het samenstellen van een volwaardige Groot. Voor een hoge schattigheidsfactor voegen wij tot slot nog een snufje Rode Panda toe. Dat garandeert tegelijkertijd een hechte band met Rocket.

rode panda

Els Martijn is behalve bioloog ook hoofd van het Biomimicry Centre Nederland. http://www.biomimicry-centre.nl/

© Karina Meerman
25 april 2017

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!