Galore 1
Galore 1
Nederhorror & scifi
4 juni 2013

Nederhorror galore!

Galore 1 EVENT | Ongeveer vijftig mensen bezochten afgelopen zaterdag Het Bloed van de Amateur, de avondvullende ode van de Schokkend Nieuws-redactie aan de enthousiastelingen die, vaak zonder budget of opleiding maar met een enorme energie, hun eigen horror-, sciencefiction- of fantasy-film van de grond proberen te krijgen.

In plaats van een verslag hebben we de foto’s en op verzoek van velen: hier is een overzicht van alle films die aan bod zijn gekomen, en (indien van toepassing) de plek waar je ze kunt kopen. Doen! De makers verdienen je steun.

DANCE MACABRE (Wim Vink, 1986)
Van Wim Vink, de Godfather van de Nederlandse horroramateurs, is helaas weinig beschikbaar. Vink organiseerde vier jaar lang het Benelux Horror & Science Fiction Smalfilm Festival in Tiel. Hij had in zijn tijd nog niet de beschikking over final cut pro of een ander montageprogramma, maar draaide, knipte en monteerde op Super-8 mm. Hij was ook de eerste amateur die er in slaagde een horrorfilm op feature-lengte te maken. HEAVEN IS ONLY IN HELL uit 1994 duurt de volle negentig minuten. De fans beschikken over VHS-banden. Op YouTube circuleren enkele, niet met de instemming van Vink geplaatste, trailers en compilaties.

mt_ignore: Galore2


ZOMBIEGORE (Maarten van Druten, 2003)
 

dutchsplatterbox front1-300x428 ZOMBIEGORE luidde het begin in van het digitale videotijdperk onder de Nederlandse horroramateurs. ZOMBIEGORE, en van Druten’s tweede film BLUEBOY/ALPHA 2.5 (2008), zijn wellicht nog te bestellen via het contactadres op zijn website. Daar kun je ook terecht voor de Zombiegore Pinball Machine!
ZOMBIEGORE was ook opgenomen in
Mr. Pervert’s Dutch Splatter Box (samen met FRISIAN TERROR (Bart van Dekken, 2009) en ROTTEN ROMANCE (Erik Zijlstra, 2012), maar het is onduidelijk of de box nog beschikbaar is. Je kunt het proberen via Mr. Pervert, maar je bent gewaarschuwd: zijn website is beslist not safe for workWOENSDAG (Jean-Paul Arends, Bob Embregt, 2005)

De eerste Nederlandse slasher uit Tilburg, waarin de reality-tv show Camp Slasher mensen letterlijk het bos in stuurt met een seriemoordenaar.  WOENSDAG is één van de drie films die door distributeur Art-S in Leerdam zijn verzameld in de Nederhorrorbox (de andere twee zijn TIKKEN (Robin Peeters, 2007) en HORIZONICA (zie verderop)). Je kunt de box voor €20,99 bijvoorbeeld hier bestellen.


IL GUANTO GIALLO (Julian Bloem, Erwin Vrijvogel, 2004)

Schokkend Nieuws bezit een 2-disk editie van deze unieke Nederlandse giallo, maar de film is verder nergens te bestellen. Wel hebben we voor je de trailer van de opvolger die wél is afgemaakt en volgens Julian later dit jaar in première zal gaan: LAVABO HOLOCAUST.


GHOST CITY (Floris van Straalen, 2004)

Van Straalen werkte acht jaar aan dit epische avontuur waarin Leiden wordt belaagd door een waanzinnige geleerde. Een lokale sportheld – gespeeld door van Straalen zelf – moet hem bestrijden met veel kung-fu. 
De 4-disk dvd-set van GHOST CITY (€54,95) bestel je hier.


HORIZONICA (Ramon Etman, Fabian van Dongen 2006)

mt_ignore: Nederhorrorbox 1.236 vrijwilligers werkten mee aan deze grootste amateurproductie ooit! In HORIZONICA raakt heel Eindhoven besmet met een zombievirus. Iedereen die met het drinkwater in aanraking komt, gaat eraan. En daaronder zitten ook veel bekende koppen. Ondergetekende deelde in zijn recensie zowaar drieënhalve skull uit. HORIZONICA is voor €18,99 te bestellen, hier en op diverse andere plaatsen, maar voor twee euro meer heb je de complete, eerder genoemde, Nederhorrorbox waar de film ook in zit.


AMICUS MORTUS (VET-TV, 2007)

De SAW van de Lage Landen. De film die dit weekend mensen schokte met het geruchtmakende tong-fragment. VET-TV – Mike Stoffels, Stefan Thoolen, Frank en Gerand van Kempen – maakten ook OEGER, DE BOCKERYERS en HARTELOOS, alvorens op te gaan in Limax Film Productions. Wie AMICUS MORTUS in zijn collectie wil, kan dat proberen via deze pagina.


DRACULA’S FAMILY VISIT (Monique Breet, 2006)

Geschoten in Rotterdam en Haarlem. “DRACULA’S FAMILY VISIT is een speelfilm van Nederlandse bodem waarin hilarische taferelen worden afgewisseld met idiote dialogen. De film is gemaakt voor 12 jaar en ouder, en bedoeld voor liefhebbers van absurdistische comedy.” 


LENTEVELD (Lennard Cozijn, 2008)

Een variant op THE TEXAS CHAINSAW MASSACRE uit Leiden. De Hyves-pagina doet het nog. Ook deze film is uitgebracht door Art-S en voor €11,99 te bestellen bij o.a. bol.com.


THE BLUE HORSE (Roald en Sandor van der Laan, 2009)

Respect voor deze ambitieuze poging om een science-fiction-horror-drama te maken. Blij ook, dat er tijdens de lezing zoveel goede reacties waren op de sterke scène van Mr. Coco en Antonie Kamerling! De dvd van THE BLUE HORSE (€11,99) is in elf verschillend webwinkels te koop. Zie de website van Corosa Pictures voor meer informatie en de verkoopadressen.


OMEGA (Patrick Haagmans, 2012)

Bovennatuurlijke horror in de mijnen rond Heerlen! Met Nelly Frijda als medium, maar ondergetekende was ook wel te spreken over hoofdrolspeelster Maaike Kierkels. De dvd is te bestellen via producent Limax Film.


GRIMAS (Arjen Rooseboom, 2012)

HALLOWEEN en IT op z’n Hagenees voor een schamele 8.000 euro! Toch zag je mensen tijdens deze afsluiter van Het Bloed van de Amateur wel even schrikken. Truken uit de oude doos blijven werken. De single uitgave kost 10 euro. De dubbel-dvd met anderhalf uur bonusmateriaal ontvang je voor slechts 15 euro. Te bestellen via de website.


CARNIFEX (Bart van Tunen, Peter Verweij, in postproductie)

De Heemskerkse slasher CARNIFEX belooft ‘de meest smakeloze film van Nederland’ te worden. Gestart in 2008 en 82 draaidagen later was er in 2012 een proefvoorstelling voor cast en crew die de belofte redelijk waarmaakte. Daarna werd het weer stil. In maart was er een bericht dat er gewerkt werd aan de geluidsafwerking. De oude website vind je hier. Wacht en duim mee op Facebook.  


IL CAMPEGGIO DEI MORTE VIVENTE (PsychoCru, in postproductie)
Italiaanse spaghetti-zombiefilm… uit Amsterdam! Onze hoofdredacteur kreeg een gastrol en liet zich te kakken zetten door de PsychoCru. Topentertainment. De film is in the can (of worms). Hopelijk zien we later dit jaar het volledige resultaat.  Volg de Cru op Facebook.


ZOMBEER (Rob van der Velden, Barend de Voogd, 2008)

De zombiekomedie van Schokkend Nieuws-medewerkers Rob van der Velden, Marjan Westbroek (productie) en Barend de Voogd. De DVD is helaas out of print, maar de korte film is in zijn geheel hier te bekijken:


THE ALIEN THAT STOLE OUR BEER (Wiechert Warntjes, 2011)

Hilarische komedie met een titel die de plot aardig samenvat. “Hou je bier goed in de gaten, want voor je het weet heb je een drankprobleem!” De fraaie DVD is helaas out of print.


PAPIER HIER (Michiel ten Kleij, 2010)

Spannende sprookjesfilm waarin kleine Helia een getormenteerde alles-eter ontmoet die luistert naar de naam Gijs. Holle Bolle Gijs is niet zo slecht als hij eruit ziet, maar zijn honger is helaas onstilbaar…
De dvd (€15,-) is te bestellen via de officiele website.

mt_ignore: helia


THE ACID THEATRE (The Heyl Brothers, 2012)

Na een incident met haar vader ontwaakt Iza in het hiernamaals. Over deze indrukwekkende visuele trip, de korte film CARNIVORE en de andere projecten van de Heyl Brothers lees je alles op hun website. Hier is de making-of:
ROOD (Jasper ten Hoor, in postproductie)

Waarin Roodkapje als volwassen vrouw terugkeert naar de plaats des onheils en ontdekt dat de Grote Boze Wolf misschien nog leeft. De exclusieve clip die Jasper vertoonde van Roodkapje bij de put, zorgde alvast voor rillingen! Meer over de film en hoe je de makers kunt steunen, op de website.


LIJKZANG (Maan Limburg, Jesse Verweijen, in productie)

Dat zal je net zien: ben je op weg naar de Gay Pride breekt de zombie-apocalyps uit! De no-budget film LIJKZANG wordt tussen 30 juli en 4 augustus gedraaid en de makers (zie foto) kunnen zeker nog hulp gebruiken! 

mt_ignore: Galore3


HERO ZERO (Iv
an Hidayat, in productie)
“Het leven is saai. Nederland is saai. Den Bosch is saai. Maar niet lang meer….” HERO ZERO is het verhaal van Zero, een kind in het toekomstige Nederland. Hoewel ze onervaren is, wil ze een plekje veroveren op de beruchte ranglijst van de zeven beste en sterkste premiejagers van het land. Jongerenstichting Solos en Hidayat hebben een groep creatieve Bossche jongeren verzameld, die bij HERO ZERO een podium krijgen om hun talent te tonen. Doe mee!


ANATHEMA (Ids Aalbers, in postproductie)

Tijdens ons Het Bloed van de Amateur-avond vertoonde regisseur Ids Aalbers een ontzettend cool fragment en op grond daarvan zeggen we: Dante Algihieri’s De Goddelijke Komedie meets James Cameron. Als dat niet nieuwsgierig maakt?! ANATHEMA is in postproductie en zoekt nog donateurs!


GLIESE 581 (Rianne Haak, in productie)

Stijlvolle sciencefiction uit de Lage Landen. Schokkend Nieuws interviewde regisseur Rianne Haak al eens eerder, en na de exclusieve scènes die zij het publiek zaterdag liet zien, zijn  we zeer benieuwd geworden! De officiele website vind je hier.


MAGISTRATUS: OVERTURA (Thijs Meuwese, Kris Patmo, 2012)

Lees de recensie hier. Met beperkte middelen gemaakte, en daarom zeer indrukwekkende, grootschalige fantasy met een finale die smeekt om méér. Of dat er ook gaat komen is onduidelijk, maar Thijs Meuwese en Kris Patmo zijn zeker mensen om in de gaten te houden.  


 

(Foto hieronder v.l.n.r. Schokkend Nieuws’ Phil van Tongeren, Maan Limburg (LIJKZANG), Michiel ten Kleij (PAPIER HIER), Wiechert Warntjes (THE ALIEN THAT STOLE OUR BEER), Jasper ten Hoor (ROOD), Ivan Hidayat (HERO ZERO) en Barend de Voogd (ZOMBEER))

mt_ignore: Galore5

4 juni 2013

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!