Jeff Speakman
Jeff Speakman
Nieuws
4 juni 2013

Map to the Stars: Jeff Speakman

Jeff SpeakmanDe sterren op het wereldwijde web zijn haast niet te tellen. Maar wie langs de fonkelende en stralende exemplaren kijkt, wordt nog wel eens het zwakke schijnsel of de pulsar van een opgebrand of uitgedoofd exemplaar gewaar. Dit keer richt Schokkend Nieuws de telescoop op de website van Jeff Speakman.

Toen Karen Black eerder dit jaar de diagnose kanker kreeg, haastte ze zich naar internet om geld in te zamelen voor haar behandeling. Hoe erg het gesteld is met de Amerikaanse gezondheidszorg? Zo erg, dus.

Black was niet de eerste. Een maand eerder wendde voormalig knokheld Jeff Speakman zich via zijn website ook al tot zijn fans met de vraag of ze wilden bijlappen voor zijn behandeling tegen kanker.
In de jaren negentig genoot Speakman, in het kielzog van Steven Seagal, bescheiden succes in de videotheken met films als THE PERFECT WEAPON en STREET KNIGHT. Een fan heeft de hoogtepunten uit zijn films handig op een rijtje gezet:

Eén van zijn laatste hoofdrollen was in de familiefilm ESCAPE FROM ATLANTIS waarin Jeffs krijgskunsten blijkbaar niet aangewend konden worden om hem en zijn kinderen te bevrijden uit een web van engelenhaar. 

Wie denkt dat Speakman tot de marge van het martial arts-genre gerekend mag worden, in dezelfde categorie als pak-em-beet Thomas Ian Griffith en Jeff Wincott, heeft het mis. Volgens de biografie op Speakmans website werd hij door de ‘internationally recognized website www.martial-arts-network.com’ uitgeroepen tot ‘most popular martial artist in the world’. En Bruce Lee dan? Nummer twee natuurlijk. Verbaasd? Ik ook. Toen ik probeerde die claim op de eerdergenoemde internationaal erkende website te checken, sloeg mijn virusscanner op hol. De lezer is gewaarschuwd.

De ‘officiële video voor het Jeff Speakman Medical Fund’, die verschijnt bij elke menukeuze, begint met weemoedige muziek en archiefbeelden van Speakman op de trainingsmatten. ‘For over thirty years Jeff Speakman has practiced, taught and evolved his personal expression of Kenpo Karate’, lezen we. Dan volgen getuigenissen van kennissen en leerlingen. ‘Ultimately the value of someone’s life should be based on what they have done for other people. And Mr. Speakman has certainly done that with his whole life’, vindt filmmaker Dana Mennie. Beelden van een eenzaam kampvuurtje in de nachtelijke woestijn worden afgewisseld met de getuigenis van Bennie ‘The Jet’ Urquidez. Twee van Jeffs leerlingen verschijnen in beeld, een puisterige puber en een jonge vrouw. Beiden benadrukken hoe belangrijk hij voor hen is. Het filmpje vervolgt: ‘He cannot and must not fight this alone.’.

Om te doneren aan het Jeff Speakman Medical Fund word je verzocht de webshop te bezoeken. Daar kun je je donatie kiezen, vanaf tien dollar. Betalen kan met PayPal. Je kunt ook deelnemen aan het Jeff Speakman Medical Fund Seminar voor slechts 25 dollar (of vijf tientjes als je de hele dag wilt blijven). Locatie: de Trinity Karate for Christ vechtschool die volgens Google Maps op dezelfde locatie is gevestigd als de Heavenly Unicorns kleuterschool, maar dat terzijde.

Ik wens Jeff Speakman van harte beterschap.

Copyright Roel Haanen. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbende. Online gepubliceerd op 4 juni 2013.

Meer sterren zien?

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!