Yfke
Yfke
Nederhorror & scifi
20 mei 2020

Imagine pitchcompetitie 2020

Yfke NEDERHORROR | Hartelijke felicitaties aan Yfke van Berckelaer! Zij won met haar filmproject THE HOUSE WITH THE SIX HEADS vandaag de pitchwedstrijd van het Imagine Film Festival.

Schokkend Nieuws-abonnees kennen Yfke natuurlijk. Als het niet is vanwege de films die ze (co)regisseerde – ZOMBIE LOVE (2007), XANGADIX LIVES! (2017) en LILI (2019) – dan is het wel vanwege de column Hollywood Blvd in ons magazine. Met haar pitch voor het bloedige en spannende THE HOUSE WITH THE SIX HEADS was zij de overtuigende winnares van de vanwege de coronacrisis bijzondere online-versie van de filmpitchwedstrijd die Imagine en de internationale coproductiemarkt Frontières nu al enkele jaren organiseren.

Het was spannend vanmorgen. Een beetje vanwege onwennigheid met de techniek – het lukte een van de juryleden uiteindelijk niet om in te loggen op de Zoom-sessie – maar natuurlijk vooral omdat er veel op het spel staat. De winnaar mag met zijn of haar project deelnemen aan de internationale coproductiemarkt Frontières. Deze markt wordt normaal gesproken georganiseerd in Montréal, maar vindt dit jaar van 23 t/m 26 juli online plaats. Dat deelname een doorbraak kan betekenen merkten Thijs Meuwese en Colinda Bongers, die in 2015 de contest wonnen en in Montréal de financiering van hun eerste lange sciencefictionfilm MOLLY regelden. De film waarmee ze de pitch wonnen, KILL MODE, is inmiddels ook gerealiseerd. De winnaars van 2018, Tim Koomen en David Jan Bronsgeest, werken sindsdien in Hollywood aan hun film MEET JIMMY.

De internationale jury, bestaande uit Ellis Driessen (Filmfonds, Nederland), Brendan McCarthy (producent, Ierland) en Matteo Lovadina (sales agent, Frankrijk) kreeg vier projecten voorgeschoteld. RETINA van regisseur Niels Veenendaal is in essentie de lange versie van de film waaraan we eerder aandacht besteedden. Fleur en Olivier zijn misschien wel de laatste overlevenden van een wereldwijde ramp, maar overleven ze ook elkaar in deze dystopische romance-drama-sciencefiction? THE RETREAT van scenariste en producente Ines Swinters (SHOES, SHOES 2) is het beste samen te vatten als mystieke horror of, zoals ze het zelf uitdrukte, ‘a soul searching adventure’. De 38-jarige Max zoekt na een burn-out steun bij yoga en een spiritueel leider … maar of dat verstandig is? Er zijn, zo werd verteld, gesprekken gaande met Director of Photography Maxime Alexandre (SHAZAM!, CRAWL) en een Amerikaanse financier. PIETA van Jan Pepermans en Stefanie Vanhecke gaat ook over een sekte, maar dan aardser. Een moeder die worstelt met de dodelijke ziekte van haar dochter belandt bij een matriarchaal genootschap dat gefascineerd is door de helende kracht van … levende, ademende modder! Tagline: ‘For the heart that believes, nothing is impossible.’ Een orgineel idee. Pepermans en Vanhecke beloven ‘geen New-age folklore, maar robuuste horror’ met een feministisch thema. Het project heeft al de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds.

Op de presentatie van Yfke van Berckelaer was helemaal niets af te dingen. In 17e-eeuwse kledendracht gestoken vertelde ze de spannende legende van het Huis met de Hoofden in Amsterdam, het beroemde pand aan de Keizersgracht waar, omstreeks 1622, de jonge keukenmeid van ijzerkoopman Louis de Geer zes inbrekers onthoofdde. Rogier Samuels (FRANKENSTEINS ARMY) zal de special effects verzorgen. Lisa Smit (LILI) gaat de hoofdrol spelen in deze film die volgens Yfke vooral ook het verhaal vertelt van een jonge vrouw die terugvecht. ‘Een verhaal dat we bijna vier eeuwen later nog steeds nodig hebben.’

Yfke reageerde vanmiddag vanuit L.A. op de winst: ‘Ben compleet overdonderd! Ik heb wel tien keer de uitslag gecheckt omdat ik maar niet kan geloven dat het echt is. Echt ontzettend blij dat we straks dit project voor een internationaal publiek mogen gaan pitchen! Ik hoop heel erg dat we op Frontiers de laatste ontbrekende stukken gaan vinden om THE HOUSE WITH THE SIX HEADS daadwerkelijk te kunnen maken en zodoende deze eeuwenoude Nederlandse legende nieuw leven in te blazen.’

Yfke, nogmaals gefeliciteerd en hou ons op de hoogte!

20 mei 2020

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!