kinderpret2 DEF
kinderpret2 DEF
Nieuws
21 mei 2020

Schokkend Nieuws let op de kleintjes 10

10 kinderpret2 DEF KINDERPRET | Zo’n bloedhete Hemelvaartsdag hakt erin, dus zet dat oververhitte, klierende kroost even schaamteloos voor de buis en trakteer ’t nageslacht op een mooie, kidsproof genrerolprent. Wij selecteerden er vast een paar voor je.

PETER EN DE DRAAK (2016) 

In de donkere bossen in het noordwesten van de Verenigde Staten woont een draak. Een echte. Over deze draak vertelt de oude Meacham (Robert Redford) al jaren verhalen, die gehoord maar niet geloofd worden door onder andere zijn dochter Grace (Bryce Dallas Howard). Maar boswachter Grace ontmoet op een dag Pete (Oakes Fegley), een jongetje dat ook in het bos woont. Hij heeft geen ouders en geen huis, maar wel een grot, eindeloos veel ruimte om buiten te spelen en een draak als beste vriend: Elliot, die ook nog eens onzichtbaar kan worden. Zou er dan toch iets waar zijn van pa’s verhalen? En kunnen Grace en haar gezin helpen Elliot uit handen te houden van houthakker Gavin?

PETER EN DE DRAAK van David Lowery is een behoorlijk losse remake van de gelijknamige Disneyfilm uit 1977, waarin het verhaal van de kust naar het bos wordt verplaatst. In de 1977-film was Elliot ook geanimeerd tussen de acteurs, maar zonder enige moeite hem realistisch te laten lijken. Hij was ook een stuk komischer, met zijn roze kapsel, roze vleugels en enorme centenbak. De geüpdatet Elliot ziet er veel minder uit als een fantasievriendje en brengt een prettig soort gewicht met zich mee (het centenbakkie is gebleven). Het plotverloop is verre van baanbrekend, maar de boodschap komt duidelijk aan: het belang van vriendschap, vertrouwen en het zetten van stappen die je dacht niet te durven zetten.

Schokkend Nieuws-medewerker Eric van der Woude plaatste de film destijds nipt in zijn jaarlijstje met de tekst: ‘Aangenaam sentimentele feelgood-film met als troeven een groot hart, prima effecten en kindacteurs waarvan je niet na vijf minuten hoopt dat ze omkomen in de allesverzengende vuuradem van Elliot.’ Heel aardig voor volwassenen, fantastisch om met kinderen te kijken. Pathé Thuis biedt twee versies aan, waarvan de Nederlandse is nagesynchroniseerd door o.a. Roos van Waerden, Oliver Banga en Howard Komproe. Zijn je kinderen iets ouder en kijk je ‘m liever in de originele versie? Ook die kun je vinden bij Pathé Thuis.

Originele titel: PETE’S DRAGON
Kijkwijzer: 6
Genre: Avontuur, Familie
Lengte: 99 minuten
Te zien op: Pathé Thuis

 

KEIZER KUZCO (2000)

Ondergesneeuwde en vaak onderschatte Disneyfilm over de jonge, zeer egoïstische Inca-keizer Kuzco (David Spade), die zichzelf voor zijn verjaardag wil trakteren op de bouw van een waterpretpark. Jammer maar helaas; dit staat precies gepland op de plek van het dorpje waar lamaherder Pacha (John Goodman) woont, dat dus maar tegen de vlakte moet. Intussen smeedt Kuzco’s zojuist ontslagen adviseur-tovenares-mad scientist Yzma (Eartha Kitt) een snood plan om de troon te claimen en de keizer uit de weg te ruimen. Dankzij Yzma’s rechterhand Kronk (Patrick Warburton) mislukt dit onverhoopt en verandert Kuzco in een lama. Alles lijkt verloren, totdat Kuzco hulp krijgt uit onverwachte hoek: van de goedzak Pacha.

KEIZER KUZCO (Mark Dindal) heeft in tegenstelling tot veel andere Disneyfilms geen prinsessen en weinig sentiment. Wel is het duidelijk dat vriendschap en vertrouwen van groot belang zijn, en natuurlijk komt de aanvankelijk irritante keizer Kuzco tot inzicht. Maar wat deze buddy-movie, kleurrijk vormgegeven in Inca-stijl, vooral zo leuk maakt zijn de hoge grapdichtheid en het stemacteerwerk. Eartha Kitt is uitbundig en geweldig als Yzma, en Kuzco is verreweg het beste dat David Spade ooit heeft gedaan. Van Patrick Warburton(s stem) word ik persoonlijk nooit moe en nog lang nadat ik de film voor het eerst zag inspireerde zijn Kronk me tot het neurieën van een eigen soundtrack – dus kijk vooral het origineel! Het scherpe, komische scenario is van David Reynolds, die ook FINDING NEMO schreef. Een aanrader, en niet alleen voor de kleintjes. Beware, the grooove!

Originele titel: THE EMPEROR’S NEW GROOVE
Kijkwijzer: alle leeftijden
Genre: Animatie, Familie, Fantasy, Komedie
Lengte: 78 minuten
Te zien op: DVD, Disney+, RakutenTV, Netflix, iTunes, Google Play

 

 

WILLY OP DE ONBEKENDE PLANEET (2020)

Na de vernietiging van hun ruimteschip wordt de jonge, avontuurlijke Willy gescheiden van zijn ouders. Hij belandt op een onbekende planeet, waar hij wordt vergezeld door de overlevingsrobot Buck. Samen proberen ze een noodsignaal te sturen om terug naar huis te keren.

De planeet is gevuld met de vreemdste wezens die Willy met zijn camera vast wil leggen. Die wezens zijn duidelijk het hoogtepunt van de film. Opvallend is ook het minimale gebruik van muziek, waar de meeste animatiefilms voor een jong publiek een levendige soundtrack bevatten. WILLY OP DE ONBEKENDE PLANEET moet het vooral hebben van zijn sounddesign. Het conflict tussen Willy en de voorzichtige Buck is tegenwoordig extra relevant.

Originele titel: TERRA WILLY: PLANÈTE INCONNUE
Kijkwijzer: 6
Genre: Animatie, Avontuur, Komedie
Lengte: 90 minuten
Te zien op: Pathé Thuis, Lumière, Ziggo On Demand, KPN On Demand

 

 

GRAVITY FALLS (2012)

Deze serie valt vermoedelijk makkelijk te verkopen aan genreminnende ouders op zoek naar iets leuks voor hun kroost: een komische TWIN PEAKS meets THE X-FILES, maar dan voor kinderen. Hoofdpersonages Dipper en Mabel, broer en zus, komen te werken in de aftandse ‘roadside atracttion’ van hun oom, waar ze wekelijks te maken krijgen met monsters, schimmige vijanden en allerhande rare mysteries.

Het fijne is dat veel van de mysteries ook aanknopingspunten geven voor ouders om met hun kinderen te praten over typische tienerzorgen: populariteit, puberteit, groeispurten, ruzies tussen familieleden, het gevoel dat je te oud bent om kind te zijn maar te jong om puber te zijn… Al die thema’s worden besproken aan de hand van metaforische monsters, waardoor het geheel ook luchtig en kolderiek blijft. En voor nog meer ouder-kind-bonding kun je ook duiken op de vele easter eggs en geheime codes die verstopt zitten in de aflevering en aftiteling, om die samen op proberen te lossen, als een echte Dipper en Mabel.

Kijkwijzer: 6
Genre: Avontuur, Komedie, Sciencefiction, kinderhorror
Lengte: 40 x 25 minuten
Te zien op: Disney+

 

Samenstelling: Jasper Loos, Theodoor Steen en Henriëtte Poelman. Overname uitsluitend na goedkeuring van de rechthebbenden. Online gepubliceerd op 21 mei 2020.

© Schokkend Nieuws
21 mei 2020

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!