Gillian Jacobs 2014 Comic Con cropped
Gillian Jacobs 2014 Comic Con cropped
INTERVIEW

Gillian Jacobs over Invincible

De nieuwe animatieserie INVINCIBLE, over een beginnende superheld, mag pronken met sterrencast. We horen onder meer Steven Yuen in de titelrol, J.K. Simmons als zijn vader Omni-Man en Gillian Jacobs (COMMUNITY, COME PLAY) als tienerheldin Eve. Schokkend Nieuws sprak Jacobs over haar rol en haar pas ontdekte liefde voor superhelden.

Je regisseerde voor Marvel de documentaire HIGHER, FURTHER, FASTER, over vrouwen in de wereld van de superheldenstrip. Wat heb je met superhelden?
Ik was niet zo bekend met strips voordat ik die documentaire ging maken. Ik was aan het werk aan die docu toen ik de stem in INVINCIBLE ging doen, dus ik zat heel diep in de superheldenwereld. Dat viel mooi samen, dat ik leerde over superhelden in het algemeen en tegelijkertijd specifiek over de strip Invicible, die voor veel mensen heel veel betekent. Het is nog nooit gebeurd dat zó veel van mijn vrienden zó enthousiast waren dat ik een baan kreeg.

Heb je nu alle Invicible-strips gelezen?
Nee, niet allemaal. Maar ik krijg een heel mooie gebonden editie, daar ben ik enthousiast ingedoken. Maar ik ben geen expert!

Je doet veel stemmenwerk, ook gaststemmen in RICK & MORTY, STAR TREK: LOWER DECKS, JUSTICE LEAGUE ACTION… Kun je iets vertellen over het verschil tussen stemacteren en live action?
Als je alleen op je stem aangewezen bent, kom je erachter hoe veel je je gezicht en lichaam gebruikt om te communiceren. Dat moet je állemaal in je stem stoppen. Op de toneelschool snapte ik nooit waarom ik al die spraaklessen kreeg, maar voor een baan als dit is het echt een voordeel. Het is een unieke ervaring, ik denk dat de grootste uitdaging voor mij was al die gevechtsgeluiden te maken, in mijn eentje, in een hok. Je wordt natuurlijk ook geholpen door de fantastische animatie.

Hoe veel van die animatie kon je zien, voordat je begon?
We deden verschillende sessies, soms met maanden ertussen. Aan het begin was er nog helemaal niks klaar, later waren er wat scènes af en moest ik matchen. Maar ik kreeg natuurlijk tekeningen van mijn personage te zien, en een idee van de visuele wereld. De strip gaf ook een indicatie van hoe het er ongeveer uit ging zien. Ik vind het hele look van de serie geweldig, de personages, de felle kleuren. Ik heb alle voordelen van spelen in een superheldenproject, zonder gevechtschoreografie te hoeven leren of aan kabels te hangen, dus ik heb denk ik de beste versie van zo’n rol.  

Wat trekt je aan aan deze rol?
Ze heeft haar superkrachten al een paar jaar, in tegenstelling tot Stevens personage, die ze pas net ontdekt. Ze kent haar krachten, maar ze is ook gewoon een tiener op een high school, dus ze zit met vragen over zichzelf, haar plaats in het superheldenteam, wat ze wil doen… Dat is het leuke, je hebt aan de ene kant allerlei herkenbare tienerproblemen, aan de andere kant proberen de personages voortdurend de wereld te redden. 

Zijn er andere superheldenstrips die je interesse hebben gewekt?
Ja, toen ik die documentaire over Marvelstrips maakte, ontdekte ik er heel veel waar ik nog nooit van had gehoord. Ik vond Power Pack geweldig, een strip die begon in de jaren tachtig, over vier kinderen die tegelijk superkrachten krijgen. Het zijn wat jongere personages dan in INVINCIBLE, maar ze maken vergelijkbare dingen mee, hebben dezelfde zorgen over hun ouders, school, het ontdekken van hun krachten… Het is getekend in een heel leuke, vroege-jaren-tachtig-stijl. Als ik die strip als kind had gekend was ik zeker een fan geweest. Power Pack is door heel veel mensen geliefd, maar ik vond er ook een paar die volgens mij wat minder bekend zijn. Dakota North vond ik fantastisch. Oh, en momenteel Ms. Marvel, met Kamala Khan, waar nu een live-action-serie van gemaakt wordt. 

Er komt ook een live-action-film van INVINCIBLE. 
Ja, ik weet niet of ik daarin zit, want ik ben geen tiener, haha! Maar ik denk dat die film geweldig wordt. Een animatieserie heeft wel veel voordelen. Door de animatie heb je geen budgettaire beperkingen aan wat je kunt doen met een vechtscène. En omdat het een serie is kun je, net als in de strip, heel lang doorgaan met het verhaal, terwijl je in een film alles een beetje moet samenvatten en een heel andere plotstructuur moet hebben. Dus het format van de animatieserie werkt heel goed voor dit soort strips.

INVINCIBLE is te zien op Amazon Prime. Copyright: Julius Koetsier. Overname uitsluitend na goedkeuring rechthebbende. Online gepubliceerd op 22 maart 2021.

22 maart 2021

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!