Scott Glenn
Scott Glenn
INTERVIEW

‘Alles komt uiteindelijk een keer tot een einde’

Scott Glenn In de rampenfilm GREENLAND heeft Scott Glenn zijn eerste filmrol in vijf jaar, nadat hij in die periode een carrièrehoogtepunt beleefde op televisie, met THE LEFTOVERS, DAREDEVIL en CASTLE ROCK. Schokkend Nieuws sprak de inmiddels 81-jarige acteur met het gegroefde gelaat via Zoom.

In GREENLAND stevent een komeet op de aarde af. Maar geen paniek! Wetenschappers op televisie bezweren dat slechts enkele brokstukken richting de aarde zullen vallen. Het zal vooral een fantastische lichtshow opleveren. Thuis zitten gezinnen al klaar voor de televisie, popcorn in de aanslag. Zo ook het gezin van John Garrity (Gerard Butler), een bouwopzichter die na een huwelijkscrisis pas net weer thuis mocht komen van zijn vrouw Allison (Morena Baccarin). Wanneer hij snel nog een boodschap doet, krijgt Garrity een presidentiële oproep op zijn mobiele telefoon die hem informeert dat hij en zijn gezin zijn uitverkoren om in veiligheid te worden gebracht. Hij moet zich zo snel mogelijk melden bij een militaire vliegbasis. Vanaf dat moment werpt GREENLAND de Garrity’s in de ene na de andere crisissituatie. Steeds opnieuw wordt het gezin uit elkaar gerukt, waarbij de diabetes van hun zoontje een complicerende factor vormt. Het levert een ontzettend spannende eerste helft op. De film komt pas even tot rust wanneer John en Allison halverwege haar vader Dale bezoeken, gespeeld door Scott Glenn.

Hollywood slingerde eerder kometen richting de aarde – denk aan DEEP IMPACT en ARMAGEDDON – maar GREENLAND steekt overtuigend boven die films uit. Afgezien van enkele onwaarschijnlijkheden in de afwikkeling, werkt de film grotendeels omdat hij een klein, intiem verhaal vertelt terwijl de apocalyptische ramp het decor vormt. Was dat ook wat Glenn aantrok in het script? ‘Het was precies dat. Wat ik natuurlijk niet wist – ik weet niet of ik het geluk moet noemen, maar het was in elk geval wel opvallend – was dat toen we de film gingen maken niemand van de term coronavirus had gehoord. Maar nu de film is uitgebracht, kunnen gezinnen zich goed voorstellen wat er in de film gebeurt, gewoon omdat een komeet die op de aarde afstevent en het coronavirus iets gemeen hebben: ze brengen de mensheid in gevaar. Onder dergelijke druk besef je pas dat het enige dat telt in je leven de mensen zijn van wie je houdt’

In dat opzicht kent GREENLAND een paar effectieve momenten, met name wanneer gezinsleden elkaar een tijd uit het oog zijn verloren en weer terugvinden. Een ander ontroerend moment is voor Scott Glenn, wanneer zijn personage afscheid neemt van zijn dochter, schoonzoon en kleinzoon. Terwijl ze wegrijden, draait Glenn zijn gezicht richting de oranje lucht, sluit zijn ogen en straalt berusting uit. Stond dat moment zo in het script? ‘Nee, dat was niet zo geschreven’, beaamt Glenn. ‘Vooraf wil ik zeggen dat elke film twee helden heeft: de schrijver en de regisseur. Ric Waugh, de regisseur van GREENLAND, vertelde me vooraf dat dit weliswaar een rampenfilm is, maar dat hij de focus op de menselijke emoties wilde leggen. En hij zei dat die emoties in het midden van de film, wanneer het gezin mij bezoekt, als het ware condenseren. Dat gaf hij me om mee te werken. In het script stond dat ik, nadat ze wegrijden, fysiek of mentaal mijn schouders ophaal en terugloop naar het huis. Maar toen we draaiden, deed ik dat niet. Het was geen bewuste keuze. Mijn personage had niemand meer. Los van zijn dochter, schoonzoon en kleinzoon die wegrijden, was de belangrijkste persoon in zijn leven ook al overleden: zijn vrouw. Het leven van mijn personage voelde… Het gebeurde allemaal in een flits. Soms gebeurt dat met acteurs. En als het gebeurt, is dat fantastisch. Het voelde alsof het leven van mijn personage helemaal klaar was. Wat het universum ook in petto had voor hem, of het nou een komeet is die de aarde verwoest, kanker, oud worden, struikelen en vallen… Alles komt uiteindelijk een keer tot een einde. Daarom keek ik omhoog naar God of het lot, welke naam je er ook aan wilt geven, met berusting. Meteen na de scène riep de script supervisor: “Dit moeten we opnieuw draaien want Scott ging het huis niet in.” En Ric antwoordde: “Gaat ook niet gebeuren, want dit was perfect.” Ik kon er geen credit voor nemen, want het was niet mijn idee. Soms neemt de rol het gewoon over, en als dat gebeurt, kun je het beste even uit de weg gaan als acteur.’

GREENLAND is te zien op Amazon Prime Video.

In een volgend nummer van Schokkend Nieuws praten we verder met Scott Glenn, over THE LEFTOVERS, DAREDEVIL, THE SILENCE OF THE LAMBS, Marlon Brando en Laurence Olivier.

© Roel Haanen
16 november 2020

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!