ST aquarel BdV hi
ST aquarel BdV hi
Voorpret
27 juli 2019

Uitgekeken: Stranger Things S3

ST aquarel BdV hiKIJK MEE | In deze editie bespraken we het derde seizoen van STRANGER THINGS. Wederom dank aan iedereen die enthousiast meedeed in de discussies, het delen van links en het posten van afbeeldingen in onze Facebookgroep KIJK MEE…!

Hedwig van Driel schreef al een mooie doch kritische recensie dus daar zullen we ons niet meer over buigen – ik zal puur de groepsuitingen samenvatten. Het begon nog vóór de première met een geniale recap van de vorige seizoenen afkomstig van de officiële Nederlandse Netflix pagina (Henny FTW!).

Daarna werden er vraagtekens gezet bij de allereerste teaser van het derde seizoen maar daarna ging het al redelijk rap los! Nathalie stuurde meteen een foto toen ze begon met kijken (vanuit Illinois!). En ook Erno stuurde een foto van een billboard die hij spotte in Berlijn.

Roland was al vanaf moment één extreem nieuwsgierig en Hedwig merkte terecht bij de eerste aflevering op: “Die mensen bij geheime overheidslabs leren ook nooit, hè?” Uitschieters waren Wim, die thuis de Russische code zat mee te kraken met z’n (EXACT DEZELFDE ALS IN DE SERIE) Russische woordenboek (zie foto), en Ritchie die zich al door het complete seizoen had gebinged op de eerste dag! Poeh!

ST drieluik

Ook filmtips en reacties met betrekking op de weelde van nostalgische referenties die de Duffer Brothers over het seizoen hadden gespetterd (dankjewel Lieuwe, Wim en Menno) waren aan de orde van de dag. Zo waren Simone en Jurriaan helemaal weg van de Magnum P.I.-referenties van Chief Hopper en Vincent en Daan vonden Erica een referentie uit ADVENTURES IN BABYSITTING en CAN’T BUY ME LOVE. Bram K. haalde zelfs een historische referentie (Iwo Jima) uit het opzetten van Dustins telefoonmast, Jet vond een trilling in een drankje een subtiele hint naar JURASSIC PARK, Natasja pakte een boekreferentie (Earthsea van Ursula K. Le Guin) en ikzelf hoorde de Podling feestmuziek uit THE DARK CRYSTAL spelen tijdens een potje Dungeons & Dragons. En dat, lieve mensen, was nog maar het topje van de ijsberg!

Er kwamen zelfs bizarre hersenspinsels ten toneele die in geen enkel hokje te plaatsen zijn. Erwin sleepte er namelijk opeens een Feyenoordliedje met de haren bij, maar niet onterecht, zo bleek! Want het Feyenoordliedje dat hij hoorde (Wat gaan we doen vandaag) bleek na wat speurwerk ontsproten te zijn uit het ‘merry go round’-deuntje Daisy Bell uit 1890. Dit werd in de serie gebruikt op de achtergrond van de geheime Russische transmissie. En Stanley vond het raar dat er maar één karretje in het ondergrondse lab rondreed. Hij vond het slim gedaan door de makers, omdat het léék alsof er meerdere waren. Maar na langdurig overleg viel de theorie over dat filmtrucje in het water, want Jet kwam aanzetten met een screenshot waar wel degelijk twee karretjes op te zien waren! De klomp brak helemaal toen Barend op de proppen kwam met een website waar ze simpelweg te koop waren… Whaddayaknow!

St karretjes

Maar het mooiste gedachte-experiment kwam van Theodoor: Hoe zou een typisch Néderlandse STRANGER THINGS eruit zien? Er werd flink op los gespeculeerd met een soundtrack door Doe Maar en Tonny Eyk, krachttermen uit TURKS FRUIT, Wim T. Schippers als vervelende ambtenaar, Jacques d’Ancona als burgemeester, Sandra Reemer als moeder, Aart Staartjes als victim no. 1, Huub Stapel als doortastende Hopper, Frank Masmeijer als de bad guy, Tatjana als pool milf, Barrie Stevens als aerobicsleraar en de knaller: een heuse Demo-Gordon!

Ondanks al dit enthousiasme waren de meningen verdeeld. Van simpelweg “Fantastisch” en “Geweldig!” tot de eigen minirecensie van Pauline: “Leuk en spannend en laten we niet vergeten dat ST, ondanks de herhaling van zetten en karikaturale types, nog steeds zoveel beter is dan heel veel andere series: qua cinematografie, sets, acteerprestaties, funfactor, etc.” Ook hadden we meekijkers die erg uitgesproken waren over bepaalde personages. Zo is Robin fan van Russische labrat Smirnoff, Gees vond de verveelde ijsverkoopster gespeeld door Maya Hawke het tofste (dochter van Ethan Hawke and Uma Thurman), en apart genoeg waren er een hoop mensen blij met de komst van irritant wijsneusje Erica. Maar niet alles was lovend; John en Michel vonden het X-FILES voor THE GOONIES-fans, Daan vond het jammer dat de schrijvers niet wat meer aandacht aan de kerngroep hebben besteed, Richard vond dit seizoen een veredelde sitcom, Menno vond het zelfs kinderachtig en voorspelbaar en Theodoor vond een Twitter-feed die azijnpisserig deluxe was. Daarnaast wees onze poll uit dat 65% van de meekijkers seizoen 1 nog steeds het leukst vond, en 30% seizoen 3. Je hoeft geen rekenwonder te zijn om te weten dat het tweede seizoen het minst favoriet was.

Maar het moge duidelijk zijn, STRANGER THINGS is een dankbare serie – zeker voor mij als gastheer van mijn eerste editie KIJK MEE… Het is ook niet bepaald een kleine serie; de eerste twee seizoenen waren al successen en bij het derde seizoen deelde Netflix zelfs cijfers (wat zeldzaam is): 40.7 miljoen huishoudens over de hele wereld keken via de streamingsdienst (en wie weet hoeveel meer via clandestiene wegen). Je kon ook goed zien dat de serie bizar populair was door de merchandise. Zo kwamen Justin en ondergetekende erachter dat de V&D een hele kledinglijn had en Pauline kon beamen dat ze niet de enige waren:

ST merchandise

Een game kon uiteraard niet uitblijven en ook eten werd niet gespaard: Barend vond deze ketchupfles-dop en zelf kwam ik nog deze heerlijk nineties-ogende ijsjes tegen. Maar het lijpste wat ik voorbij heb zien komen was deze opblaasbare tuinsproeier die Fraulein Schwarz postte. En er werden zelfs evenementen rond de serie georganiseerd. Rotown in Rotterdam had een themafeestje en in Hoog Catharijne in Utrecht was een heuse STRANGER THINGS Experience opgebouwd! Wie er is geweest en nog foto’s heeft, mag ze doorsturen!

En laten we de fanart niet vergeten: Karel had een aantal alternatieve posters op de korrel, Robin vond wat gave portretten en zelfs een anime-hommage. Maar dat verbleekt natuurlijk allemaal met de aquarel van SN’er Barend de Voogd, die hij speciaal maakte voor de KIJK MEE… groep (zie intro-foto). Hulde! Hopelijk gaan we meer exclusieve werkjes in de de komende edities van KIJK MEE… zien. Ja, dit is een oproep!

Zeer binnenkort gaat, op dezelfde plek op Facebook een nieuwe KIJK MEE… van start. Dan kijken en praten we met z’n allen naar en over PREACHER S4, dat vanaf 4 augustus te zien is via AMC. Bram Roza is wederom jullie tafelheer. See you all in hell!

Fan van horror, sci-fi en cult?

Neem een abonnement!

Ons magazine bevat nóg meer en staat vol interviews, recensies en achtergronden.
Voor slechts 35 euro valt-ie 6x per jaar op je mat!
Liever digitaal ontvangen? Dat kan ook!